× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Μεταναστευτικό σήμερα δεν αποτελεί το πρόβλημα που αποτελούσε»

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2021

«Το Μεταναστευτικό σήμερα δεν αποτελεί το πρόβλημα που αποτελούσε»
' χρόνος ανάγνωσης

Το μεταναστευτικό σήμερα δεν αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα μας, σημειώνει σε δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται στη δραματική μείωση των αιτούντων άσυλο στις δομές των νησιών. Όπως επισημαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι διαμένοντες στα ΚΥΤ όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν ξεπερνούν τους 7.000.

«Υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους νησιώτες μία διαφορετική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που δε θα καθιστά τη χώρα μας την πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Εργαστήκαμε με αποφασιστικότητα και σχέδιο, βάλαμε δύο συγκεκριμένους στόχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών, την οποία πετύχαμε με έξι συγκεκριμένες στρατηγικές μειώνοντας κατά 96% τις αφίξεις στα νησιά μας τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, βάλαμε στόχο τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες αποσυμφορώντας τα νησιά του Αιγαίου.

Σήμερα η Λέσβος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχει κάτω από 5.000 διαμένοντες. Η Χίος έχει κάτω από 750. Η Σάμος στο ΚΥΤ είναι κάτω από 1000. Στην Κω έχουν μείνει 50 στο ΚΥΤ. Στη Λέρο έχουν μείνει 78. Αυτό σημαίνει ότι η αποσυμφόρηση που υποσχεθήκαμε έγινε πράξη. Αλλά έγινε πράξη χωρίς να δημιουργήσουμε πίεση στην ηπειρωτική Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείσαμε δομές, και από 121 συνολικά δομές που υπήρχαν στη χώρα μας πέρυσι, έχουν μείνει 36 και τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε θετικό ισοζύγιο. Φεύγουνε από τη χώρα μας περισσότεροι απ’όσοι έρχονται. Κατά συνέπεια το Μεταναστευτικό σήμερα δεν αποτελεί το πρόβλημα που αποτελούσε.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν απαιτείται εγρήγορση, διαρκής δράση, διαρκής παρακολούθηση, ώστε αυτή η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα να παραμείνει διατηρήσιμη», καταλήγει στη δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βραδιά αστρονομίας στην Πέτρα

Την Παρασκευή 29 Αυγούστου, στις 20:00, στο Δημοτικό Σχολείο Πέτρας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στύψη: Ετοιμάζουν το σχολείο του χωριού για την νέα χρονιά

Εθελοντική δράση από το Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού του χωριού την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παράταση για τις θέσεις μαθητείας

Παρατείνεται η δυνατότητα διάθεσης θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας 2025 - 2026 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα μέχρι την Τετάρτη 10/09
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Έρχονται απολύσεις για λόγους πειθαρχικούς;»

Ανακοίνωση για την απεργία της ΑΔΕΔΥ από την Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καυγάς με απειλή όπλου στη Λήμνο

Συνελήφθη ένας άνδρας 63 ετών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πόλος έλξης το Σίγρι και το Απολιθωμένο δάσος για Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και του Πανεπιστημίου Qinhaiστο Απολιθωμένο Δάσος και τους Γεωτόπους της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας η έκπτωση ανέρχεται σε 30%
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ανακοίνωση από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το Κίνημα Δημοκρατίας για την επίσκεψη Πλεύρη στη Λέσβο

«Το Δημόσιο ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να λειτουργεί η δομή στα Μεγάλα Θέρμα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα προθεσμία αιτήσεων από την ΑΣΠΑΙΤΕ

Η κλήρωση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ανεμώτια

Νεκρός 30χρονος από τη Φίλια, και τραυματίας ο 28χρονος συνεπιβάτης
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση