× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να κάνουν το ίδιο και ενθαρρύνει «τη δημιουργία ομάδας επαφής» προκειμένου να μεσολαβήσει για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Στηρίζει την πρόταση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για «έρευνα και διαλεύκανση των εγκλημάτων» και ζητάει την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται, μεταξύ των οποίων και ευρωπαίοι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επαναβεβαιώνεται η πλήρης στήριξη του ΕΚ για την εθνοσυνέλευση, η οποία είναι ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα και τονίζεται ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ.

Παράλληλα, το ΕΚ προτρέπει την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό, «ως το μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία».


Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη βία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ολομέλεια καταδικάζει το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητά από τις de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές».
Για τον σκοπό αυτό στηρίζει την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για μια «ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί».

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν επίσης την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Δημιουργία ομάδας επαφών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΕΚ καλεί την Ύπατη Αρμοστή Φεντερίκα Μογκερίνι να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών- σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018- η οποία θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για τη διενέργεια «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες και με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι διακήρυξε στις 26 Ιανουαρίου την πλήρη στήριξή της για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες, «η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας».

Σημειώνεται στο ίδιο κείμενο ότι «η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε βαθιά κοινωνική, οικονομική και δημοκρατική κρίση. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 1.650.000 %».
Ν.Μ.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους