× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης η παραλαβή του κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο

Στα κάγκελα οι γονείς των μαθητών που στέλνουν επιστολή στους Δημοτικούς Συμβούλους με την παράκληση να καταψηφίσουν το θέμα στην αποψινή συνεδρίαση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2021

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης η παραλαβή του κτιρίου για το  Μουσικό Σχολείο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης συζητείται σήμερα το βράδυ το θέμα της έγκρισης του πρακτικού καταλληλότητας και παραλαβή του κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, το οποίο αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν τη μετακίνηση του σχολείου από τη Μυτιλήνη που βρίσκεται σήμερα στα κτίρια του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα. 

Στην προοπτική της μετακίνησης αυτής ως γνωστόν αντιδρά έντονα η σχολική κοινότητα του Μουσικού, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόμων με επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητά να καταψηφισθεί το θέμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόσφατα απευθύνθηκαν και στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος όπως αναφέρουν συντάσσεται πλήρως με τα αιτήματά τους. Στην επιστολή αναφέρεται: 

«Απευθυνόμαστε σε εσάς για μια ακόμη φορά, σχετικά με τα δίκαια, λογικά και νόμιμα αιτήματά μας, που έχουμε εκφράσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ως κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, με τα οποία συντάσσεται πλήρως και ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Ζητάμε να καταψηφίσετε το θέμα 13 της ημερησίας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου για 5/8, σχετικά με Έγκριση Πρακτικού Καταλληλόλητας και παραλαβή του κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Σας επισυνάπτουμε το έγγραφο του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, που από την έκδοσή του, ΔΕΝ έχει αλλάξει τίποτα στο κτήριο του ΟΑΕΔ και ζητούμε να μην αποδεχθείτε ένα πρακτικό καταλληλότητας, που για δεύτερη φορά (1ο πρακτικό από 6/8/20) επιχειρεί να κρίνει κατάλληλο ένα κτήριο, καταστρατηγώντας την τήρηση της Υπουργικής Απόφασης Αριθ.37237/ΣΤ1/07 (ΦΕΚ635Β-27.4.2007), με αβάσιμες και ελλιπώς τεκμηριωμένες αιτιάσεις, όπως ότι:

  • Απουσιάζει η τεκμηρίωση, μέσω αναλυτικών μετρήσιμων στοιχείων και αντιπαραβολής αυτών με το από 2004 εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα (παράγραφος 5.1 της ΥΑ 37237/ΣΤ1/07):  Αρκεί να αναφέρουμε ότι ενώ το Κτιριολογικό Πρόγραμμα του 2004 προβλέπει εμβαδόν 2.700m2, η επιτροπή καταλληλότητας, εντελώς αυθαίρετα, κρίνει ότι το παραχωρηθέν τμήμα του ΟΑΕΔ, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 650m2, είναι κατάλληλο!
  • ΘΑ παραχωρηθούν και άλλες αίθουσες από τον ΟΑΕΔ, κάτι που δεν ορίζεται στο χρησιδάνειο, αλλά και που έχει αρνηθεί ο διευθυντής του ΟΑΕΔ, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής καταλληλότητας και προϊσταμένου της ΔΙΔΕ Λέσβου, και
  • ΘΑ εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Τα παραπάνω ενισχύονται από το συνημμένο έγγραφο του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:

«…Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, η επιλογή του κτιρίου του ΟΑΕΔ για τη μεταστέγαση του ΜΣΜ δεν φαίνεται να πληροί, ως προς το εμβαδόν των ωφέλιμων χώρων, τους όρους του κτιριολογικού προγράμματος του Υπουργείου που συντάχθηκε το 2004 για το συγκεκριμένο σχολείο...».

Όπως επίσης, αναφέρει ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, «...η μεταστέγαση στα κτίρια του ΟΑΕΔ θα είναι η δεύτερη «προσωρινή» λύση που δίνεται από τη δημιουργία του ΜΣΜ για την εγκατάσταση του. ....Επομένως, κατά τη άποψη της Ανεξάρτητης Αρχής, οιαδήποτε προσωρινή λύση μετά την πάροδο 25 ετών από την ίδρυση του σχολείου, εντός των οποίων η διοίκηση όφειλε να ενεργήσει στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεών της (άρθρο 75 παρ. 1 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και της αρχής της χρηστής διοίκησης, δε δύναται να προκριθεί. Είναι αναγκαίο να ανευρεθεί μόνιμη λύση και το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται εξαρχής στις ανάγκες του ΜΣΜ…».

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά, πως η βέλτιστη προσωρινή και οικονομική για το Δήμο λύση, στην παρούσα φάση, ώστε να λειτουργήσει επαρκώς το ΜΣΜ, είναι η ανακατανομή αιθουσών στο συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας, έπειτα και τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις, όπως προκύπτει και από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Τέλος, η προσωρινότητα της λύσης δεν προκύπτει από πουθενά, αφού έως και σήμερα, ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια εξασφάλισης του αναγκαίου οικοπέδου για την ανέγερση του ΜΣΜ, (για το οποίο υπάρχει η με αριθ.244/2019 συλλογική απόφαση του Δ. Λέσβου για απευθείας αγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση συγκεκριμένου οικοπέδου), πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπήρχαν για την αναγκαία ανέγερση και οριστική επίλυση του στεγαστικού ζητήματος.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, το οποίο και είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό σχετικά με το στεγαστικό ζήτημα του ΜΣΜ.

 Παρακαλούμε, σταματήστε εδώ, αυτήν την κοροϊδία που έχει στηθεί στις πλάτες των παιδιών του Τόπου μας!

Καταψηφίστε την Έγκριση Πρακτικού Καταλληλότητας και παραλαβή του κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης!

Βοηθήστε να μην καταδικαστεί ένα σχολείο, με την μετεγκατάστασή του σε κτίριο με ακατάλληλες και ανεπαρκείς υποδομές, που δεν μπορούν να καλύψουν το εκπαιδευτικό του έργο!

Είναι σημαντικό για τα παιδιά του Τόπου! Είναι σημαντικό για τον ίδιο τον Τόπο!

Βασιζόμαστε σε εσάς, ως δημότες, να υποστηρίξετε την Παιδεία των παιδιών μας», καταλήγει στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένται πάντως το βράδυ η συζήτηση του θέματος, ενώ η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαβεβαιώνουν ότι το κτίριο του ΟΑΕΔ υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το πλέον κατάλληλο για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου έως ότου λυθεί οριστικά το στεγαστικό πρόβλημά του. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή, κινείται προς την κατεύθυνση απαλλοτρίωσης του οικοπέδου στη Βαρειά για το οποίο είχε ληφθεί απόφαση για την αγορά του από την πρηγούμενη δημοτική αρχή. Σε περίπτωση που προχωρήσει η απαλλοτρίωση, η οποία ας σημειωθεί ότι είναι διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση νέου Σχολείου και οριστικής επίλυσης του προβλήματος. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από ασυνόδευτο προσφυγόπουλο στη Μόρια, «μέντορας» του υπουργείου Μετανάστευσης

Φοιτά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και παρέχει υποστήριξη σε άλλα ασυνόδευτα παιδιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιορτή η ημέρα Erasmus στο 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Έδειξαν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους τι θα πει Erasmus
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντιδρούν οι μαθητές του ΓΕΛ Παμφίλων στη συγχώνευση

«Θα στοιβαχθούμε 26 άτομα σε μία αίθουσα!» λένε σε ανακοίνωσή τους και ζητούν συμπαράσταση
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Ζητήσαμε άμεση διαλεύκανση από τον Δήμο Μυτιλήνης»

Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Αλεξίου στο «Ν» μετά τη συνέντευξη σε βίντεο των δύο γυναικών που καταγγέλλουν ψυχολογικό πόλεμο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

Ατζέντα - Ημερολόγιο για τα 3 χρόνια του προγράμματος από το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 6ο Γυμνάσιο καθαρίζει εθελοντικά

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού των ακτών τα παιδιά μάζεψαν σκουπίδια από την παραλία της Επάνω Σκάλας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τουρνουά Ποδοσφαίρου για καλό σκοπό

Από την Τοπική Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, το Σύλλογο βετεράνων ποδοσφαιριστών και τους παλαίμαχους του Παλλεσβιακού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναφορά Μπουρνού για τις ελλείψεις στα σχολεία Λήμνου ‑ Αγίου Ευστρατίου

Ζητά την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα δύο νησιά με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

120 υποτροφίες σε «χαρισματικά» παιδιά από όλη την Ελλάδα

Εξετάσεις στη Λέσβο το Σάββατο 23 Οκτωβρίου από το Κολέγιο Ανατόλια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο συγχωνεύσεις σχολείων στη Λέσβο‑ «Ως εδώ» από Στρατάκη

Διαμαρτύρεται η Ένωση Γονέων Λέσβου- Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ σήμερα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να έρθει στη Λέσβο!

Τι είπαν για τον σχεδιασμό της μεγάλης επίσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης και ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ εκπρόσωποι του Βατικανού

Βρίσκονται στο νησί για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου