× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη»

Ομιλία Μπουρνού στην ολομέλεια της βουλής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2021

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη» τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα, ανέφερε:

«Έχετε το θράσος να μιλάτε για προστασία της εργασίας σε αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και για προστασία από τις απολύσεις στο άρθρο 66 που τις απελευθερώνει! Όλα όσα κάνετε αποπνέουν το ήθος και την πρακτική της νέας τραμπικής Δεξιάς. Έχουν τη σφραγίδα της ελεεινής αντιπολίτευσης των fake news που κάνατε επί 4 χρόνια και της προστασίας που απολαμβάνει ο αρχηγός σας από τους ολιγάρχες της ενημέρωσης –παροχή προστασίας που είναι και αμοιβαία εξάλλου και φαίνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο αλώνιζε επί βδομάδες τα κανάλια να το προπαγανδίζει μόνος του, χωρίς αντίλογο, με στημένους δημοσιογράφους που φέρονταν σαν μετακλητοί του κ. Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο είναι εχθρικό προς την κοινωνία. Πλήττει και τους εργαζόμενους και τους άνεργους και την ίδια την οικονομία. Συνδυάζει παλαιοθατσερικές ιδεοληψίες με απέχθεια και περιφρόνηση για τους απλούς εργαζόμενους. Δεν είναι απλώς ένα νομοσχέδιο για το συμφέρον της εργοδοσίας. Εξάλλου οι φορείς που εκπροσωπούν μικρούς εργοδότες το καταδίκασαν. Είναι νομοσχέδιο, που όπως όλα όσα βγαίνουν από τους κύκλους του κ. Μητσοτάκη, ευνοεί συγκεκριμένα τμήματα της εργοδοσίας, συγκεκριμένες μερίδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Εξυπηρετεί εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν περιμένουν να αναπτυχθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας, από την καινοτομία, τις επενδύσεις, την ενσωμάτωση τεχνολογίας. Αλλά από το παραδοσιακό ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ένταση της εκμετάλλευσής τους, τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, της αρπαγής των αμοιβών και του χρόνου τους. Εξάλλου, αυτή η επιχειρηματικότητα, της αρπαχτής και του παρασιτισμού, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Δεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί τέτοιους εργαζόμενους φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Αυτό είναι οι φθηνές και αυξημένες υπερωρίες του άρθρου 58, αυτό είναι η 10ωρη εργασία δίχως πρόσθετη αμοιβή και με ατομική και όχι συλλογική σύμβαση, απλώς με διευθυντικό δικαίωμα.

 Και τι να πει κανείς για την κατάπτυστη ρύθμιση διακεκομμένου ωραρίου για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση; Ολόκληρη τη μέρα ο εργαζόμενος στην υπηρεσία του εργοδότη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά η μερική απασχόληση είναι προτιμώμενη μορφή απασχόλησης για μητέρες. Είναι που σας νοιάζει η γεννητικότητα και η οικογένεια.

Και σαν μην έφτανε αυτό, προχωράτε και σε διεύρυνση της κυριακάτικης εργασίας. Είναι που παριστάνετε το κόμμα της εκκλησίας και των οικογενειακών αξιών, τέτοια φούμαρα πουλάτε στους θρησκευόμενους συμπολίτες μας και στις Ενώσεις πολυτέκνων. Και φροντίζετε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, από δεκάδες κλάδους, να εργάζονται Κυριακές, σε βάρος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί άμα δεν δούλευαν και τις Κυριακές οι κούριερ που λιώνουν στους δρόμους κάθε μέρα, φαίνεται δεν θα μπορούσαν οι φίλοι της κυβέρνησης που επένδυσαν πρόσφατα σε εταιρίες κούριερ, να αγοράσουν και δεύτερο κότερο. Μήπως σας έγραψαν και τη διάταξη; 

Μέγιστη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας είναι να μειωθεί η ανεργία, να γίνουν νέες προσλήψεις, η επέκταση των επιχειρήσεων να μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας. Σε χώρα με τεράστια ανεργία και τεράστια επισφάλεια, η κυβέρνηση διευκολύνει τους εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη νέων προσλήψεων. Καλά θα πάει κι αυτό.

Στο ίδιο πνεύμα και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση της επαναπασχόλησης του εργαζόμενου και η απαλλαγή πληρωμής των μισθών υπερημερίας. Σε συνθήκες πανδημίας μάλιστα και οικονομικής κρίσης.

Και για την περίπτωση που ο εργαζόμενος ήθελε να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας έχετε φροντίσει. Ήμασταν περήφανοι για την ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Για πρώτη φορά η χώρα είχε Επιθεώρηση Εργασίας που έκανε τη δουλειά της και μπορούσε να την κάνει ακόμα καλύτερα με την κατάλληλη ενίσχυση στο μέλλον. Για πρώτη φορά οι Τράπεζες έτρωγαν πρόστιμα και οι διευθύνσεις προσωπικού μεγάλων εταιρειών φοβούνταν το ΣΕΠΕ και τα πρόστιμα για τις υπερωρίες. Για πρώτη φορά εργαζόμενες μητέρες πήγαιναν σπίτι νωρίς και έβλεπαν τα παιδιά τους νωρίτερα, το λέω για σας που τάχαμου νοιάζεστε για τις οικογένειες.

Κάνετε το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή για να την καταντήσετε σαν τις άλλες αρχές που διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού και πόρων και ουδείς λογοδοτεί. Γιατί το ζήτημα είναι να μην έχετε πολιτική ευθύνη εσείς για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Θίγετε τους απλούς ανθρώπους, αυτούς που είναι έτσι κι αλλιώς γονατισμένοι μετά από 10 χρόνια λιτότητας και σε μια χώρα που είχε πάντα χαμηλούς μισθούς και αυθαιρεσίες στην αγορά εργασίας. Θίγετε τους πιο τσακισμένους. Αυτό είναι που δεν θα σας συγχωρήσει κανείς. Να ξέρετε ότι αυτά τα αίσχη που νομοθετείτε, θα τα καταργήσουμε, ακόμα και αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ