× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στέλιος Κουνιάρης, ο ναΐφ ζωγράφος του Μολύβου

«Ζωγραφίζει την πέτρα σαν να τη χτίζει, και τα ζώα, όπως κανένας άλλος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2021

Στέλιος Κουνιάρης, ο ναΐφ ζωγράφος του Μολύβου
Ο Μόλυβος με το Κάστρο του φωτισμένο
' χρόνος ανάγνωσης

Στον όμορφο Μόλυβο της Λέσβου η ζωή έχει πολλές εκδοχές. Πέρα από την ειδυλλιακή εικόνα του οικισμού, με τα αρχοντικά σπίτια του να κατρακυλάνε από το Κάστρο ώς τη θάλασσα, ο κόσμος του Μολύβου εργάζεται, αγωνιά, σχεδιάζει. 

Σε μία αναπάντεχη αλληλογραφία, διά της παλαιάς μεθόδου με χαρτί και γραμματόσημο,o Νίκος Βατόπουλος της εφημερίδας Καθημερινή έλαβε πληροφορίες για τον ναΐφ ζωγράφο του Μολύβου, τον καθόλα εξαίρετο αυτοδίδακτο δημιουργό Στέλιο Κουνιάρη. 

Και γράφει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στον Μόλυβο ζει ο Στέλιος Κουνιάρης, αδελφικός φίλος πια, που ήταν φύλακας στο Κάστρο μέχρι που πήρε σύνταξη λίγα χρόνια πριν», μου γράφει η Βάσω Καζλάρη, ένας από τους πιο χρηστούς πολίτες του τόπου, με ενδιαφέροντα για την τέχνη, με δραστηριότητα στον τουρισμό του οικισμού και με ανοικτό βλέμμα στους αληθινούς ανθρώπους, όπως είναι ο Στέλιος Κουνιάρης.

Βλέπω τις καρτ ποστάλ που έχουν τυπωθεί με τα έργα του. «Σας στέλνω και κάποιες κάρτες που τυπώνουμε από τις ζωγραφικές του», μου γράφει η κ. Καζλάρη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο Στέλιος με το ζόρι έβγαλε το Δημοτικό, και είναι ένα “παλιό” είδος αγνού ανθρώπου. Εμείς θεωρούμε πως είναι από τους καλύτερους ναΐφ ζωγράφους στην Ελλάδα, μόνο που είμαστε πολύ μακριά για να τον θαυμάσει ο κόσμος». 

Η περίπτωση του Στέλιου Κουνιάρη μας υπενθυμίζει τους μεμονωμένους αυθεντικούς και πηγαίους δημιουργούς που ζουν χωρίς αναγνώριση, ίσως, με μόνο κίνητρο την αγάπη για όσα κάνουν. Πληροφορούμαι πως «ο Στέλιος ζωγραφίζει την πέτρα σαν να τη χτίζει, και τα ζώα, όπως κανένας άλλος. Λατρεύει τον Μόλυβο και δεν φεύγει ούτε μέρα από εδώ, και επειδή έχει μεγαλώσει ανάμεσα στα ζώα, με πατέρα κτηνοτρόφο, τα αγαπάει και τα υμνεί». 

Η ίδια η ναΐφ ζωγραφική που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια αναγνώριση μέσα από φορείς (όπως το Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή), συλλογές (όπως του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή), εκδόσεις και εκθέσεις (η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ιρις Κρητικού έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως) είναι ένας μεγάλος και γοητευτικός κόσμος με πυρήνα την αγάπη του δημιουργού για τον τόπο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Στέλιος Κουνιάρης θεωρεί τους πίνακές του παιδιά του, όπως λέει, και τους έχει παντού στο σπίτι του, σε όλους τους τοίχους, εκτός από το ταβάνι!».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα

Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, γεμάτη ενθουσιασμό και μηνύματα για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αγιασώτικοι ήχοι ενός αιώνα ζωντάνεψαν ξανά «Στο Χάνι»

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών παρουσίασε το τέταρτο ντοκιμαντέρ του για τη μουσική παράδοση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ειρήνη Μπουντούκη μιλά μόδα, αποδοχή και ζωή χωρίς ετικέτες

Το μοντέλο με καταγωγή από την Πέτρα, επισκέπτεται τη Λέσβου κάθε καλοκαίρι και μίλησε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Θεόφιλος» ζωντάνεψε με τον Θοδωρή Προκοπίου

Στον «Κήπο της Παναγίας» στην Αγιάσο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Πάνω από 150 έργα μικρών δημιουργών εντυπωσίασαν το κοινό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «Δημιουργία» έκλεισε το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας
ΘΕΑΤΡΟ

«Υπάρχει και Φιλότιμο» από τη θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου Μυτιλήνης

Δύο παραστάσεις – αφιέρωμα στη μνήμη της καθηγήτριας Αργυρώς Καραγκίκα στο Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου συνεχίζεται με αισιοδοξία και διεθνείς ερμηνείες

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ και είναι ήδη διαθέσιμες στην πλατφόρμα ErtEcho, φέρνοντας τον Μόλυβο σε κάθε σπίτι
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Simplicity»: Η απλότητα του πηλού, η μνήμη της Λέσβου

Ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει παρελθόν και παρόν μέσα από την αγγειοπλαστική του Δημήτρη Κουβδή, στη μνήμη της Αγλαΐας Αρχοντίδου
ΘΕΑΤΡΟ

Ακυρώνεται η παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση»

Ηταν προγραμματισμένη να ανέβει στις 26 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν το κύμα συναντά τη μουσική: η «Εξέγερση» στον Μόλυβο

Συγκλονιστική βραδιά με το κουαρτέτο του Θεοδωράκη, την πρεμιέρα του Έρρικου Βαΐου και την παρουσία κορυφαίων μουσικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση έργων ζωγραφικής Φώτη Μανιού

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7 μ.μ