× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

250 συμμετοχές στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές από 56 χώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2021

250 συμμετοχές στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Με 250 συμμετοχές ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2021 με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Αειφορία», που πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από 7 έως 20 Ιουνίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την εμπειρία συμμετοχής στο Σχολείο Γεωπάρκων, ο οποίος αποτυπώθηκε και στη διαδικασία αξιολόγησης καθώς το χαρακτήρισαν ως το καλύτερο μέχρι σήμερα σεμινάριο κατάρτισης για τα Γεωπάρκα.

Εξέφρασαν μάλιστα το ενδιαφέρον τους σύντομα να επισκεφτούν το νησί μας ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι θα προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και το νησί της Λέσβου στις χώρες τους και θα ενημερώσουν τους κατοίκους των χωρών τους για τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων, είναι η κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο. Φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά με συντονιστή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Ψηφιακό Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2021 συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η οργάνωση του Ψηφιακού Σχολείου Γεωπάρκων είχε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 250 διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, επιστημονικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 56 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αγγλία, την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, το Βέλγιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Εκουαδόρ, την Ελβετία, την Εσουατίνι, τη Ζάμπια, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Καμερούν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, την Κολομβία, το Λίβανο, το Λουξεμβούργο, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Ουγκάντα, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Τυνησία, τις Φιλιππίνες, τη Φινλανδία, τη Χιλή και την Ελλάδα.

Στην έναρξη του Σχολείου χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Μείωσης των κινδύνων των γεωλογικών καταστροφών της UNESCO, ο Καθ. Θ. Κίζος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθ. Ν. Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και ο Διευθυντής του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων είναι ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων συμμετείχαν 40 διακεκριμένοι εισηγητές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και επιφανείς επιστήμονες γεωπάρκων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των οποίων συμμετείχαν ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και μείωσης των γεωλογικών κινδύνων της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθ. Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο Ομ. Καθ. Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθ. Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών, ο Καθ. Setsuya Nakada του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο Καθ. Jose Luis Palacio του Πανεπιστημίου του Μεξικού, η Δρ. M.-L. Frey, Διευθύντρια Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Gea Norvegica και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Ψηφιακές περιηγήσεις

Κατά τη διάρκεια του Ψηφιακού Σχολείου οργανώθηκαν ειδικές ψηφιακές περιηγήσεις από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες πρόβαλαν τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας ως μοναδικός προορισμός για την συμμετοχή σε δραστηριότητες της φύσης και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τις ψηφιακές περιηγήσεις την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την ειδική δραστηριότητα θαλάσσιας περιήγησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, τις δραστηριότητες στη φύση.

Το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων γνώρισε πολύ μεγάλη δημοσιότητα καθώς οι συμμετέχοντες ενημέρωναν συνεχώς μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για τις εργασίες του σχολείου και τη Λέσβο ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η οργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο αποτελεί ευκαιρία για την προβολή και προώθηση της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, ως πρότυπο προορισμού εναλλακτικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των Μουσείων, υπαίθριων πάρκων, του δικτύου  διαδρομών - μονοπατιών  περιήγησης  στη φύση και των δυνατοτήτων εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ακυρώθηκε η Ποδηλατάδα της Γέρας

Ανακοίνωση του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή 1.908 μεταναστών στην Τουρκία

Προς την Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Καθημερινά δρομολόγια στο Θαλάσσιο Πάρκο του απολιθωμένου δάσους

Μια μοναδική εμπειρία με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «Νησιώπη»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στην Αγία Παρασκευή

Τραυματίσθηκε ένας οδηγός αυτοκίνητου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat στη «μάχη» για την δομή στη Βάστρια

Στην τελική ευθεία ο μεγάλος διαγωνισμός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η «Αλληλεγγύη Λέσβου» ζητά να μπει τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων»

«Αν και απειλείται να καεί το μεγαλύτερο πευκοδάσος του Αιγαίου, δεν απαιτείται να εκπονηθεί ΜΠΕ για την αδειοδότητη του ΚΥΤ, αφού η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με κλεμμένο μηχανάκι

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ ένας άνδρας στην πόλη της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Υγρότοποι της δυτικής Λέσβου

Επιτυχημένη εκδήλωση στη Πολιτιστικό Κέντρο Σκάλας Ερεσού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Την Τρίτη 3 Αυγούστου από τις 8 το πρωί έως το 2 το μεσημέρι στο πρώην καφενείο Συκά «Τεκές»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μία προσφορά ζωής στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

Ο συμπολίτης μας Κυριάκος Κουκούλας δώρισε έναν φορητό απινιδωτή ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τους κατοίκους της περιοχής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ποινικοποιείται η αλληλεγγύη;»

Η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο για τον σχηματισμό δικογραφίας κατά 4 μελών μιας ΜΚΟ και 6 αλλοδαπών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατέλειψε δεμένα τα βόδια του

Δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας ζώων σχηματίσθηκε σε βάρος ενός κατοίκου της Γέρας