× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάτω από τη βάση για μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων

Τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/7/2021

Κάτω από τη βάση για μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, που ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2020 -με εξαίρεση τη Χημεία, όπου υπήρξε βελτίωση κατά 8,5% στο ποσοστό αυτό- διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα και μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν συγκριτικά με πέρσι, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη γενική εικόνα των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ στις Πανελλαδικές, μετά την ανακοίνωση των στατιστικών από το υπουργείο Παιδείας.

Στο μάθημα της Έκθεσης το φετινό θέμα ήταν φαίνεται πιο βατό, καθότι μόνον το 20,37%των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 36,91%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Αρχαία Ελληνικά το 45,26%% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 10 (47,18% το 2020). Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,83% των υποψηφίων (3,95%). Στην Ιστορία, επίσης το ποσοστό κάτω από τη βάση ήταν υψηλό, με 51,19% (50,18% πέρυσι) ενώ 18 με 20 έγραψε το 13,65% (15,64% πέρυσι). Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υψηλότερων βαθμολογιών, αφού το 22,15% (20,72% πέρυσι) των υποψηφίων αρίστευσε (19-20).

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στη Φυσική το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση (44%) είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι (41,5%), χωρίς ωστόσο να λείπουν ψηλές βαθμολογίες, καθώς το 16,98% (15,88% πέρυσι) των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Η εικόνα είναι καλύτερη στο μάθημα των Μαθηματικών, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση να διαμορφώνεται στο 31,8% (33,13% το 2020) και των βαθμολογιών 18-20 στο 19,01% (14,41% το 2020).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 47,43% (44,97% το 2020) των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 18,39% (15,18% το 2020) να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 38,66% (47,16% το 2020) διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, αφού το 15,38% (6,77% το 2020) των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία από 18 έως 20. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν μεγαλύτερο ήτοι 31,56% (28,25% το 2020), υπήρξε διασπορά στις βαθμολογίες άνω του 10, ενώ από 18 έως και 20, έλαβε το 17,78% (15,21%).

   Τέλος, σχετικά με τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στα Μαθηματικά το 72,76% (75,6% πέρυσι) έγραψε κάτω από τη βάση. Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με βαθμό άνω του 18, ήταν πολύ λίγα, ήτοι 2,66% (1,73% το 2020). Στο μάθημα της Πληροφορικής, κάτω του 10 έγραψε το 41,69% (44,75% το 2020) των υποψηφίων. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες, με το 21,70%% των υποψηφίων να παίρνει βαθμό από 18 έως 20. Στο μάθημα της Οικονομίας, κάτω από τη βάση έγραψε το 34,31% των υποψηφίων (31,60% το 2020) και 18-20 το 27,12%.

Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους υποψήφιους των ημερήσιων ΓΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ανάλυση των στατιστικών των Πανελληνίων

Η ανακοίνωση και η ανάλυση των στατιστικών του υπουργείου Παιδείας φανερώνουν, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό-φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα, ότι «πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ». Συνολικά 92.090 υποψήφιοι πήραν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 8,9 στην εικοσάβαθμη κλίμακα δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζητέγας.

Αντίστοιχα στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση, ελάχιστη για τη συμπλήρωση του 1ου μηχανογραφικού δελτίου, είναι 9,5.

Στις σπουδές Υγείας, η βάση διαμορφώνεται στο 9,7 και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, στο 8,2.

Αυτά αποτελούν και τα ελάχιστα βαθμολογικά όρια για κάθε επιστημονικό πεδίο. Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται, ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο.

Κατά τα υπόλοιπα, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων δεν διαφοροποιούνται καθόλου στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία ανέβηκαν κατά 0,5 (μισή μονάδα).

Με βάση την κατανομή των υποψηφίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, στο 1ο και 2ο αναμένονται πτώσεις λόγω της μείωσης των διαγωνιζομένων, ενώ αντίθετα στο 3ο και 4ο θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις των βάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας.

Ακριβέστερη πρόβλεψη θα γίνει με την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου

Συμπαράσταση στους συναδέλφους της Αθήνας για ζητήματα ασφάλειας στα δικαστήρια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 έως τις 11:00 το πρωί αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου
Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά

Αναφορά στους ιστορικούς αγώνες της εργατικής τάξης και στις σύγχρονες διεκδικήσεις για μισθούς και εργασία κάνει η ανακοίνωση του Συλλόγου
Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση

Καταδίωξη στη Μυτιλήνη μετά από άρνηση ελέγχου και επικίνδυνους ελιγμούς σε πεζόδρομο
Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας μετά την καταγγελία
Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Με αιχμή τα αιτήματα για αυξήσεις, υγεία και αξιοπρεπή διαβίωση η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου Λέσβου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Σαπφούς στις 10:30 το πρωί.
Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη

Μετά την ένοπλη επίθεση από ηλικιωμένο στον ΕΦΚΑ Κεραμικού και τον τραυματισμό υπαλλήλου
Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας

Εκπαιδευτικές δράσεις STEM, πολιτιστικές εμπειρίες και διεθνής συνεργασία στο επίκεντρο της επίσκεψης
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10:30 το πρωί. Στο επίκεντρο οι εργατικές διεκδικήσεις, η κρίση στην κτηνοτροφία και η αντίθεση σε πόλεμο και ακρίβεια
Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Αναφορά σε οικονομικές πιέσεις, κοινωνικά ζητήματα και διεθνείς εξελίξεις στην ανακοίνωση
Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΒΙΒΛΙΟ

Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη

Μεγάλη εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, στον χώρο του πρώην ΕΑΤ–ΕΣΑ
Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά