× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ύμνος στη Δημοκρατία και τις πανανθρώπινες αξίες, οι Ικέτιδες του Ευρυπίδη»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2021

«Ύμνος στη Δημοκρατία και τις πανανθρώπινες αξίες, οι Ικέτιδες του Ευρυπίδη»

Την υπέροχη γεμάτη υψηλά νοήματα για τις πανανθρώπινες αξίες και τη Δημοκρατία, Αρχαία Τραγωδία «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του βραβευμένου δημιουργού Δήμου Αβδελιώδη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Κυριακή το βράδυ στο Επάνω Κάστρο της Μυτιλήνης, εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι απόλαυσαν ένα θέαμα μεθυστικό κάτω από τον όμορφο καλοκαιρινό ουρανό της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρεμιέρα  του 1ου Φεστιβάλ Τέχνης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  “Ανθρώπων Τέχνη........” το οποίο ξεκίνησε φέτος με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλλη.

Λίγα λόγια για το έργο…

Στη σκηνή τρεις ηθοποιοί και δύο μουσικοί αναλαμβάνουν την αφήγηση της δράσης. Η παράσταση βασίζεται αποκλειστικά στην διαχείριση της εκφοράς του λόγου, ως πρωτογενούς φορέα του νοήματος, που αναδεικνύει τη γήινη απλότητα του Αρχαίου Δράματος. Ο συμπατριώτης μας από την Άργενο  γλύπτης και χαράκτης Αριστείδης Πατσόγλου δημιουργεί τον γεμάτο συμβολισμό περιβάλλοντα σκηνικό χώρο, τα γλυπτά και τα κοστούμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ευριπίδης μ’ αυτό του το έργο θεμελιώνει την προτεραιότητα και την ανωτερότητα των άγραφων νόμων, δηλαδή τις ηθικές εκείνες αξίες που είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη ύπαρξη, ως ζωντανή συνείδηση. Αυτές τις αξίες δεν χρειάζεται να τις μάθει κανείς από κανέναν, αφού τις νοιώθει και αντιδρά φυσικά όπως και με τις άλλες του αισθήσεις.

Με την αφορμή ενός τραγικού γεγονότος που συνέβη στους Αργείους, ο Ποιητής καταθέτει όλο το κεκτημένο γνωστικό του οπλοστάσιο από τους μύθους, την ιστορία αλλά και την εμπειρική φιλοσοφία του Πλάτωνα και όλης της πνευματικής ελίτ της εποχής του. Με αυτό τον τρόπο υποδεικνύει το μοντέλο της Δημοκρατίας των Αθηνών ως το μόνο πολίτευμα, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη δίψα των ανθρώπων για την ευημερία και την ορθή διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν ανά πάσα στιγμή στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Οι Ικέτιδες, μητέρες απ’ το Άργος, που εκλιπαρούν να τους δοθούν τα σκοτωμένα παιδιά τους για να τα θάψουν, δεν μπορούν να εισακουσθούν ούτε απ’ τους νικητές αντιπάλους τους, τους Θηβαίους που το απαγορεύουν, ούτε από κανένα άλλο θεσμό ή Πόλη της Ελλάδας. Μπορούν μόνο να εισακουσθούν από την Αθήνα της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν υψηλό πολιτιστικό επίπεδο»

Φανερά συγκινημένη από την παράσταση και τη συμμετοχή του κόσμου, η Αναστασία Αντωνέλλη, σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» ότι οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, όπως συμφέρει σε ορισμένους να πιστεύουν και ότι έχουν ανεπτυγμένο το αισθητήριο της καλλιτεχνικής αξίας μίας παράστασης όπως αυτής που παρουσιάστηκε στο κάστρο.

«Ήταν μία παράσταση, ύμνος στη δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες. Τόσο επίκαιρη σε νοήματα και ιδέες που νομίζει κανείς ότι γράφτηκε για τη δική μας εποχή, σε μια εποχή που έχουν κυριαρχήσει πολιτικές  μορφές όπως ο Τράμπ και Ούρμπαν. Αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα είναι η συμμετοχή του κόσμου, η οποία δείχνει ξεκάθαρα πως οι πολίτες αγαπούν τον πολιτισμό με υψηλή ποιότητα και όχι τα φθηνά θεάματα που κατά κόρον προσφέρονται τα τελευταία χρόνια. Ο Δήμος Αβδελιώδης που σκηνοθέτησε την παράσταση είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης, η πορεία και η προσφορά του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα νησιά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενθουσιασμένος από την αποδοχή του κόσμου, δήλωσε ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης ο οποίος συνεχάρη την Περιφερειακή Αρχή για την προσπάθεια πολιτιστικής αναβάθμισης των νησιών μας μέσα από το νέο Φεστιβάλ «Ανθρώπων Τέχνη…», όπως τόνισε ο γνωστός σκηνοθέτης, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι τόποι ευλογημένοι, που σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους έχουν να επιδείξουν τεράστια πολιτιστική παράδοση σε όλα τα επίπεδα της τέχνης και της δημιουργίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου