ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κι όμως η καμένη Μόρια «είναι αρχαιολογικός χώρος»
Ο καθηγητής αρχαιολογίας, Γιάννης Χαμηλάκης του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ μίλησε για την αρχαιολογία της μετανάστευσης και την πολυετή έρευνά του στη Λέσβο
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/7/2021

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ, Γιάννης Χαμηλάκης επισκέπτεται για ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς τη Λέσβο από το 2016 στο πλαίσιο της μελέτης του για την «αρχαιολογία της μετανάστευσης».
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν ξανά στη Λέσβο, όπου επισκέφθηκε τον καμένο καταυλισμό της Μόριας, την «Πομπηία» όπως είπε τον περασμένο Οκτώβρη όταν την αντίκρισε πρώτη φορά μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ και μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για τον «αρχαιολογικό» της χώρο.
«Η Αρχαιολογία θα μπορούσε να οριστεί ως η μελέτη της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στην υλικότητα και τη χρονικότητα. Μ' αυτή την έννοια λοιπόν, και τα αντικείμενα της μετανάστευσης μπορούν να μελετηθούν αρχαιολογικά, ακόμα κι αν ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμα κι αν ανήκουν στο σήμερα» εξηγεί ο ίδιος για την αρχαιολογία της μετανάστευσης.
Από το 2016 μελετά τα υλικά που συνθέτουν την πραγματικότητα των προσφύγων μέχρι το καμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου είδε μια σειρά κατασκευές και εφευρέσεις που έφτιαξαν οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο προκειμένου να βελτιώσουν όσο ήταν εφικτό τη διαμονή τους στον πολύπαθο καταυλισμό. Αν και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει να θεωρείται αρχαιολογικός χώρος ο καμένος καταυλισμός, εκείνος και η «σχολή» που πρεσβεύει δρα ενάντια στη λήθη, με την ομάδα του πολύ συχνά να συλλέγει κάποια αντικείμενα. Εδώ μπορείτε να δείτε ηλεκτρονικά την έκθεση που επιμελήθηκε.
Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: