× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

50% οι κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Να καταργηθεί ο Νόμος Κεραμέως» λέει το Κεντρικό Συμβούλιο Συλλόγου ΔΕΠ του Ιδρύματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2021

50% οι κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

«Να καταργηθεί ο Νόμος Κεραμέως» που αφήνει κενές κατά 50% τις θέσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου λέει το Κεντρικό Συμβούλιο Συλλόγου ΔΕΠ του Ιδρύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα αποτελέσματα του φετινού συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη για τους πραγματικούς στόχους της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που με υπερβάλλοντα ζήλο εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ. Σαράντα χιλιάδες φοιτητές/τριες έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περίπου 16 χιλιάδες θέσεις έμειναν κενές σε πολλά Τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, ενώ 22.000 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων δεν έκαναν καν μηχανογραφικό, αφού η εφαρμογή της ΕΒΕ δεν τους το επέτρεψε! Τα περιφερειακά πανεπιστήμια δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μένει με 50% περίπου κενές θέσεις, σε κάποια δε Τμήματα οι κενές θέσεις να φθάνουν το 80% περίπου και ο αριθμός των εισακτέων να είναι μονοψήφιος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ, η κυβέρνηση της ΝΔ διακήρυσσε ότι, με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα αναβαθμίσει την ποιότητα σπουδών των Ιδρυμάτων και θα πριμοδοτήσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια με επιπλέον θέσεις, μετά από τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής, αποκαλύφθηκε με πανηγυρικό τρόπο ο πραγματικός στόχος της θέσπισης της  ΕΒΕ. Αυτός είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε:

- να επιδοτήσει τα κάθε λογής ιδιωτικά κολλέγια και τις επαγγελματικές σχολές με ένα μεγάλο αριθμό «πελατών»-σπουδαστών (γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θεσμοθετήσει ήδη την ισοτιμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους με αυτά των πανεπιστημίων),

- να μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από το κράτος, και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- να προχωρήσει άμεσα ο επανασχεδιασμός του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας με καταργήσεις/συγχωνεύσεις Τμημάτων, αποκλειστικά με κριτήρια αγοράς.

 

Ήδη ο Υφυπουργός Παιδείας λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απέστειλε επιστολή (01/09) στα Πανεπιστήμια  ζητώντας προτάσεις για «μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές Τμημάτων»  μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η εργαλειοποίηση της «βάσης εισαγωγής» και του αριθμού των εισακτέων ως κριτήριο για την ανάπτυξη, διατήρηση ή κατάργηση ενός επιστημονικού αντικειμένου, της χρηματοδότησης ενός Τμήματος ή ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος είναι, εκτός των άλλων, αντιεπιστημονική και παραπέμπει στην υποταγή στο «νόμο» της «προσφοράς-ζήτησης». Επιπλέον για ένα περιφερειακό και δη πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο, όπου το κόστος φοίτησης είναι πολύ μεγάλο και πολλές φορές απαγορευτικό για τα παιδιά των εργαζομένων, απαιτείται πολιτική ενίσχυσης και γενναίας στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του.

 

Αδιάψευστη απόδειξη του ανορθολογισμού της ΕΒΕ και της αποτυχίας των «νόμων της ελεύθερης αγοράς» στους οποίους υπακούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τμημάτων που ασχολούνται με το περιβάλλον, τη δασοπροστασία, τη μελέτη των οικοσυστημάτων, τη γεωλογία, έχουν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων. Και όλα αυτά σε μια χώρα που πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές, τα βουνά παραδίδονται σε «επενδυτές», και απαιτούνται μελέτες για την ανάγκη πρόληψης, μελέτης και περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού.

 

Αυτή η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο χώρο της τριτοβάθμιας δεν φέρει όμως μόνο τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Κεραμέως, αλλά αποτελεί συνέχεια της αναδιάρθρωσης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί Υπουργού Γαβρόγλου (με την πλήρη κατάργηση του ανώτερου τεχνολογικού τομέα και την μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, χωρίς σχετική μελέτη και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια). Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλήττεται από την κυβερνητική επιλογή ίδρυσης νέων Τμημάτων πανομοιότυπων με τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ η τωρινή θέσπιση της ΕΒΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ο συνδυασμός που παράγει τη σημερινή εικόνα σημαντικής μείωσης του αριθμού εισακτέων. Αυτό ισχύει για όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα όμως για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που βρίσκεται σε ακριτικά νησιά.

 

Όσο για τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, ότι με την ΕΒΕ «οι φοιτητές δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια», αυτές δείχνουν με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ τα δημόσια πανεπιστήμια, και ειδικότερα τα περιφερειακά και ακριτικά -γιατί σ’ αυτά δεν «εγκλωβίστηκαν» οι περισσότεροι νέοι και οι νέες! Θέλουν να συρρικνώσουν τον δημόσιο χώρο της παιδείας, είτε αυτός λέγεται δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε δημόσιο σχολείο, αρχίζοντας, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τα περιφερειακά Τμήματα. Με την ίδια λογική που, σε εποχή πανδημίας, όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αντιθέτως ο πρωθυπουργός της χώρας προανήγγειλε κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων!

 

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση θα ήταν αναμενόμενο να έχουν υπάρξει ισχυρές αντιδράσεις: από την Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, την ΠΟΣΔΕΠ, από την Σύνοδο των Πρυτάνεων ή το Προεδρείο της, από Πρυτάνεις τα πανεπιστήμια των οποίων πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Όσο τηρείται αυτή η σιωπή, στηρίζονται εμμέσως για ακόμη μια φορά οι συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές.

 

Αυτό που απαιτούν οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή δεν είναι η συζήτηση για το κλείσιμο ή την συγχώνευση Τμημάτων, κάτι που ξεκάθαρα βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Στη δική μας ατζέντα είναι το ασφαλές άνοιγμα όλων των ΑΕΙ, και φυσικά του Πανεπιστημίου μας, μετά από  τρία (3) ολόκληρα εξάμηνα τηλεκπαίδευσης.

 

Διεκδικούμε:

  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια. Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί η ΕΒΕ.
  • Ποιοτική φοιτητική στέγη, αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας συνολικά, καθώς και μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, ούτως ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς προσκόμματα. Δωρεάν σίτιση για όλους και όλες, δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς τους στους τόπους κατοικίας τους με φθηνά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και ταυτόχρονη επιδότηση του ενοικίου των σπιτιών τους στα νησιά, μέχρι την ανέγερση φοιτητικών εστιών.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων από Σεπτέμβρη.

 

Άμεσα:

  • Συντονιζόμαστε με τους Συλλόγους όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σύλλογο Διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ), προκειμένου να καταδείξουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της Ε.Β.Ε., ιδίως στις ακριτικές περιοχές της χώρας, και οργανώνουμε κοινές δράσεις.
  • Ενημερώνουμε τις τοπικές κοινωνίες για τις καταστροφικές συνέπειες εφαρμογής της Ε.Β.Ε., αλλά και όλου του νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε για τα ΑΕΙ η κυβέρνησης της Ν.Δ. εν μέσω πανδημίας.
  • Ζητάμε από τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου να τοποθετηθούν επί των συνεπειών της εφαρμογής της Ε.Β.Ε., υπερασπιζόμενοι το ίδρυμά μας και την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία των Τμημάτων του.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ