× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κλειστή σύσκεψη με άρωμα Βάστριας

«Διασταύρωσαν ξίφη» Αθανασίου και Μπουρνούς. Αποφασισμένη για νέα Καράβα δηλώνει η Επιτροπή Αγώνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2021

Κλειστή σύσκεψη με άρωμα Βάστριας
' χρόνος ανάγνωσης

Σύσκεψη των φορέων και των βουλευτών της Λέσβου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας δομής στην περιοχή Βάστρια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η σύσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί η Επιτροπή, προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση της νέας δομής και τις εργασίες που φημολογείται ότι θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφειοκρατικό μέρος του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου έχει ολοκληρωθεί και μένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες έως ότου εμφανιστούν στη Βάστρια οι πρώτες μπουλντόζες.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της νέας δομής δεν είναι στην επικαιρότητα όπως τους προηγούμενους μήνες, η Επιτροπή Αγώνα, συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να οργανώσει τη δράση της με βάση τις εξελίξεις της περιόδου που διανύουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κυβερνητικός βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι πρόεδροι όλων των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής, πλην της κοινότητας Θερμής, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Καραβασίλης, ο αντιδήμαρχος Θερμής Κώστας Κουνέλλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης Στρατής Κόμβος, η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη, και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα.

Το Δήμο Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης ενώ το Δήμο Δυτικής Λέσβου εκπροσώπησαν  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Αξής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα είπε και έφυγε ο Τσακύρης

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου του Δήμου Μυτιλήνης, ο οποίος παρέμεινε στη σύσκεψη ελάχιστη ώρα, χωρίς να ακούσει τις τοποθετήσεις και τις θέσεις των φορέων και των βουλευτών. Επί της ουσίας επανέλαβε, βιαστικά,  την πάγια θέση του Δήμου, η οποία είναι η δημιουργία κλειστής – ελεγχόμενης δομής μακριά από τον αστικό ιστό ώστε να κλείσει ο Καρά Τεπές. Μετά την τοποθέτησή του αποχώρησε αμέσως.

Οι τοποθετήσεις των φορέων και των μελών της Επιτροπής αγώνα κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στις πάγιες θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς για τη δημιουργία μικρού καταγραφικού κέντρου για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σημείωσαν ότι σε περίπτωση που εμφανιστούν οι μπουλντόζες και τα μηχανήματα του εργολάβου, «θα επαναληφθούν τα γεγονότα της Καράβας, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι δύο βουλευτής Αθανασίου και Μπουρνούς, αρκετές φορές «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης για τις ευθύνες των δύο κομμάτων στο μεταναστευτικό και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά μας.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προσπάθησε να υπερασπιστεί τις θέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία της νέας δομής σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος και ασφαλής χώρος φιλοξενίας ο οποίος καμία σχέση δεν θα έχει με τη Μόρια και τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου. Βλέποντας ωστόσο ότι η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά, αφού οι φορείς του νησιού ήταν αμετάπειστοι  δήλωσε αναρμόδιος να δώσει απαντήσεις και να δεσμευτεί, αφού όπως είπε ο πλέον αρμόδιος είναι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νοτης Μηταράκης.

Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση Αθανασίου, ότι το επόμενο διάστημα θα επαναληφθεί η σύσκεψη με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του ίδιου του Υπουργού, ο οποίος θα αναλάβει να δώσει απαντήσεις.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Λέσβος παίζει σκάκι και γράφει τη δική της στρατηγική ιστορία

Η Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 φέρνει στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης το 23ο Σχολικό Πρωτάθλημα με ατομικές και ομαδικές αναμετρήσεις για όλες τις βαθμίδες
Η Λέσβος παίζει σκάκι και γράφει τη δική της στρατηγική ιστορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές χτίζουν γέφυρες γνώσης και φιλίας στη Λέσβο

Εκπαιδευτική επίσκεψη και αδελφοποίηση του 5ου ΓΕΛ και του 3 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με επίκεντρο φύση και ιστορία
Μαθητές χτίζουν γέφυρες γνώσης και φιλίας στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Drone πάνω από τις κατολισθήσεις στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πεδίο με σύγχρονη τεχνολογία και χαρτογράφηση πραγματικών κινδύνων
Drone πάνω από τις κατολισθήσεις στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η ευαισθησία γίνεται πράξη στη Λέσβο

Δυο τραυματισμένα άγρια ζώα βρήκαν φροντίδα και ελπίδα χάρη στη συνεργασία Προσκόπων και επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Όταν η ευαισθησία γίνεται πράξη στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής

Τα πορτοκάλια θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τους επισκέπτες του σχολείου
Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου του κόμβου στην είσοδο και έξοδο του αερολιμένα του νησιού
Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο

Έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές
Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή

Η ΣΤ1 τάξη χαρτογράφησε 12 σημεία, κατέγραψε θερμοκρασίες και πρότεινε λύσεις για μια πιο δροσερή και φιλική προς το περιβάλλον αυλή στο πλαίσιο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών

Επιτυχία για μαθητές της Α’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΥΓΕΙΑ

Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Έσωσαν ασθενή με ρήξη ανευρύσματος
Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη

Συντονισμένη επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας έβαλε τέλος στη διακίνηση μέσω ταχυμεταφορών
Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη