× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής

Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο έως 11 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/8/2021

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου, προσφέρουν τη δυνατότητα καθοδηγούμενων εξορμήσεων σε προστατευόμενες περιοχές με σκοπό την παρατήρηση της φύσης.

Η παρατήρηση πουλιών είναι η πιο διαδεδομένη μορφή παρατήρησης φύσης με φανατικούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό προορισμό για την παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη επειδή εμφανίζονται κάποια πολύ ιδιαίτερα είδη και επιπλέον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενδείκνυται για την παρακολούθηση του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών της Ευρώπης, καθώς αυτά διέρχονται από την ανατολική μεσογειακή περιοχή προς και από την Αφρική, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, αντίστοιχα.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Ιουλίου με τα πρώτα παρυδάτια πουλιά να καταγράφονται στους υγροτόπους του νησιού. Το κύμα της μετακίνησης των πουλιών που ήρθαν την άνοιξη στην Ευρώπη για να αναπαραχθούν και σιγά σιγά θα εγκαταλείψουν την ήπειρό μας προς την Αφρική γίνεται όλο και πιο αισθητό καθώς πλησιάζει το τέλος του Αυγούστου. Έτσι, μαζί με τη σταδιακή υποχώρηση της ζέστης, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ιδανικές για εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Είδη πουλιών που αναμένεται να βρεθούν κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων: Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργός, Αβοκέτα, Καλαμοκανάς, Κοκκινοσκέλης, Αργυροπελεκάνος, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Τουρλίδα κ.ά.

Οι εξορμήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο μέχρι 11 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 8:30-10:00, στην Αλυκή Καλλονής. Οι εξορμήσεις παρατήρησης πραγματοποιούνται σε ομάδες έως 10 ατόμων, μετά από δήλωση συμμετοχής και προμήθεια εισιτηρίου (κόστος κατ’ άτομο 10€). Η δραστηριότητα προσφέρεται στα ελληνικά και αγγλικά και οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται είναι τα 8 έτη και άνω.

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η εξόρμηση ξεκινάει με μια μικρή εισαγωγή για το τι περιλαμβάνει η παρατήρηση πουλιών και τη χρήση του εξοπλισμού (ατομική χρήση κιαλιών). Ακολουθεί αναγνώριση των ειδών και των συμπεριφορών τους με τη βοήθεια έντυπης λίστας πουλιών και χρήση τηλεσκοπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510-47033 και 22530-54434.

Περισσότερα νέα για τα πουλιά που καταγράφονται στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή της μητέρας με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά και γονείς την Παρασκευή 8 Μαΐου
Γιορτή της μητέρας με τον Δήμο Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δράση Περιβάλλοντος από τους Προσκόπους Μολύβου

Δεκάδες δέντρα φυτεύτηκαν από τα παιδιά το Σάββατο 25 Απριλίου
Δράση Περιβάλλοντος από τους Προσκόπους Μολύβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δεν αντέχω, θα πάθω κατάθλιψη!

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΣΕΛΑΧΑ, Ψυχολόγος
Δεν αντέχω, θα πάθω κατάθλιψη!
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά

Αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις και αυξάνουν το κόστος των εισιτηρίων και τα τέλη αποσκευών.
Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Πάρκο του απολιθωμένου δάσους

Το Σάββατο 2 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στη θέση “Μπαλή Αλώνια” από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Πάρκο του απολιθωμένου δάσους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δυναμική παρουσία της Λέσβου στο Goulinas Volcano Enduro

10η θέση για τον Δημήτρη Μοσχόβη στην κατηγορία Veterans σε έναν απαιτητικό αγώνα επτά ειδικών διαδρομών
Δυναμική παρουσία της Λέσβου στο Goulinas Volcano Enduro
ΓΕΥΣΗ

Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση ελαιοκομίας
Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο στίβο η νέα γενιά με τους αγώνες Κ16 σε Λέσβο και Λήμνο

Διήμερη δράση σε Μυτιλήνη και Μύρινα με στόχο τα όρια για το Πανελλήνιο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα Κ16
Στο στίβο η νέα γενιά με τους αγώνες Κ16 σε Λέσβο και Λήμνο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη θέση Μπαλή Αλώνια
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξανά το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας tortuguita

Απογευματινό σεμινάριο Zig-Zag Longstitch με περιορισμένες θέσεις
Ξανά το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας tortuguita
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας στη Μυτιλήνη με τεχνική Zig Zag Long Stitch

Το tortuguita της Δέσποινας Αναστασοπούλου καλεί το κοινό σε ένα δημιουργικό τρίωρο το Σάββατο 25 Απριλίου
Εργαστήριο βιβλιοδεσίας στη Μυτιλήνη με τεχνική Zig Zag Long Stitch
ΤΑΞΙΔΙΑ

Εξαήμερη εκδρομή στη Μακεδονία από το Paris Tours

Πλούσιο πρόγραμμα με προσκυνηματικούς και τουριστικούς προορισμούς σε Θεσσαλονίκη, Βεργίνα, Ξάνθη και Καβάλα. Αναχώρηση 9 Μαΐου και επιστροφή 14 Μαΐου με οργανωμένο πακέτο διαμονής και μετακινήσεων
Εξαήμερη εκδρομή στη Μακεδονία από το Paris Tours