× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Πλάκας & εκπαιδευτικές δράσεις Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Ιουλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2021

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Νέες καλοκαιρινές δραστηριότητες το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Ιουλίου διοργανώνει  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. 

Οι δράσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και το υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, ώρα 18:30

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τo Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 18:30. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 13,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα κανελόδενδρο με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός λεύκας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις μοναδικές πευκίδες του Πάρκου καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της λεύκης, του πλάτανου και φοινικίδες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά μιας διαφορετική ζώνης δασικής βλάστησης.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζονται και τον Ιούλιο. Το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Ιουλίου σας περιμένουμε για να ανακαλύψουμε μαζί το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου και την πλούσια φυσική κληρονομιά της Λέσβου μέσα από πολλά παιχνίδια, εξερευνήσεις στη φύση και δημιουργικές δραστηριότητες. 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους». Η εκπαιδευτική δράση είναι εμπνευσμένη από τα ευρήματα της παλαιοντολογικής έρευνας στη Λέσβο και εισάγει τα παιδιά με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο στον κόσμο των ζώων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν 20 εκατομμύρια χρόνια πριν στο υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή και θα γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’αυτό. Θα περιηγηθούν στο Μουσείο και θα ανακαλύψουν τα φυτικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους και το απολίθωμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου, συλλέγοντας πληροφορίες για τα είδη φυτών και ζώων που έζησαν στη Λέσβο 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Θα γνωρίσουν ακόμη το ακριβές και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση. Στο τέλος, θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν το υποτροπικό δάσος της περιοχής, δημιουργώντας ένα κολάζ με τα ζώα και τα φυτά που υπήρχαν σ’αυτό.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Μικροί εξερευνητές: Ας ανακαλύψουμε τη φυσική μας κληρονομιά» κατά τη διάρκεια της οποίας οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου και το Πάρκο Σιγρίου. Οι μικροί εξερευνητές θα δημιουργήσουν τα δικά τους κιάλια και ημερολόγια της φύσης, όπου θα καταγράψουν όλες τις παρατηρήσεις τους, θα σχεδιάσουν λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου που θα εξερευνήσουν και θα συλλέξουν δείγματα φυτών. Στο τέλος, θα μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους και θα συζητήσουν για το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον του νησιού, συγκρίνοντάς το με το περιβάλλον που επικρατούσε 20.000.000 χρόνια πριν και καταλήγοντας σε συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές που σχημάτισαν το τοπίο του νησιού.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€ για κάθε παιδί.

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»

Ανακοίνωση της επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν
«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καμπανάκι από τον Σύλλογο ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις υποτροφίες έρευνας

Συνάντηση με το ΙΚΥ και αιχμές για υποχρηματοδότηση, καθυστερήσεις στις προκηρύξεις και απουσία στήριξης νέων ερευνητών και μεταδιδακτορικών
Καμπανάκι από τον Σύλλογο ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις υποτροφίες έρευνας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB

80 αναβάτες από Ελλάδα και εξωτερικό στην Αγιάσο για το 10th Lesvos Enduro MTB
Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Παναγιούδα «ταξίδεψε» στην Πολωνία μέσα από την Αγγλική Γλώσσα

Μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παναγιούδας συμμετείχαν ενεργά σε διεθνή διαγωνισμό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, προβάλλοντας την Ελλάδα και τη Λέσβο σε μαθητές από 6 χώρες
Η Παναγιούδα «ταξίδεψε» στην Πολωνία μέσα από την Αγγλική Γλώσσα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μετατρέπουν το σωματείο σε όμιλο παραγόντων»

Η Αγωνιστική Παρέμβαση ασκεί σφοδρή κριτική στις επιλογές της νέας πλειοψηφίας στην ΕΛΜΕ Λέσβου και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον αγωνιστικό προσανατολισμό του σωματείου
«Μετατρέπουν το σωματείο σε όμιλο παραγόντων»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάνω από 100 βρέφη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στη Λέσβο

Οι αιτήσεις άγγιξαν τις 200, όμως οι διαθέσιμες θέσεις δεν ξεπερνούν τις 90 λόγω έλλειψης προσωπικού και αυστηρών προδιαγραφών
Πάνω από 100 βρέφη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτο το Αυτόνομο Δίκτυο στις εκλογές των εκπαιδευτικών της Λέσβου

Στα ίδια επίπεδα με μικρή αύξηση με το 2024 η συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για Δ.Σ. και αντιπροσώπους στη ΔΟΕ
Πρώτο το Αυτόνομο Δίκτυο στις εκλογές των εκπαιδευτικών της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ποδηλατώντας για την ασφάλεια και το περιβάλλον στη Βαρειά

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς συμμετείχαν στον Ποδηλατικό Γύρο και σε δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής και δεξιοτήτων
Ποδηλατώντας για την ασφάλεια και το περιβάλλον στη Βαρειά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βραβεύονται οι νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής και έκθεσης του «Δελφινιού»

Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Το Δελφίνι» συνεχίζει τον θεσμό που προάγει τη δημιουργικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών
Βραβεύονται οι νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής και έκθεσης του «Δελφινιού»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ευκαιρία πιστοποίησης για τον κλάδο τροφίμων στη Λέσβο

Επιμόρφωση ΕΦΕΤ από το Επιμελητήριο Λέσβου και το ΚΔΒΜ Δημήτρης Δελημήτρου
Ευκαιρία πιστοποίησης για τον κλάδο τροφίμων στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Διεθνής προβολή για το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος

Επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας παρουσίασαν καλές πρακτικές προστασίας, εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης
Διεθνής προβολή για το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πρώτη αποφοίτηση γράφει ιστορία στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λέσβου

Τέσσερις μαθητές ολοκλήρωσαν τον κύκλο σπουδών τους μετά από 8 χρόνια πορείας, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί αναδεικνύουν την ανάγκη για νέες και σύγχρονες σχολικές υποδομές
Η πρώτη αποφοίτηση γράφει ιστορία στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λέσβου