× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνάντηση Κώστα Αρβανίτη με τους συνταξιούχους του ΝΑΤ

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο

Δημοσίευση 26/9/2021

Συνάντηση Κώστα Αρβανίτη με τους συνταξιούχους του ΝΑΤ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με Χιώτες Ναυτικούς μέλη του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) συναντήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Κώστας Αρβανίτης συνομίλησε μαζί τους και ακουσε  από τα χείλη τους  τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ναυτική εργασία.

«Στην Ελλάδα, σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Κώστας Αρβανίτης,  αυτό όφειλε η κυβέρνηση να το γνωρίζει και να περιφρουρεί το ναυτικό επάγγελμα επιδιώκοντας διαρκώς διατήρηση και βελτίωση του προστατευτικού πλαισίου της ναυτικής εργασίας. Αντ´ αυτού όμως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί στη λήψη μέτρων που στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο: την πλήρη απορρύθμιση κι αυτού του τομέα της εργασίας.

Αφού νομοθετικά αποδυνάμωσε τις κλαδικές ΣΣΕ, αφού προέβλεψε τη δυνατότητα σύναψης Συμβάσεων εργασίας με μέλη πληρώματος εμπορικών πλοίων με όρους υποδεέστερους, έφτασε στο σημείο ακόμα και να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαίρεση των ναυτικών από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας που αφορά τη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή θέλει ο ευρωπαϊκός κατώτατος Μισθός να μην εφαρμόζεται στους ναυτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις θέσεις που έχει διατυπώσει έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του κατώτατου μισθού και στη ναυτική εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς την Ελληνική Βουλή πανηγυρικά επιβεβαιώνει ότι ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας (εφόσον συντρέχουν και οι λοιποί όροι, πρακτικά εφόσον απασχολούνται – εργάζονται - συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με πλοίο χώρας της ΕΕ) περαιτέρω δε, διατυπώνει ακόμα και τη θέση ότι στην περίπτωση που μία εργασιακή σχέση υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής περισσότερων δεσμευτικών κειμένων που αναφέρονται στο ζήτημα του ύψους του μισθού, θα πρέπει να επιλέγεται το πλαίσιο που ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ισχύει ο κατώτατος μισθός στους ναυτικούς δεν εκπορεύεται από κάποια ευρωπαϊκή οδηγία, δε στηρίζεται σε νομικά δεδομένα, ούτε φυσικά υπαγορεύεται από όρους υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Είναι προφανές λοιπόν πως η κυβέρνηση μισεί τους ναυτικούς, όπως μισεί και όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Κώστας Αρβανίτης. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου