× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξαναχτίζεται η σεισμόπληκτη Βρίσα: 90 άδειες και 65 οικοδομές

Στη σημερινή εικόνα της μαρτυρικής κοινότητας που ισοπεδώθηκε στο μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, αναφέρεται ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/6/2021

Ξαναχτίζεται η σεισμόπληκτη Βρίσα: 90 άδειες και 65 οικοδομές
' χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017, οι κάτοικοι της μαρτυρικής κοινότητας  Βρίσας, που καταστράφηκε ολοσχερώς εκείνη την ημέρα, προσπαθούν  μέσα από δυσκολίες, προβλήματα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να χτίσουν το χωριό τους από την αρχή και να δώσουν ζωή στον όμορφο οικισμό τους.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας Στρατής Παράκοιλας αναφέρεται στις πρώτες δραματικές ώρες μετά το σεισμό, όταν όπως λέει δεν υπήρχε ούτε γραφείο κοινότητας για να πάρει τηλέφωνο και να συντονίσει τις ενέργειες εκκένωσης του χωριού καθώς  και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του χωριού η οποία προχωρά με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν λίγα λεπτά μετά το σεισμό με ειδοποίησαν από το χωριό ότι έχουν γίνει κάποιες ζημιές, υπέθεσα ότι θα έπεσαν κάποιοι ετοιμόρροποι τοίχοι ή κεραμίδια από παλιά σπίτια. Αυτό που αντίκρισα όταν μπήκα στον οικισμό ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τρέξω στην κοινότητα για να ενημερώσω τις αρχές και να συντονίσω την εκκένωση του χωριού. Όταν πήγα εκεί όμως το κτίριο δεν υπήρχε, είχε γκρεμισθεί. Προσπάθησα να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και να ειδοποιήσω τον κόσμο. Ακολούθησαν δύσκολες ώρες και μέρες, ακόμη και σήμερα όταν θυμάμαι εκείνες τις στιγμές, ανατριχιάζω».

«Η σημερινή εικόνα της Βρίσας, σημειώνει ο Στρατής Παράκοιλας είναι πολύ διαφορετική, από την εικόνα των πρώτων ημερών, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανοικοδόμησης του χωριού, μπορούν όμως να γίνουν πολλά περισσότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το σεισμό γκρεμίσθηκαν, κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 280 σπίτια. Σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 90 άδειες ανέγερσης σπιτιών και ήδη 65 σπίτια χτίζονται αυτή την περίοδο.

Πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα 25 θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσα στο καλοκαίρι. Το νούμερο των 90 νέων αδειών θεωρώ ότι είναι σημαντικό, όμως πιστεύω πως αν κάποιες διαδικασίες προχωρούσαν με πιο γρήγορους ρυθμούς τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα και ο αριθμός των σπιτιών που θα χτιζόταν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος».

Αναφερόμενος στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν ο Στρατής Παράκοιλας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στη διάρκεια των τεσσάρων ετών τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών, με τις εγκρίσεις, με τις πληρωμές των επιδομάτων ενοικίου κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μεγαλύτερη καθυστέρηση που παρατηρείται είναι στην καταβολή των επιδομάτων ενοικίου, τα οποία πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάθε 8 – 9 μήνες, ωστόσο οι ενοικιαστές καταβάλλουν κανονικά από την τσέπη τους τα χρήματα του ενοικίου στους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και είναι απαραίτητο να δοθούν οι σχετικές άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όλα αυτά και πολλά άλλα ζητήματα μας απασχολούν καθημερινά αφού ο Συντονιστής για τις συνέπειες του σεισμού αν και έχει διορισθεί πριν ένα χρόνο στη θέση αυτή, έχει εμφανισθεί μόνο μία φορά στο χωριό για να ενημερωθεί και έκτοτε δεν έχουμε κάποιο νεότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κοινοτάρχης της Βρίσας Στρατής Παράκοιλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ανοικοδόμηση των δύο εκκλησιών του χωριού και του Δημοτικού Σχολείου.

«Αυτή τη στιγμή στο χωριό της Βρίσας δεν ούτε μία  εκκλησία αφού και οι δύο ενοριακοί ναοί καταστράφηκαν στο σεισμό.

Οι κάτοικοι του χωριού πηγαίνουν τις Κυριακές και τις γιορτές στην εκκλησία των Βατερών η οποία όμως είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που υπάρχουν. Θυμάμαι μάλιστα πριν δύο χρόνια που στήσαμε μία σκηνή το Πάσχα για να μπορέσουν να καθίσουν οι άνθρωποι και να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες.

Για την κεντρική μας εκκλησία τη Ζωοδόχου Πηγής, έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, έχουν σταλεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κι ευελπιστούμε σύντομα να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Από εκεί και πέρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προχωρήσει στην ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Για τη δεύτερη εκκλησία  του χωριού μας, τον Άγιο Κωνσταντίνο, δεν έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής. Η αρχική εισήγηση της ΔΑΕΦΚ ήταν να κατεδαφιστεί, ωστόσο μετά από παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας αποφασίστηκε η εκκλησία να διασωθεί και να επισκευασθεί.

 Το κτίριο του ναού αυτή τη στιγμή χρειάζεται υποστύλωση και στη συνέχεια να γίνει μελέτη επισκευής. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου γι’ αυτό και τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 70-75 χιλιάδες ευρώ, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Σε ότι αφορά στην ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές  Α.Ε. έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μέλετης για ένα νέο σύγχρονο εκπαιδευτήριο 800 τ.μ.», σημείωσε ο κοινοτάρχης της Βρίσας Στρατής Παράκοιλας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών