× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διπλάσιες αναχωρήσεις έναντι των αφίξεων

Μειωμένες κατά 68% οι ροές το πρώτο πεντάμηνο του 2021

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2021

Διπλάσιες αναχωρήσεις έναντι των αφίξεων
' χρόνος ανάγνωσης

Διπλάσιες καταγράφονται οι αναχωρήσεις αιτούντων ασύλου και μεταναστών από την χώρα μας σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αφίξεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2021. Συγκεκριμένα, 4.951 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και το Φυλάκιο του Έβρου, αριθμός μειωμένος κατά 68% σε σχέση με τις αφίξεις του 2020 (9.421 αφίξεις).

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου του 2021, μέχρι και τις 31 Μαΐου στα νησιά φιλοξενούνταν 10.289 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 71% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 8.901 άτομα. Συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 42%, σε σχέση με το Απρίλιο του 2020. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 92.463 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 53.705.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο πεντάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 68% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2020, ενώ οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 39%. Πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 66.659 όταν τον Μάιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου είχε να διαχειριστεί 108.492 εκκρεμείς αιτήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,2%) και Ρωσίας (5,5%).

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Μετά την πολύ μεγάλη και διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη συνεχή και σταθερή μείωση του αριθμού των διαμενόντων άσυλο στα νησιά και την ενδοχώρα, σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-2021 είναι αυτό των απελάσεων και επιστροφών. Προς το σκοπό αυτό, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου μας. Το τελευταίο 12μηνο, στην Ελλάδα, φεύγουν, πλέον περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών από ότι έρχονται, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 οι αναχωρήσεις πολιτών τρίτων χωρών είναι διπλάσιες από τις αφίξεις. Για τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να δέχεται την επιστροφή όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μία πολιτική που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγχρόνως έχει ορατά θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη

Καλεί γονείς, διδάσκοντες, Συλλόγους Γονέων, μαθητές, εργαζόμενους, φορείς και σωματεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις
Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Η Ανταρσία στο Αιγαίο μαζί με άλλες 32 περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήριο.
Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της πλατείας Σαπφούς
ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη

Καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το μεσημέρι του Σαββάτου
Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι συνταξιούχοι της Λέσβου συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπτη

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Οι συνταξιούχοι της Λέσβου συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητες της Αγρας ταξιδεύουν στο χρόνο

Ταξίδι στον γεωλογικό χρόνο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άγρας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας
Οι μαθητες της Αγρας ταξιδεύουν στο χρόνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών

Το καλάθι της Αγάπης που υλοποιεί, προχώρησε στην διάθεση τροφίμων σε ευάλωτες οικογένειες του νησιούκαι στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου.
Ο Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου

Ο Κοινωνικός Χώρος καταγγέλλει νέο περιστατικό βίας και συνδέει την επίθεση με κλίμα μισαλλοδοξίας των τελευταίων ημερών
Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές της Μυτιλήνης στους δρόμους για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη

Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς, με στάση εργασίας της ΕΛΜΕ, ζητώντας δικαιοσύνη για τα 57 θύματα και ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας
Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές της  Μυτιλήνης στους δρόμους για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός κοντά στα σχολεία της Λέσβου

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών πραγματοποίησε ενημερωτική δράση στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου
Ο Ραδιοερασιτεχνισμός κοντά στα σχολεία της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρόσκληση για 2 αναπληρωτές δασκάλους σε σχολεία της Λέσβου

Αιτήσεις έως 3 Μαρτίου για θέσεις ΠΕ70 σε Μήθυμνα και Παναγιούδα με βάση τον βαθμό πτυχίου και τοπική διαδικασία πρόσληψης για το διδακτικό έτος 2025-2026
Πρόσκληση για 2 αναπληρωτές δασκάλους σε σχολεία της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μεγαλο συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη για τα Τέμπη

Στην Πλατεία Σαπφούς στις 12 το μεσημέρι. Δείτε αναλυτικά ανακοινώσεις φορέων και πολιτικών οργανώσεων που συμμετέχουν
Μεγαλο συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη για τα Τέμπη