× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

20 χρόνια μετά… ξανά στη Γένοβα

Ο Γιάννης Μπουρνούς επιστρέφει ως βουλευτής και ο Δημήτρης Μάντζαρης θυμάται το ταξίδι από τη Μυτιλήνη στον τόπο των μεγάλων διαδηλώσεων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/7/2021

20 χρόνια μετά… ξανά στη Γένοβα
Γένοβα 2001. Χρύσανθος και Δημήτρης Μάντζαρης

«20 χρόνια μετά, οι Έλληνες είμαστε ξανά εδώ. Γιατί η ιστορία δεν τελείωσε. Και γιατί το μέλλον διαρκεί πολύ. Θα τα καταφέρουμε». Ο χαιρετισμός του Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, Δευτέρα στην συνέλευση των ιταλικών κινημάτων στη Γένοβα Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μπουρνούς μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για τη μεγάλη αποστολή στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο κορυφής G8 το 2001, όπου συμμετείχε ως νεολαίος του Συνασπισμού, και ο Δημήτρης Μάντζαρης μίλησε για το κλίμα της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη Μυτιλήνη, τον Ιούλιο του 2001 έφυγαν για τις διαδηλώσεις στη Γένοβα, όπου δολοφονήθηκε ο Κάρλο Τζουλιάνι αρκετοί Μυτιληνιοί, ανάμεσά τους ο Δημήτρης Μάντζαρης, ο Χρύσανθος Μάντζαρης, ο Δημήτρης Κουφός. Είχε προηγηθεί μια δεκαετία αμφισβήτησης του υπαρκτού σοσιαλισμού μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και ο καπιταλισμός έμοιαζε η μόνη λύση. Από την Αμερική και μετά στην Ευρώπη όλα «έλεγαν» τι έμελλε να συμβεί 20 χρόνια μετά.

Για τον Δημήτρη Μάντζαρη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στη Λέσβο ο Ιούλιος του 2001 ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές στην κινηματική πολιτική Αριστερά, σήμανε τη στροφή του Συνασπισμού στα κοινωνικά κινήματα. Για τον Γιάννη Μπουρνού συνετέλεσε στην ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ήταν «μάθημα» για την ενότητα της Αριστεράς, παρά τις όποιες διαφορές και το ταξίδι του σήμερα στη Γένοβα δεν είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο, αλλά μια συμβολική κίνηση ότι η Αριστερά βρίσκεται ακόμα στην Ευρώπη.

Άρθρο του Γιάννη Μπουρνού στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (17/07/21) για τα 20 χρόνια από τις διεθνείς διαδηλώσεις στη Γένοβα:
Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G8), ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές ενός κινήματος που καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά. Είναι η πολιτική μας κληρονομιά.
Ήταν η πρώτη σύνοδος των G8 μετά την εκλογή του Μπους στις ΗΠΑ και τη νίκη του Μπερλουσκόνι εναντίον της κεντροαριστερής «Ελιάς». Η διοργάνωσή της από τον Μπερλουσκόνι καθόρισε και το όργιο καταστολής, που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι από αστυνομικό.
Στη Γένοβα νιώσαμε απόλυτο φόβο, αλλά και απόλυτη αίσθηση χειραφέτησης. Η μικρή τότε Νεολαία Συνασπισμού, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστική δύναμη της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα» που συγκέντρωσε 1800 συμμετέχοντες!
Στο κίνημα αυτό συμμετείχαν κόμματα της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη των ανισοτήτων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου. Η παρουσία της νεολαίας καταλυτική, παράλληλα με την εμφάνιση δικτύων ανεξάρτητης ενημέρωσης στο «νεαρό» τότε ίντερνετ.
Δέκα χρόνια μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ο νεοφιλελευθερισμός θριάμβευε. Το πρώτο σημάδι αντίστασης προήλθε από τη Λατινική Αμερική. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρξε κύμα αριστερών κυβερνήσεων στη Νότια Αμερική, διαλύοντας τμήματα του κατεστημένου, ιδρύοντας κράτη πρόνοιας, εθνικοποιώντας πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, μειώνοντας τις ανισότητες, εφευρίσκοντας τρόπους παράκαμψης της προπαγάνδας των ΜΜΕ. Γεννήθηκαν νέες μορφές κινητοποίησης των φτωχών και δημιουργίας λαϊκών μετώπων. Έτσι γεννήθηκε, τον Γενάρη του 2001 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που συμπαρέσυρε τα κινήματα της Ευρώπης. Αυτό το καινοτόμο κίνημα έδωσε ώθηση και στη συγκρότηση κομμάτων της νέας Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το κίνημα των Κοινωνικών Φόρουμ, που περπάτησε στη Γένοβα, τη Φλωρεντία, το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αθήνα κ.α. ήταν το όχημα που έφερε την Αριστερά στον 21ο αιώνα.
Δέκα χρόνια μετά τη Γένοβα, στο επίκεντρο της κρίσης της Ευρωζώνης, ο νούμερο ένα εχθρός του κατεστημένου της ΕΕ ήταν τα ευρωπαϊκά κινήματα και κόμματα κατά της λιτότητας.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ελληνική εξέγερση κατά της λιτότητας, το κίνημα των Πλατειών και την ανατροπή του κομματικού κατεστημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λάβουμε υπόψη τη Γένοβα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τα δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, που στήριξαν τους πιο ευάλωτους, χωρίς την προηγούμενη εμπειρία των Κοινωνικών Φόρουμ.
Στο κίνημα των Κοινωνικών Φόρουμ άλλαξε η πολιτική μας ταυτότητα. Μάθαμε να συμμετέχουμε στους ίδιους κοινωνικούς αγώνες, ακόμη και στα ίδια πολιτικά εγχειρήματα με ανθρώπους με διαφορετικές πρακτικές και φιλοδοξίες. Μάθαμε ότι ο ελιτισμός και η ιδεολογική «καθαρότητα» σκοτώνει την Αριστερά. Στρέψαμε την προσοχή μας στα νικηφόρα πολιτικά εγχειρήματα της Λατινικής Αμερικής, που κατάφεραν να κερδίσουν και να ασκήσουν εξουσία, με τις νίκες, τις ήττες και τις αντιφάσεις τους.
Μάθαμε επίσης ότι αυτό που σε κάνει παράγοντα κοινωνικής αλλαγής δεν είναι ο βερμπαλισμός της ανάλυσης και των συνθημάτων σου, αλλά η ικανότητά σου να μετατρέπεις τον φόβο του λαού σε ελπίδα, την απογοήτευση σε συλλογική δράση και την αγωνία για την καθημερινότητα σε συγκεκριμένες, πολιτικές εναλλακτικές λύσεις, βασισμένες σε αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε -σε μια συζήτηση με τον Έβο Μοράλες το 2019 στην Αθήνα - "επαναστατικό ρεαλισμό".
Στις 20 Ιούλη θα ξαναβρεθώ στην Πλατεία Αλιμόντα, στο μνημείο του Κάρλο Τζουλιάνι, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής πια, στα 41 μου, με τις πρώτες γκρίζες τρίχες στους κροτάφους.
Όχι για ένα επετειακό πολιτικό μνημόσυνο της επαναστατημένης μας νιότης, όπως ίσως σχολιάσουν κυνικά κάποιοι. Αλλά για την ανανέωση της υπόσχεσης που δώσαμε τότε, να ζήσουν οι επόμενες γενιές σ’ έναν «άλλο κόσμο, που είναι εφικτός».
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χώρους εργασίας και χωριά η Μαρία Κομνηνάκα

Συναντήσεις και περιοδείες του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλεύτρια Ν. Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Εξηγήσεις για το «Πράσινο σημείο» ζητούν οι Δαφιώτες

Διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας χώρου αποβλήτων και για το ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το μερίδιο των Αγγέλων» από το Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας φρέσκων και παλαιών κρασιών τη Δευτέρα 6 Μαίου στην Ανεμώτια
ΧΩΡΙΑ

«Τρέχουν» για τη στέγη του Αναγνωστηρίου

Συναντήσεις του Κλεάνθη Κορομηλά με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αντιδράσεις έφεραν αλλαγές στο νόμο αντιπυρικής προστασίας

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις δήμων και της ΚΕΔΕ