× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αυτή είναι η Λέσβος»

Παρουσίαση των εκδόσεων «Νήσος Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» και «Ελιά στη Λέσβο» Σάββατο, 7 Αυγούστου,8:30 το απόγευμα στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/8/2021

«Αυτή είναι η Λέσβος»
' χρόνος ανάγνωσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι Εκδόσεις Τοπίο το Σάββατο, 7 Αυγούστου στις 8:30 το απόγευμα στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του Μουσείου, στο Σίγρι, θα παρουσιάσουν δύο εμβληματικές εκδόσεις: Νήσος Λέσβος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Ελιά στη Λέσβο έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος». 

OMIΛΗTEΣ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΔΑΝΙΗΛ, Δρ. Φιλολογίας, Κριτικός Λογοτεχνίας, ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΡΟΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Ηθοποιός, Συγγραφέας, η οποία παρουσιάζει και την εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετέχει ο σολίστ κιθάρας ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ και ερμηνεύει η ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ.

Στo ηχόραμα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΙΑΝΗ, ακούγονται οι ηθοποιοί Χ. ΤΣΑΓΚΑΣ & Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ. Κείμενα: Νίκος Ζούρος και Πάνος Θεοδωρίδης. 200 σελ. 25x28 εκ. χαρτόδετο καλλιτεχνικό λεύκωμα με 205 φωτογραφίες. Σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα (μετάφραση Geoffrey Cox).

H Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους, περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, πλήθος αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων με κορυφαίο το Απολιθωμένο Δάσος. Στοιχεία, που συνθέτουν την ταυτότητα της Λέσβου. και οδήγησαν ώστε να αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.

Η Λέσβος αναδύεται από τον Χρόνο και τον Τόπο, με μια εντυπωσιακή συμμαχία των Αισθήσεων με τον Λόγο. Πλούσιες, σύνθετες λυρικές αφηγήσεις μεταφέρουν, μαζί με ερμηνείες φαινομένων και γεγονότων, τον Ήλιο και τον Άνεμο, την ανθρώπινη Μοίρα, κυριολεκτικά τη Μουσική που ανεβάζει τα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Κείμενα: Μαρία Γρηγορά, Νίκος Ζούρος, Νίκος Θωμαΐδης, Νίκος Καραπιδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Νίκος Ψιλάκης, 208 σελ. 25x28 εκ. χαρτόδετο καλλιτεχνικό λεύκωμα με αρχειακό υλικό, 20 έργα ζωγραφικής και100 πρωτότυπες φωτογραφίες. Σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα (Geoffrey Cox).

Η ελιά στη Λέσβο γίνεται σύμβολο, ιδέα και εμπνέει καλλιτέχνες. Είναι ο αξιόπιστος μάρτυρας των ανέμων και του μόχθου του ξωμάχου, ο ασφαλής ιστορικός της περιπέτειας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ξέρει να αντέχει στη φθορά του χρόνου, αλλά και να προσφέρει την αφθαρσία της στιγμής.

Η ελιά της Λέσβου είναι το πολύχρωμο βλέμμα του Θεόφιλου και η ατίθαση ομορφιά ελευθερίας στα έργα των νεότερων ζωγράφων. «Στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς» ο «μύστης των φύλλων» της, ο Οδυσσέας Ελύτης, χάραξε το «όνομα το αγαπημένο». Η Λέσβος είναι το νησί που σέβεται τον χρόνο ως μέτρο αλήθειας και ομορφιάς και εμπιστεύεται τη γη ως μήτρα ζωής και ανάπτυξης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: T. 2251047033, 2253054434, lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ξεκαρδιστική Μυτιληνιά παράσταση με πολύ μπότοξ και τεχνητή νοημοσύνη

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης παρουσιάζει την κωμωδία του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους «Botox AI και αλίμονο στα νιάτα» την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 14,15 και 16 Νοεμβρίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο αγαπημένος Πινόκιο, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τον ΦΟΜ

Για τέσσερις υπέροχες παραστάσεις τα Σαββατοκύριακα στις 22 και 23 Νοεμβρίου και 6 και 7 Δεκεμβρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Εθνικό Ωδείο παράρτημα Μυτιλήνης

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Εθνικού Ωδείου παράρτημα Μυτιλήνης, στη Βαρειά, μικροί και μεγάλοι ανάβουν μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με κάλαντα, μελωδίες και χαμόγελα που σηματοδοτούν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χορωδιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο δημιουργικά εργαστήρια βιβλιοδεσίας από το Tortuguita

Η τέχνη του χειροποίητου βιβλίου ζωντανεύει ξανά τον Νοέμβριο με τις τεχνικές Buttonhole και Secret Belgian στο εργαστήριο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ματούλα Ζαμάνη στον Οινοφόρο

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου -Μια καλλιτέχνιδα που ενώνει το ρεμπέτικο, το έντεχνο και το ροκ σε εκρηκτικές βραδιές γεμάτες συναίσθημα, χιούμορ και θετική ενέργεια
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τους αζήτητους της φυματίωσης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει ειδική προβολή για σχολικές ομάδες ΕΠΑΛ την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Νέα παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης

«Μπότοξ ΑΙ… κι αλίμονο στα νιάτα», στις 14, 15 και 16 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Μυστακίδης ταξίδεψε το Πλωμάρι στην «Amerika» των Ελλήνων μεταναστών

Από τα ρεμπέτικα των μεταναστών του 1920 ως τη σημερινή εμπειρία του νόστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη συζητά και τραγουδά για τα ελεύθερα βουνά της

Ενημέρωση και συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο την Τετάρτη στη Μυτιλήνη