× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

20 χρόνια μετά… ξανά στη Γένοβα

Ο Γιάννης Μπουρνούς επιστρέφει ως βουλευτής και ο Δημήτρης Μάντζαρης θυμάται το ταξίδι από τη Μυτιλήνη στον τόπο των μεγάλων διαδηλώσεων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/7/2021

20 χρόνια μετά… ξανά στη Γένοβα
Γένοβα 2001. Χρύσανθος και Δημήτρης Μάντζαρης

«20 χρόνια μετά, οι Έλληνες είμαστε ξανά εδώ. Γιατί η ιστορία δεν τελείωσε. Και γιατί το μέλλον διαρκεί πολύ. Θα τα καταφέρουμε». Ο χαιρετισμός του Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, Δευτέρα στην συνέλευση των ιταλικών κινημάτων στη Γένοβα Ιταλίας.

Ο Γιάννης Μπουρνούς μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για τη μεγάλη αποστολή στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο κορυφής G8 το 2001, όπου συμμετείχε ως νεολαίος του Συνασπισμού, και ο Δημήτρης Μάντζαρης μίλησε για το κλίμα της εποχής.

Από τη Μυτιλήνη, τον Ιούλιο του 2001 έφυγαν για τις διαδηλώσεις στη Γένοβα, όπου δολοφονήθηκε ο Κάρλο Τζουλιάνι αρκετοί Μυτιληνιοί, ανάμεσά τους ο Δημήτρης Μάντζαρης, ο Χρύσανθος Μάντζαρης, ο Δημήτρης Κουφός. Είχε προηγηθεί μια δεκαετία αμφισβήτησης του υπαρκτού σοσιαλισμού μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και ο καπιταλισμός έμοιαζε η μόνη λύση. Από την Αμερική και μετά στην Ευρώπη όλα «έλεγαν» τι έμελλε να συμβεί 20 χρόνια μετά.

Για τον Δημήτρη Μάντζαρη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στη Λέσβο ο Ιούλιος του 2001 ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές στην κινηματική πολιτική Αριστερά, σήμανε τη στροφή του Συνασπισμού στα κοινωνικά κινήματα. Για τον Γιάννη Μπουρνού συνετέλεσε στην ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ήταν «μάθημα» για την ενότητα της Αριστεράς, παρά τις όποιες διαφορές και το ταξίδι του σήμερα στη Γένοβα δεν είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο, αλλά μια συμβολική κίνηση ότι η Αριστερά βρίσκεται ακόμα στην Ευρώπη.

Άρθρο του Γιάννη Μπουρνού στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (17/07/21) για τα 20 χρόνια από τις διεθνείς διαδηλώσεις στη Γένοβα:
Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G8), ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές ενός κινήματος που καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά. Είναι η πολιτική μας κληρονομιά.
Ήταν η πρώτη σύνοδος των G8 μετά την εκλογή του Μπους στις ΗΠΑ και τη νίκη του Μπερλουσκόνι εναντίον της κεντροαριστερής «Ελιάς». Η διοργάνωσή της από τον Μπερλουσκόνι καθόρισε και το όργιο καταστολής, που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι από αστυνομικό.
Στη Γένοβα νιώσαμε απόλυτο φόβο, αλλά και απόλυτη αίσθηση χειραφέτησης. Η μικρή τότε Νεολαία Συνασπισμού, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστική δύναμη της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα» που συγκέντρωσε 1800 συμμετέχοντες!
Στο κίνημα αυτό συμμετείχαν κόμματα της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη των ανισοτήτων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου. Η παρουσία της νεολαίας καταλυτική, παράλληλα με την εμφάνιση δικτύων ανεξάρτητης ενημέρωσης στο «νεαρό» τότε ίντερνετ.
Δέκα χρόνια μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ο νεοφιλελευθερισμός θριάμβευε. Το πρώτο σημάδι αντίστασης προήλθε από τη Λατινική Αμερική. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρξε κύμα αριστερών κυβερνήσεων στη Νότια Αμερική, διαλύοντας τμήματα του κατεστημένου, ιδρύοντας κράτη πρόνοιας, εθνικοποιώντας πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, μειώνοντας τις ανισότητες, εφευρίσκοντας τρόπους παράκαμψης της προπαγάνδας των ΜΜΕ. Γεννήθηκαν νέες μορφές κινητοποίησης των φτωχών και δημιουργίας λαϊκών μετώπων. Έτσι γεννήθηκε, τον Γενάρη του 2001 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που συμπαρέσυρε τα κινήματα της Ευρώπης. Αυτό το καινοτόμο κίνημα έδωσε ώθηση και στη συγκρότηση κομμάτων της νέας Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το κίνημα των Κοινωνικών Φόρουμ, που περπάτησε στη Γένοβα, τη Φλωρεντία, το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αθήνα κ.α. ήταν το όχημα που έφερε την Αριστερά στον 21ο αιώνα.
Δέκα χρόνια μετά τη Γένοβα, στο επίκεντρο της κρίσης της Ευρωζώνης, ο νούμερο ένα εχθρός του κατεστημένου της ΕΕ ήταν τα ευρωπαϊκά κινήματα και κόμματα κατά της λιτότητας.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ελληνική εξέγερση κατά της λιτότητας, το κίνημα των Πλατειών και την ανατροπή του κομματικού κατεστημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λάβουμε υπόψη τη Γένοβα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τα δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, που στήριξαν τους πιο ευάλωτους, χωρίς την προηγούμενη εμπειρία των Κοινωνικών Φόρουμ.
Στο κίνημα των Κοινωνικών Φόρουμ άλλαξε η πολιτική μας ταυτότητα. Μάθαμε να συμμετέχουμε στους ίδιους κοινωνικούς αγώνες, ακόμη και στα ίδια πολιτικά εγχειρήματα με ανθρώπους με διαφορετικές πρακτικές και φιλοδοξίες. Μάθαμε ότι ο ελιτισμός και η ιδεολογική «καθαρότητα» σκοτώνει την Αριστερά. Στρέψαμε την προσοχή μας στα νικηφόρα πολιτικά εγχειρήματα της Λατινικής Αμερικής, που κατάφεραν να κερδίσουν και να ασκήσουν εξουσία, με τις νίκες, τις ήττες και τις αντιφάσεις τους.
Μάθαμε επίσης ότι αυτό που σε κάνει παράγοντα κοινωνικής αλλαγής δεν είναι ο βερμπαλισμός της ανάλυσης και των συνθημάτων σου, αλλά η ικανότητά σου να μετατρέπεις τον φόβο του λαού σε ελπίδα, την απογοήτευση σε συλλογική δράση και την αγωνία για την καθημερινότητα σε συγκεκριμένες, πολιτικές εναλλακτικές λύσεις, βασισμένες σε αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε -σε μια συζήτηση με τον Έβο Μοράλες το 2019 στην Αθήνα - "επαναστατικό ρεαλισμό".
Στις 20 Ιούλη θα ξαναβρεθώ στην Πλατεία Αλιμόντα, στο μνημείο του Κάρλο Τζουλιάνι, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής πια, στα 41 μου, με τις πρώτες γκρίζες τρίχες στους κροτάφους.
Όχι για ένα επετειακό πολιτικό μνημόσυνο της επαναστατημένης μας νιότης, όπως ίσως σχολιάσουν κυνικά κάποιοι. Αλλά για την ανανέωση της υπόσχεσης που δώσαμε τότε, να ζήσουν οι επόμενες γενιές σ’ έναν «άλλο κόσμο, που είναι εφικτός».
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αναψαν τα αίματα» στο Περιφερειακό για την δημοσκόπηση

Φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ Άρη Χατζηκομνηνού και Νίκου Καρασάββα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει αυλαία την Παρασκευή, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ‑ «Οδηγητή»

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή και Σάββατο στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Δαβάκη

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γαϊδαρανήφορο

Κάηκαν ξερά χόρτα στην άκρη του δρόμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Το έργο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου δεν ήταν ποτέ ξεχασμένο στα συρτάρια»

Δήλωση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη για τη δημοπράτηση του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 16/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μοιράζετε χρήματα που θα δοθούν σε εφοπλιστικό και τουριστικό κεφάλαιο»

Ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη βουλή για τη νέα νομοθεσία θαλάσσιας πολιτικής και το Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ιστορικός περίπατος στην Κουλμπάρα

Γνωριμία με τα σοκάκια και την εγκατάσταση των προσφύγων στη γειτονιά. Ολοκληρώνονται το Σαββάτο στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε «το κιρκινέτσι» για τα 99χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, χωρίς μέτρα προστασίας»

Σοβαρές καταγγελίες του Γιώργου Κατζανού για την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΜΑ της Λεμονούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολικό bazaar και δωρεά βιβλίου για το Χαμόγελο του Παιδιού

Από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη