× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «Αλληλεγγύη Λέσβου» ζητά να μπει τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων»

«Αν και απειλείται να καεί το μεγαλύτερο πευκοδάσος του Αιγαίου, δεν απαιτείται να εκπονηθεί ΜΠΕ για την αδειοδότητη του ΚΥΤ, αφού η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2021

Η «Αλληλεγγύη Λέσβου» ζητά να μπει τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων»
' χρόνος ανάγνωσης

Σε βίντεο που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη, για την 70η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η «Αλληλεγγύη Λέσβου» ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική κυβέρνηση να βάλουν τέλος στις απάνθρωπες πολιτικές εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει η οργάνωση το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θεσμοθετεί  τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά. «Οι άνθρωποι θα παραμένουν στη δομή μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους ή μέχρι να απελαθούν. Καθώς όμως επιστροφές στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται οι άνθρωποι θα εγκλωβίζονται στη Λέσβο για μεγάλο διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Λέσβος συνεχίζει να λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δοκιμάζονται οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη Μετανάστευση. Το γεγονός ότι βάζουν τους ανθρώπους δίπλα στα σκουπίδια έχει ιδιαίτερη αξία για το πως αντιλαμβάνονται στη Κομισιόν και την κυβέρνηση τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.»

«Η Αλληλεγγύη Λέσβου καλεί την Επιτροπή να θέσει τέρμα σε αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές που, σε μόλις 5 χρόνια, μετέτρεψαν τη Λέσβο από «Νησί της Αλληλεγγύης» σε εργαστήριο γέννησης φασισμού.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα δομή προστατεύεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το περιβάλλον δάσος, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πευκοδάσος στο Αιγαίο, είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά στην περιοχή αυτή, είναι πολύ πιθανόν το πευκοδάσος αυτό, το οποίο αποτελεί το πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου, να καεί, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές.»

«Αν και υπάρχουν σημαντικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, η κυβέρνηση το 2020 άλλαξε τη νομοθεσία και έτσι δεν απαιτείται πλέον εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση της δομής. Με την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/5.3.2020 (Β΄1482) το όριο της χωρητικότητας ενός ΚΥΤ για να απαιτείται η εκπόνηση ΜΠΕ, αυξήθηκε αυθαίρετα από τις 750 θέσεις στις 5000 - όσο δλδ και η χωρητικότητα του ΚΥΤ που σχεδιάζεται στο ΧΥΤΑ.»

«Εάν η προσέλευση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην Ευρώπη προκάλεσε τέτοια πολιτική αναταραχή και η Ευρώπη στράφηκε προς τον ακροδεξιό λαϊκισμό, πώς θα ανταποκριθεί στις δεκάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στα ανατολικά μας σύνορα λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Η Αλληλεγγύη Λέσβου καλεί την ΕΕ να εγκαταλείψει την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και να εργαστεί σε πολιτικές ένταξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε δράσεις αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν τον ξεριζωμό».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης υπενθυμίζει το θεσμικό πλαίσιο και καλεί σε ενεργή συμμετοχή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η αλληλεγγύη γίνεται πράξη στο Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου

Η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μυτιλήνης που ένωσε καρδιές και ανθρώπους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο αθλητισμός της Παναγιούδας χτίζει το μέλλον του

Παρουσίαση έργου και στόχων των συλλόγων «Θησέας» και «Ελπίδες» στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σφοδρή αντίδραση της ΔΟΕ στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προειδοποιεί για οικονομική ασφυξία στα σχολεία και ζητά άμεση αύξηση της χρηματοδότησης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οκτώ αγνοούμενοι πρόσφυγες – μετανάστες ανοιχτά του Δικελί

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τις τουρκικές αρχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Κιβωτός του Γένους κόβει τη βασιλόπιτα

Γιορτινή συνάντηση με χορό και δώρα στο «Θαλλόν Ελαίας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ροζ Δύναμη

Κάλεσμα αλληλεγγύης και στήριξης από τον Σύλλογο Γυναικών με Νεοπλασία και Φίλων Εθελοντών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακρίσεις μαθητών Πέτρας στον διαγωνισμό Μαθηματικών Θαλής

Υπερηφάνεια για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πέτρας στον 86ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα διοίκηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου

Υποβολή υποψηφιοτήτων έως τις 16 Ιανουαρίου 2026