× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Ερεσό η «Συμπαράταξη Πολιτών»

Στο επίκεντρο η κτηνοτροφία, το θεματικό πάρκο, ο τουρισμός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/6/2021

Στην Ερεσό η «Συμπαράταξη Πολιτών»

Για τα προβλήματα της Ερεσού συναντήθηκε κλιμάκιο της «Συμπαράταξης Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, με φορείς και πολίτες: Η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, το θεματικό πάρκο αλλά και το πολιτιστικό κέντρο βρέθηκαν πρώτα στο τραπέζι των συζητήσεων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα θέματα της κτηνοτροφίας που αφορούσαν στις καθυστερήσεις ,των επιδοτήσεων, την επιδότηση των ζωοτροφών από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις από την ανάρτηση των  δασικών χαρτών και το κτηματολόγιο, αλλά και το μέλλον των επιδοτήσεων και της παραγωγής στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ συζητήθηκαν με τους κτηνοτρόφους και με τη παρουσία του προέδρου του τοπικού συνεταιρισμού, με την συμβολή του Στρατή Νικολάου. Αναδείχθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με εμβληματικά προϊόντα της Ερεσού όπως το κασέρι που ‘’χάθηκε’’, και τα σύκα που δυστυχώς δεν αφήνουν στην περιοχή την προστιθέμενη αξία που δικαιούται. Στη συζήτηση τέθηκε από τον Γ.Σπιλάνη ότι η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων , πρέπει να προκαλέσει τη στροφή στη παραγωγή ποιοτικού γάλακτος που θα οδηγεί σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας μέσα από ομαδικές-συνεταιριστικές προσπάθειες όπως του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου με τη φέτα και τώρα με το παγωτό.

Η συζήτηση σχετικά με το  θεματικό πάρκο Ερεσού με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Α.Καταχανά και εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας πολιτών, περιστράφηκε γύρω από  την χωροθέτηση του πάνω στη παράκτια ζώνη, αλλά και σε θέματα  σκοπιμότητας, ωριμότητας και κυρίως απουσίας διαβούλευσης. Το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις ντόπιων και επισκεπτών αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που ούτε τη παραλία αλλοιώνουν ούτε βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του όπως θα είναι εκτεθειμένο στην επίδραση του ανέμου, του κυματισμού, της άμμου και της αρμύρας.

Συζητήθηκε ακόμη η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα αδειοδότησης λειτουργίας του Πολύκεντρου Ερεσού, μετά από περίπου είκοσι χρόνια προσπαθειών, ώστε να αποδοθεί επιτέλους για χρήση από τη τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση με μέλη του Φορέα Τουρισμού αναδείχθηκε ότι ο μύθος της Σαπφώς που αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο τόσο για την Ερεσό όσο και για ολόκληρη τη Λέσβο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα όπως πρέπει. 

Πεποίθησή μας είναι ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Λέσβου που προτείνεται στο νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει μια ολοκληρωμένη πολιτιστική, περιβαλλοντική, παραγωγική και τουριστική παρέμβαση που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού.

Συνεχίζοντας τις επαφές μας με θεσμικούς φορείς και πολίτες των τοπικών κοινοτήτων  της Λέσβου εδραιώνεται η άποψη που έχουμε στη Συμπαράταξη Πολιτών για την αναγκαιότητα του ολοκληρωμένου συμμετοχικού σχεδιασμού με διαφάνεια ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά κόντρα στη πολιτική των πελατειακών σχέσεων που διατηρούν τα νησιά μας στο τέλμα.»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση