× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο γλυκάνισος της Λέσβου, ένα βότανο με γεωγραφική προέλευση»

Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου που πραγματοποιήθηκε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/7/2021

«Ο γλυκάνισος της Λέσβου, ένα βότανο με γεωγραφική προέλευση»

Μία ακόμη  εκδήλωση, με θέμα τον αγροτουρισμό και την προβολή των τοπικών μας προϊόντων  πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων με την ολοκλήρωση του Ερευνητικού Έργου : « Ταυτοποίηση αρωματικών φυτών γλυκάνισου της Λέσβου με βάση τη βοτανική και γεωγραφική προέλευσή τους», σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ΕΜΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ χαιρετισμό  απεύθυνε ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής κος Ανδρέας Μουντουβής. Το  Έργο παρουσιάστηκε εκ μέρους του ΕΜΠ από το Τακτικό Μέλος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ερευνητικού  Έργου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ κα Αντωνία Μοροπούλου ενώ, εκ μέρους της Ερευνητικής Ομάδας δόθηκαν διευκρινίσεις από τη Γεωπόνο Ερευνήτρια της DNAsequence SRL Δρ. Ζωή Χιλιώτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Γεώργιος Λαγουτάρης, Γεωπόνος MSc, προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με στόχο την προστασία των τοπικών αυθεντικών αγροτικών προϊόντων και ενόψει του κοινοτικού κανονισμού για Ασφάλεια Τροφίμων και της δημιουργίας εθνικού κέντρου ταυτοποίησης / πιστοποίησης της αυθεντικότητας τοπικών αγροτικών προϊόντων, ενέκρινε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΕΜΠ προκειμένου να εφαρμοστούν καινοτόμες μεθοδολογίες ταυτοποίησης με υψηλή αξιοπιστία. Δήλωσε δικαιωμένος απ’το αποτέλεσμα μιας  και οι γενότυποι  από το Λισβόρι διακρίθηκαν με επιτυχία από άλλους που έχουν άλλη γεωγραφική προέλευση, με ιδιαίτερη βιοσύνθεση αιθέριων ελαίων και αντιοξειδωτικών που χαρακτηρίζουν τη μοναδική τους ταυτότητα με μοναδική επίσης απόδοση στα αποστάγματα που παράγει η τοπική ποτοποιία και πρέπει να κατοχυρωθούν για να προστατευθούν.

Σημείωσε επίσης πως όπως και στην περίπτωση αυτή, το ΕΜΠ θα σταθεί αρωγός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου με προστασία και ανάδειξη των αυθεντικών αγροτικών προϊόντων τους, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που συγκροτούν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου