× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, «στέλνει» το Μουσικό Σχολείο Παναγιούδα

Κατά πλειοψηφία με 13 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 1 λευκό, αποφασίστηκε η οριστική παραλαβή του πρακτικού καταλληλότητας και παραλαβής του κτιρίου του ΟΑΕΔ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/8/2021

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, «στέλνει» το  Μουσικό Σχολείο Παναγιούδα
Φωτο αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης η οριστική παραλαβή  του πρακτικού καταλληλότητας και παραλαβής του κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και πλέον ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για τη μεταστέγαση του σχολείου στις εγκαταστάσεις των σχολών του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα.

Αν και συνήθως οι διαδικασίες παραλαβής των πρακτικών καταλληλότητας έχουν τυπικό χαρακτήρα και ψηφίζονται ομόφωνα χωρίς λόγια και συζητήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, εντούτοις στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου όπως ήταν αναμενόμενο έγινε αρκετή συζήτηση με βάση και την επιστολή που είχε στείλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείων και στην οποία έκανε αναφορά στην προσφυγή του στο Συνήγορο του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι έβαλαν στο τραπέζι την εξεύρεση μόνιμης λύσης για το πρόβλημα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου με την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση νέου σχολείου με βάση τις κτιριολογικές ανάγκες του όπως αυτές έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα Μουσικά Σχολεία.

Όπως επισήμαναν κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης οι αίθουσες που παραχωρήθηκαν στο κτίριο του ΟΑΕΔ δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις του σχολείου και μάλιστα επισήμαναν πως αυτό αναφέρεται αναλυτικά και στην επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα στο έγγραφο απάντηση προς τους γονείς των παιδιών του σχολείου, ο «Συνήγορος του Πολίτη», αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, η επιλογή του κτιρίου του ΟΑΕΔ για τη μεταστέγαση του ΜΣΜ δεν φαίνεται να πληροί, ως προς το εμβαδόν των ωφέλιμων χώρων, τους όρους του κτιριολογικού προγράμματος του Υπουργείου που συντάχθηκε το 2004 για το συγκεκριμένο σχολείο...».

Όπως επίσης, αναφέρει ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, «...η μεταστέγαση στα κτίρια του ΟΑΕΔ θα είναι η δεύτερη «προσωρινή» λύση που δίνεται από τη δημιουργία του ΜΣΜ για την εγκατάσταση του. ....Επομένως, κατά τη άποψη της Ανεξάρτητης Αρχής, οιαδήποτε προσωρινή λύση μετά την πάροδο 25 ετών από την ίδρυση του σχολείου, εντός των οποίων η διοίκηση όφειλε να ενεργήσει στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεών της (άρθρο 75 παρ. 1 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και της αρχής της χρηστής διοίκησης, δε δύναται να προκριθεί. Είναι αναγκαίο να ανευρεθεί μόνιμη λύση και το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται εξαρχής στις ανάγκες του ΜΣΜ…».

Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η μεταστέγαση του σχολείου στον ΟΑΕΔ είναι μια λύση προσωρινή, η οποία όμως θα βοηθήσει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία τόσο του Μουσικού Σχολείου όσο και του 5ου Γυμνασίου τα οποία ταλαιπωρούνται εδώ και πολλά χρόνια από τη συγκατοίκησή τους στο κτίριο της Χρυσομαλλούσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης γίνονται ενέργειες για την εύρεση οικοπέδου για την ανέγερση του σχολείου ενώ παράλληλα κινείται διαδικασία για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Βαρειάς η αγοραπωλησία του οποίου είχε ναυαγήσει πριν από 1,5 χρόνο περίπου.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο η Δημοτική Αρχή δεν έχει αδρανήσει και αναζητά λύση ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της ανέγερσης νέου σύγχρονου Μουσικού Σχολείου. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε η μεταστέγαση του σχολείου στον ΟΑΕΔ είναι προς το παρών η μόνη βιώσιμη λύση για να ελαχιστοποιηθούν τα σοβαρά προβλήματα συγκατοίκησης των δύο σχολείων».

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία όπου συνολικά ψήφισαν 23 δημοτικοί σύμβουλοι. Από αυτούς 13 άτομα προερχόμενα από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής και την παράταξης του Παναγιώτη Ζαφειρίου, ψήφισαν υπέρ της παραλαβής, 9 δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της παράταξης του Μιχάλη Μαμάκου, της Νίκης Τσιριγώτη, της Εριφύλης Χιωτέλλη και του Κώστα Αστυρακάκη ψήφισαν αρνητικά  ενώ ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ανδριώτης ψήφισε λευκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής