× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανασκαφές με κλασική μουσική.... σήμερα!

Ξεχωριστή σύμπραξη της «Παλαιολιθηκής Λέσβου» με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στο Λησβόρι

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/8/2021

Ανασκαφές με κλασική μουσική.... σήμερα!

Μια ξεχωριστή σύμπραξη, μελτεμάκι δροσερό, που λένε και οι διοργανωτές, έρχεται από τη Λέσβο αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Λησβορίου. Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα Παλαιολιθική Λέσβος και την ανασκαφή στα Ροδαφνίδια στον Κόλπο της Καλλονής. Φέτος το Πανεπιστήμιο Κρήτης γιορτάζοντας 10 χρόνια συστηματικής έρευνας στην αρχαιότερη αρχαιολογική θέση του Αιγαίου συμπράττει με έναν άλλο θεσμό του νησιού που υπηρετεί πιστά τον υψηλό πολιτισμό, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Μολύβου με μουσική εκδήλωση γύρω από τα αρχαιολογικά σκάμματα στο ελαιώνα των Ροδαφνιδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση θα ερμηνεύσουν οι δύο διεθνείς μουσικοί Δανάη Ντέρκεν και Σεμπάστιαν Μαντς Γιοχάννες Μπραμς, Σονάτα για κλαρινέτο σε φα ελάσσονα, έργο 120, αρ. 1,  και Ντάριους Μιγιώ Σκαραμούς Vif, Moderé και Brasileira. Στα ανοιχτά αρχαιολογικά σκάμματα η ερευνητική ομάδα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες και θα τους ξεναγήσει στα πολλαπλά στρώματα μιας πανάρχαιας παράδοσης και θα φέρει πιο κοντά την αρχαιολογική δραστηριότητα στη σύγχρονη ζωή. Θα προηγηθεί ξενάγηση στο εργαστήριο της ανασκαφής στο Λισβόρι. Ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα αποτελέσει ένα απλό σκηνικό για τη μουσική εκδήλωση αλλά θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να βαθύνουν οι δεσμοί της μάχιμης αρχαιολογίας με τη σύγχρονη κοινωνία αποδεικνύοντας τις απέραντες δυνατότητες αρμονικής συνύπαρξης του παλιού με το καινούριο, της επιστημονικής κοινότητας με τον παλμό και τις αναζητήσεις του σύγχρονου κόσμου, της αρχαιολογίας με κοινωνικό πρόσημο.

Την τελευταία δεκαετία χάρη στην άοκνη ερευνητική δραστηριότητα της διεθνούς ομάδας που μελετά την αρχαιολογία της Καταγωγής και Εξέλιξης του Ανθρώπου υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Νένας Γαλανίδου,  τα Ροδαφνίδια αποτελούν τοπόσημο για την ιστορία του Αιγαιακού πολιτισμού και κύτταρο εκπαίδευσης των φοιτητών αρχαιολογίας από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα ηλικίας διακοσίων έως πεντακοσίων χιλιάδων ετών αρχαιολογικά στρώματα αποκαλύπτονται σπάνια λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις, τρίεδρα, κοπείς, γιγαντιαίοι πυρήνες, μεγάλα ξέστρα) που έμειναν καλά κρυμμένα στη γη της Λέσβου από τη δραστηριότητα προγονικών του σύγχρονου ανθρώπου ειδών. Τα ευρήματα αυτά μας προσκαλούν να σκεφτούμε το Αιγαίο Πέλαγος ως γέφυρα που συνέδεε οργανικά τη δυτική και ανατολική Ευρώπη και όχι ως εμπόδιο για τις μετακινήσεις των προϊστορικών ομάδων. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βγαίνει έξω από τα στενά σύνορα του νησιού και εγγράφει την Παλαιολιθική Αρχαιολογία της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας αρχαιολογίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου καταγράφει άλλη μια επιτυχή συνεργασία στο ενεργητικό του.

Ξενάγηση ολιγομελών ομάδων στο εργαστήριο της ανασκαφής και επίσκεψη στα αρχαιολογικά σκάμματα. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τη διευθύντρια των ανασκαφών καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου.
Ώρα προσέλευσης: 18:00, Δημοτικό Σχολείο Λισβορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Tο πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» ερευνά τις απαρχές της κατοίκησης στο Αιγαίο. Από το 2012 εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με επίκεντρο τη συστηματική ανασκαφή στα Ροδαφνίδια, μία υπαίθρια θέση στον Κόλπο της Καλλονής στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα στις θερμές πηγές του Λισβορίου, εξετάζει τη δραστηριότητα των προϊστορικών ανθρώπων στη Λέσβο το τελευταίο μισό εκατομμύριο χρόνια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανασκαφή αποκαλύπτει, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα, λιθοτεχνία της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης. Παλαιολιθικοί πυρήνες, αποκρούσματα και εργαλεία ανάμεσά τους και μεγάλα κοπτικά εργαλεία. Παλαιολιθικά κατάλοιπα εντοπίζονται επίσης στην επιφάνεια του εδάφους στον άξονα Βασιλικών – Λισβορίου – Νιφίδας  και στον άξονα Πολιχνίτου – Βατερών. Μαρτυρούν ότι  οι ομάδες της Κατώτερης Παλαιολιθικής Εποχής ζούσαν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Λισβόρι στη Λεκάνη της Καλλονής και τη νότια Λέσβο. Η Παλαιολιθική Λέσβος συμπληρώνει μια ψηφίδα στο ατελώς γνωστό ψηφιδωτό του πρώιμου προϊστορικού κόσμου, εκεί ακριβώς όπου η Ασία συναντά την Ευρώπη, το βορειοανατολικό Αιγαίο.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης