× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ευρώπη μπορείς να τους κοιτάξεις στα μάτια;»

Πανευρωπαϊκή δράση από τη Μυτιλήνη για τις συνθιήκες αντιμετώπισης των προσφύγων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2021

«Ευρώπη μπορείς να τους κοιτάξεις στα μάτια;»

Το Inside Out Project αποτελεί πανευρωπαϊκή δράση που έλαβε χώρα και στη Μυτιλήνη στις 17 Ιουλίου για να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πενήντα περίπου αφίσες κολλήθηκαν προσωρινά με ταινία στη βάση του αγάλματος της Ελευθερίας και στον τοίχο του καμπ της Μόριας αλλά έπειτα από απαίτηση της αστυνομίας αφαιρέθηκαν σχεδόν αμέσως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δράση συνεχίζεται και σήμερα. Αναρτημένες αφίσες υπάρχουν σε στάσεις λεωφορείων στην λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία Σαπφούς και στο τοιχίο πίσω από την πλατεία της Μικρασιάτισσας μάνας με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει σιωπηλή διαμαρτυρία στο επιβατικό λιμάνι κρατώντας μερικά από τα πορτρέτα και αποχαιρετώντας μερικούς από τους πρόσφυγες που ξεκινούν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

155 πορτρέτα προσφύγων που ζουν στο νέο καμπ του Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) στη Μυτιλήνη θα αναρτηθούν σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές πόλεις (Εδιμβούργο, Βαρκελώνη, Πόρτο, Λισαβόνα, Κόμπρα, Παρίσι, Λυόν, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Όσλο, Μπέργκεν, Μόστερ, Βρυξέλλες, Ναμούρ, Παλέρμο, Μυτιλήνη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εγχείρημα του “Europe Look Me In The Eyes” ξεκίνησε στη Λέσβο αλλά πολύ γρήγορα υιοθετήθηκε από ομάδες πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Στόχος του είναι να ασκηθεί πίεση στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε «να προβούν επιτέλους σε συγκεκριμένες δράσεις και κινήσεις, εφαρμόζοντας αποφάσεις και πολιτικές που θα ωφελήσουν πραγματικά και ουσιαστικά τους πρόσφυγες.

Οι Έλληνες και ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, να σέβονται το κράτος δικαίου και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις αρχές που έχουν καθοριστεί με διεθνείς συνθήκες όπως η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων και τις εθνικές νομοθεσίες. Οι νόμοι και η ανθρωπιά θα πρέπει να επικρατούν. Το project υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Οποιαδήποτε παραβίασή τους δεν είναι μόνο παράνομη αλλά και ανήθικη. Πρόσφυγες που διαβιούν σε καμπ σε όλο τον κόσμο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιου είδους παραβιάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αναζήτηση προστασίας και ασύλου στις ευρωπαϊκές πόλεις έχει γίνει πιο δύσκολη με τη ανάθεση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων τους σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η Λιβύη και το Μαρόκο» επισημαίνει η Βήλυ Τεντόμα, συντονίστρια όλων των δράσεων στην Ευρώπη και διοργανώτρια της δράσης στη Μυτιλήνη. «Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορούν να συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια τους σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση ή να επιχειρούν να απαλλαγούν από την ευθύνη που τους αναλογεί με την παροχή φιλανθρωπίας στην Ελλάδα» προσθέτει.

Το Europe Look Me In The Eyes παρουσιάζει γυναίκες, άντρες, και παιδιά που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου, οι οποίοι συμφώνησαν να φωτογραφηθούν υψώνοντας έτσι τις φωνές τους για να καταδείξουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ζώντας εγκλωβισμένοι στα Ευρωπαϊκά σύνορα και πέρα από αυτά. Τα πορτρέτα τους αφηγούνται ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες παράνομων pushbacks, στέρησης, βίας, κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων με φόντο τους υπέρ συνωστισμένους καταυλισμούς στους οποίους υποχρεούνται να διαμένουν, σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, με κίνδυνο, στη χειρότερη περίπτωση, τον θάνατο από το κρύο ή τη ζέστη, και την καλύτερη, την απέλαση και την επιστροφή τους στις χώρες τους απ’ όπου διέφυγαν για να επιβιώσουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια, και τη βία.

«Ευρώπη, μπορεις να τους κοιτάξεις στα μάτια;»  Λήψη πορτρέτων : Coline Marteret, Fellipe Lopes, Frederike Droessler, Frederic de La Houssaye, Inès Musso και Βήλυ Τεντόμα. Η δράση θα συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο δίκτυο του project, το οποίο ήδη μετρά πολυάριθμες ομαδικές δράσεις σε 138 πόλεις. Παράλληλα, θα προβληθεί μέσα από την ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα του, τοποθετώντας τη Μυτιλήνη στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων που διεκδικούν μέσα από ειρηνικές διαδικασίες αλλά και μέσα από την τέχνη ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου