× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποδηλατικός αγώνας Petrified Forest MTB Adventure

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ώρα στις 11.30 το πρωί στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2021

Ποδηλατικός αγώνας Petrified Forest MTB Adventure
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός οργανώνεται στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους στη δυτική Λέσβου Πρόκειται για τον ποδηλατικό αγώνα  Petrified Forest MTB Adventure, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το δεύτερο αγώνα που οργανώνεται, μετά την εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία οργάνωσης του αγώνα την περσινή χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγώνας οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου) και πολλούς εθελοντές.

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων γίνεται από την «LESVOS RIDE».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O δεύτερος αγώνας του κυπέλου ορεινής ποδηλασίας Λέσβου για το 2021 "2nd PETRIFIED FOREST MTB ΑDVENTURE" θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. όπου θα δοθεί η εκκίνηση για τα ποδήλατα βουνού. Ο αγώνας θα διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Αμέσως μετά θα δοθεί η εκκίνηση για τα ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού. Ξεκινώντας οι ποδηλάτες από την είσοδο του Μουσείου θα πάνε προς τα δύο τμήματα του πάρκου "ΠΛΑΚΑΣ" και θα αγωνιστούν στις νέες διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του αγώνα. Στο τέλος των αγώνων οι απονομές θα γίνουν στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, τους μικρούς συμμετέχοντες/αθλητές τους περιμένει μια συζήτηση με τον παγκοσμίου φήμης βετεράνο αθλητή και μάνατζερ επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας Dror Pekatch τον οποίο επίσης θα έχουμε την χαρά να τον παρακολουθήσουμε να ανταγωνίζεται με τους ντόπιους ποδηλάτες !!!!!

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν μοναδικής ομορφιάς και αξίας περιοχές του Απολιθωμένου Δάσους και να αγωνιστούν δίπλα σε ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών. Αθέατες ομορφιές της δυτικής Λέσβου αλλά και μοναδικής σπουδαιότητας ηφαιστειακά μνημεία και τοπία που δημιούργησε η φύση θα κάνουν τη διαδρομή των αθλητών ανεπανάληπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθόλη τη διάρκεια του αγώνα θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς. Η δημιουργία του, πριν από 20.000.000 χρόνια συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Αιγαίο την περίοδο του Μειόκαινου. Το 1985 με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και προστατεύεται έκταση 150.000 στρεμμάτων στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης  αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων. Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου. Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους συναντώνται επίσης εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, που μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών επιλογών, προκειμένου να γνωρίσουν τα απολιθώματα αλλά και τα ηφαιστειακά τοπία και μνημεία της περιοχής. Συγκεκριμένα μπορούν να επισκεφθούν:

1)        το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι,

2)        το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, στην τοποθεσία Μπαλή Αλώνια

3)        το Πάρκο Σιγρίου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι

4)        το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου, που βρίσκεται 800 μέτρα νότια του Σιγρίου,

5)        το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ταξίδι» στο Βέλγιο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Pierre Dherte ταξίδεψε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη χώρα του μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα Γεωγραφίας, γεμάτο εικόνες, κόμικς και… βελγικές γεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Βέλγιο… αλλιώς! Ένα μάθημα Γεωγραφίας με γεύση, εικόνα και ιστορία

Στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής