× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα

Τις εξελίξεις πυροδότησε το κάλεσμα του Γκουαϊδό, νωρίτερα σήμερα, σε πολίτες και στρατιωτικούς να προχωρήσουν αύριο, Πρωτομαγιά, στην «τελική φάση» του σχεδίου του για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 30/4/2019

Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα

Μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα με την καθοδήγηση του φυλακισμένου δεξιού ηγέτη Λεοπόλδο Λόπεζ και του αυτοανακηρυγμένου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, που σε συνεργασία με ορισμένα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχουν μπλοκάρει κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καράκας και καλούν τον στρατό να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυροβολισμοί και συγκρούσεις ακούγονται σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας Καράκας ενώ οπαδοί του Γκουαϊδό με όπλα καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια.

Τις εξελίξεις πυροδότησε το κάλεσμα του Γκουαϊδό, νωρίτερα σήμερα, σε  πολίτες και στρατιωτικούς να προχωρήσουν αύριο, Πρωτομαγιά, στην «τελική φάση» του σχεδίου του για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, μια ομάδα από τη μυστική υπηρεσία της Βενεζουέλας απελευθέρωσε τον Λεοπόλδο Λόπεζ από τον κατ ‘οίκον περιορισμό νωρίς σήμερα το πρωί. Ο Λόπεζ μαζί με τον Γκουαϊδό και αξιωματικούς από διαφορετικούς κλάδους των ενόπλων δυνάμεων μπλόκαραν την εθνική οδό Altamira στο ανατολικό Καράκας κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν βίντεο σχετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας κι άλλους αξιωματικούς να συμμετάσχουν στην εξέγερση και τους υποστηρικτές τους να βγουν στους δρόμους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε αμέσως, καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος που προέβλεψε ότι θα αποτύχει.

«Ενημερώνουμε τον λαό της Βενεζουέλας ότι τώρα αντιμετωπίζουμε και εξουδετερώνουμε μια μικρή ομάδα προδοτών που έχουν παραταχθεί στον αυτοκινητόδρομο Altamira για να επιχειρήσουν πραξικόπημα κατά της χώρας και του Συντάγματος» ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνιών Jorge Rodriguez σε tweet του, πριν από λίγη ώρα.

Μηνύματα υποστήριξης στον Χουάν Γκουαϊδό έστειλαν ΗΠΑ, Βραζιλία και Κολομβία ενώ τη στήριξή τους στον Μαδούρο εξέφρασαν Ρωσία και Κούβα, με την Ισπανία να κρατάει αποστάσεις και από τις δυο πλευρές, εκφράζοντας, ωστόσο, την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μορφή πραξικοπήματος. Σιγή ιχθύος για τις εξελίξεις από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε νέο του tweet, ο Γκουαϊδό, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους του Καράκας κι εμψυχώνει τους υποστηρικτές του έγραψε πως: «Ήρθε η στιγμή» και «σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, το μέλλον μας ανήκει».

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας» αναφέρει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα πως μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί» μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι διαθέτει την υποστήριξη στρατιωτών για να ανατρέψει τον Μαδούρο.

«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε» γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Μέχρι στιγμής ο Μαδούρο δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση ή δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, είπε ότι «θα τον δείτε με τον λαό του στο Μιραφλόρες αργά ή γρήγορα».

Ο Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. «Είναι 30 από τις περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα» τόνισε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι μίλησε με εκπροσώπους χωρών της περιοχής και της Ευρώπης που ανησυχούν για την κατάσταση και ζητούν την έναρξη διαλόγου. Απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, προσθέτοντας μόνο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.

«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία» έγραψε σε ένα tweet ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας» ανέφερε.

Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εμφανίστηκε να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα όσα συμβαίνουν, την ώρα που ένοπλες ομάδες που είναι αντίθετες ή υποστηρίζουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκρούονταν έξω από αεροπορική βάση του Καράκας.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη, δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.Αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung