× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γνωριμία με τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2021

Γνωριμία με τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα ακόμη Σαββατοκύριακο με πλούσιες εκδηλώσεις και ποικίλες δραστηριότητες διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και στο υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.

 Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τo Σάββατο 10 Ιουλίου και ώρα 18:30. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 13,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα κανελόδενδρο με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος. Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός λεύκας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις μοναδικές πευκίδες του Πάρκου καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της λεύκης, του πλάτανου και φοινικίδες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά μιας διαφορετική ζώνης δασικής βλάστησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν κράτηση  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ. 2253054434).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

(Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 ατόμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Εκπαιδευτικές δράσεις Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζονται κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Ιουλίου σας περιμένουμε για να ανακαλύψουμε μαζί την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη και να δημιουργήσουμε μαζί τα πιο όμορφα έργα με φυσικά υλικά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Γεωλογικός χρόvoς & Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Η εκπαιδευτική δράση είναι μια περιπέτεια και ένα παιχνίδι στις εποχές και στο χρόνο. Τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν ευρήματα που μας δίνουν πληροφορίες για τις αλλαγές των εποχών, να ταξιδέψουν στον γεωλογικό χρόνο, να γνωρίσουν φυτά και ζώα που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια και να ανακαλύψουν μοναδικές πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το τρισδιάστατο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο» στο οποίο καλούνται να συσχετίσουν τις γεωλογικές εποχές του παρελθόντος με τα αντίστοιχα ζώα και φυτά που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο. Στη συνέχεια, προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τις μεταβολές του περιβάλλοντος, του κλίματος και των εποχών, ώστε να μπορέσουν να συνθέσουν τις γνώσεις τους για τις αλλαγές των εποχών και την εξέλιξη των φυτών και των ζώων με το πέρασμα του γεωλογικού χρόνου.

Την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 11 π.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία συμμετέχοντας στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Land Art - Η τέχνη της γης», που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η Land Art ή αλλιώς τέχνη της γης είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968 και αφορά τη δημιουργία στη φύση, όπου γη και τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το καλλιτεχνικό έργο εμπνέεται από τη φύση και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αρμονίας της. Δημιουργείται κυρίως με φυσικά υλικά και μετά τη δημιουργία του αφήνεται στις καιρικές συνθήκες, φθείρεται και καταλήγει να καταστραφεί από την ίδια τη φύση. Η μόνη μορφή με την οποία αυτά τα έργα μπορούν να μείνουν στο χρόνο είναι μέσω της φωτογράφισής τους ή της καταγραφής τους σε βίντεο.

Η Land Art προωθεί την οικολογική συνείδηση και τονίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη της γης, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη γη, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον γύρω τους, να το  γνωρίσουν, να εμπνευστούν από αυτό και να δημιουργήσουν μέσα σ’ αυτό, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τη φύση.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στη τη Land Art και προβολή αντίστοιχων καλλιτεχνικών έργων, θα δημιουργήσουμε τα δικά μας καλλιτεχνικά έργα με φυσικά στοιχεία του Λεσβιακού περιβάλλοντος, όπως φύλλα, κλαδιά, χώμα, πέτρες

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την πυρόπληκτη Χίο ανοίγει πανιά η Aegean Regatta 2026

Η διοργάνωση ξεκινά στις 21 Αυγούστου από τα Λημνιά της Βολισσού, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας – Η διαδρομή περνά από Φούρνους και Αγαθονήσι και ολοκληρώνεται στον Μαραθόκαμπο Σάμου
Από την πυρόπληκτη Χίο ανοίγει πανιά η Aegean Regatta 2026
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ ζητά η ΕΛΜΕ Λήμνου

Ειδική μέριμνα για τις ειδικότητες και την Τάξη Μαθητείας ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ ζητά η ΕΛΜΕ Λήμνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρός τραυματισμός σε τροχαίο και δύο συλλήψεις στη Λέσβο

Εκτροπή αυτοκινήτου στον δρόμο Αγιάσου–Πολιχνίτου, έλεγχος για υπέρβαση ορίου μουσικής στην Ερεσό και άσκοποι πυροβολισμοί
Σοβαρός τραυματισμός σε τροχαίο και δύο συλλήψεις στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντίδραση γονέων στις υποβαθμίσεις σχολείων της Δυτικής Λέσβου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία Βατούσας, Σιγρίου, Σκαλοχωρίου, Μεσοτόπου και Ερεσού
Αντίδραση γονέων στις υποβαθμίσεις σχολείων της Δυτικής Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Τέτοιες προσπάθειες είναι πολύ σημαντικές για να αντιληφθούμε όλοι μας τα οφέλη της ποδηλασίας»

Η 8η Ποδηλατάδα Λεπετύμνου από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου
«Τέτοιες προσπάθειες είναι πολύ σημαντικές για να αντιληφθούμε όλοι μας τα οφέλη της ποδηλασίας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η οδός Ερμού μέσα από τα μάτια των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Μια ψηφιακή περιήγηση στον δρόμο όπου συναντώνται η εκπαίδευση, η πίστη, το εμπόριο και η ιστορική μνήμη της πόλης
Η οδός Ερμού μέσα από τα μάτια των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν άλλοθι για κανέναν»

Έντονη αντίδραση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για τη φερόμενη κυκλοφορία «Βεβαίωσης Καλής Συνεργασίας» που αφορά τη σχέση εργαζομένου του Δήμου Μυτιλήνης με αντιδήμαρχο – Ζητείται ξεκάθαρη θέση από τη Δημοτική Αρχή
«Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν άλλοθι για κανέναν»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το βραβευμένο μέλι της Αγρας πρωταγωνίστησε στο Σίγρι

Γευσιγνωσία των δύο χρυσών ποικιλιών «Μελ-Ισσα» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το βραβευμένο μέλι της Αγρας πρωταγωνίστησε στο Σίγρι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο αργαλειός γίνεται μουσική στην αυλή του Τσαρσί Χαμάμ

Η Φοίβη Βλάσση υφαίνει, τραγουδά και μετατρέπει τους ήχους του αργαλειού σε μουσική, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση από την ΑΜΚΕ «Νήματα»
Ο αργαλειός γίνεται μουσική στην αυλή του Τσαρσί Χαμάμ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΛΑΔΑ

«Είναι σημαντικό το παιδί μέσα από το σχολείο να βρίσκει τον δρόμο του»

Συνέντευξη του κοινωνιολόγου της εκπαίδευσης, Συμεών Νικολιδάκη, με θέματα τα κορίτσια που πέθαναν στην Ηλιούπολη και γενικότερα τα ζητήματα του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας
«Είναι σημαντικό το παιδί μέσα από το σχολείο να βρίσκει τον δρόμο του»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη η 6η Ποδηλατάδα Σκουτάρου στην Αναξο

Περίπου 121 συμμετέχοντες ηλικίας από 2 έως 102 ετών κάνουν πετάλι σε μια διαδρομή συνολικού μήκους οκτώ χιλιομέτρων
Σε εξέλιξη η 6η Ποδηλατάδα Σκουτάρου στην Αναξο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αγιάσος τίμησε τον Γιάννη Χατζηβασιλείου για τη μακρόχρονη προσφορά του

Εκδήλωση στα Χάνια της Αγιάσου με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων στη διεύθυνση και την αρχισυνταξία του περιοδικού «Αγιάσος»
Η Αγιάσος τίμησε τον Γιάννη Χατζηβασιλείου για τη μακρόχρονη προσφορά του