× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μανιφέστο 51 επιχειρηματιών της Σκάλας Ερεσού

«Κόντρα στα συμφέροντα του τόπου το Θεματικό Πάρκο» αναφέρουν και καταθέτουν αντιπροτάσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/6/2021

Μανιφέστο 51 επιχειρηματιών της Σκάλας Ερεσού

Σχετικά με τη διαμάχη περί δημιουργίας ή μη θεματικού πάρκου στη Σκάλα Ερεσού που ανέδειξε το «Ν» και αφορά στην πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, 51 επιχειρηματίες της Σκάλας Ερεσού υπογράφουν μανιφέστο κατά της δημιουργίας του πάνω στην παραλία και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Εμείς ως άνθρωποι που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στην Σκάλα Ερεσού για τουλάχιστον 6 μήνες του έτους, που μέσω αυτών των επιχειρήσεων ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας, αλλά και βιοπορίζεται επίσης ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων χάρις τις θέσεις εργασίας που παράγονται στον τόπο αυτό, είμαστε όλοι μας άρρηκτα συνδεδεμένοι οικονομικά, και εξαρτημένοι τουριστικά με το brand name του τόπου αυτού.

Και αυτό το brand name, το πιο δυνατό χαρτί της Σκάλας Ερεσού, που την κάνει τόσο ξεχωριστή και διαφορετική σε σχέση με όλα τα άλλα μέρη του νησιού, αλλά και γνωστή ευρύτερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν είναι παρά η παραλία της, και κατ' επέκταση οι δυνατότητες που αυτή καλύπτει σε μία σειρά από ανάγκες των παντός τύπου παραθεριστών που αυτή ελκύει.

Από την στιγμή λοιπόν που είμαστε αποκλειστικά εξαρτημένοι με την παραλία μας, όπως αυτή είναι σήμερα, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις επιπτώσεις στην οικονομία από την 12ετή οικονομική κρίση, αλλά και την περίοδο της πανδημίας, έχουμε χρέος, ανάγκη στην βάση των ίδιων μας των συμφερόντων, να την διαφυλάξουμε, αυτή και την ομορφιά της, και άρα κατ΄επέκταση το τουριστικό προϊόν της Σκάλας Ερεσού.

Βάση των παραπάνω λοιπόν δηλώνουμε την εναντίωση μας στην πραγμάτωση του “Θεματικού πάρκου” στην συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς θεωρούμε ότι η επιλογή να γίνει εκεί πάει κόντρα στα συμφέροντα του τόπου, και της οικονομία αυτού, αφού δίνει το έναυσμα για περαιτέρω συρρίκνωση και αλλοίωση του μεγέθους και του χαρακτήρα της παραλίας.

Φυσικά και είμαστε σύμφωνοι στο να υλοποιηθεί το θεματικό πάρκο, εάν η κοινότητα μας κρίνει ότι είναι σημαντικό για τον τόπο, σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, εκτός παραλίας, θα υποδειχθεί.

Υ.Γ. Το παρόν κείμενο θα σταλθεί στο τοπικό συμβούλιο Ερεσού, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν:

«Το παρόν δημοτικό οικόπεδο βρίσκεται από την κάτω μεριά του δρόμου, δηλαδή από το μέρος της παραλίας και συνορεύει με μία μεγάλη ιδιωτική έκταση, της οποίας τα όρια της αυτή την στιγμή βάση του ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012 , ξεκινάνε από τον ψαροποταμό μέχρι την αρχή του Φοινικόδασους, και από τον δρόμο που οδηγεί στο αφεντέλι μέχρι εκεί που σκάει το κύμα!

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας χάραξη νέων Οριογραμμών του Αιγιαλού, δηλαδή με αίτημα το ανέβασμα των γραμμών του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να αποτρέψει το χτίσιμο της παραλίας. Μία απόφαση που μέχρι και σήμερα εκκρεμεί.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αρχικά ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που έχει κάνει την ένσταση στο ΣΤΕ ζητώντας αλλαγή των γραμμών, είναι σήμερα ο ίδιος δήμος που επιχειρεί να χτίσει σε οικόπεδο που πιθανόν να επηρεαστεί από την απόφαση του ΣΤΕ. Επιπλέον σε περίπτωση που δοθεί οικοδομική άδεια για το έργο “Θεματικό πάρκο”, δεν βλέπουμε πως ο ίδιος δήμος θα αρνηθεί ένα αντίστοιχο αίτημα και στον γείτονα – ιδιοκτήτη με τον οποίο συνορεύει.

Κανένας μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν μας έχει πληροφορήσει συνολικά, δεν μας έχει ενημερώσει για αυτές τις πτυχές, δεν μας έχει δώσει μία συνολική εικόνα για το έργο και τις εξελίξεις που αυτό πιθανόν να δρομολογήσει στο μέλλον στην περιοχή και ειδικά στην παραλία της Σκάλας Ερεσού».

Υπογραφές Καταστημάτων Σκάλας Ερεσού: 

1. Parasol beach bar – Χρήστος Βότσης.

2. Lether work shop Κάρκαλης Κυριάκος

3. Μανάβικο – Μιχάλης Γέραλης, Γεωργία Καβρουματζή.

4. Παγωθήκη – Σπανέλης Χαράλαμπος.

5. Chai Shop – Αλίκη Μήτσου.

6. Νοτιάς jazz bar – Θεόδωρος Ζαφειρίου.

7. Villa Notia – Ασπασία Σιδεράτου.

8. Εργαστήριο κεραμικής Terrracotta – Ηλέκτρα Βάλασση.

9. Εστιατόριο Καραβόγιαννος – Παναγιώτα Τελωνιάτη.

10.Gaga animal care -

11. Flamingo beach bar -

12.Έστιατόριο Άδωνης – Νίκος Καλιαλής.

13.Εστιατόριο Σαρδέλας – Δάλλας Κωνσταντίνος.

14. Ferrytale – Ανθοφίλη Τελωνιάτη.

15. Watersports – Χτζηδιαμαντής Γιώργος

16. Pure cafe – Χατζηδιαμαντής Γιάννης.

17.Αποθήκη - Κούκου Κορωνέα

18.Σουβλατζίδικο το στενάκι – Κώστας Κωνσταντινίδης.

19. Krinelos and sun - Κρινέλος Φίλιππος

20. Exis – Μέξη Πέννυ.

21. Los amigos – Κόβρας Χριστόφορος.

22.Μίνι μάρκετ – Χρυσάνθη Γιαννακέλου, Ιωάννης Χαχαλάς.

23.Κοσμήματα Ήφαιστος - Δημήτρης Αιβαζέλης

24.Hara beach bar - Sagahan Roz – Dragan Pavlovits

25.Μανάβικο το φρέσκο – Τσαλαβούτης Ραφαήλ.

26. Εργαστήριο Κεραμικης – Μαγδαλινη Βασίλα.

27. Etoile Wine Bar Restaurant - Χριστίνα Ναθαναήλ.

28. Θαλασσάκι – Δέσποινα Ιωσηφέλλη.

29. Eresos ilios apartments – Χριστίνα Ιωσηφέλλη.

30. Αρχιτεκτονικό γραφείο Χριστίνα Ιωσηφέλλη.

31. ΚΟΙΝΣΕΠ Κολλεκτίβα Ερεσού – Κ.Π, Κ.Σ., Β.Κ, Η.Μ.,

32. Stay Salty – Κόβρας Μιχαήλ.

33. Cafe bar ο Γυαλός -Χαχαλάς Χρήστος.

34. Εστιατόριο το Σουλάτσο – Σαράντης Τζινιέρης.

35. Εστιατόριο Eresos Palace – Ρουμελιώτης Παναγιώτης.

36. Joanna Mini market – Ρουμελιώτης Ευάγγελος.

37. Matahari – Χρήστος Τρέντος.

38. Ξενοδοχείο Γαλήνη – Φανή Γαληνού.

39. Μαργαριτάρι cafe – Παπαχαρισης Χάρης.

40. Cafe bar Άμμος – Δέσποινα Καρακουση.

41. Motto motion – Τζηνιέρης Γιώργος.

42. Εστιατόριο η Γοργόνα – Φρατζής Μιχάλης.

43. Beach bar Avatara – Ευαγγελία Λυμπεροπούλου.

44. Beds and cotton – Van den ros.

45. Εστιατόριο Passioni – Στεφανία Πασσόνη.

46. Σουβλατζίδικο Οβελίξ – Αγάς Παναγιώτης.

47. Τουριστκό Λουκά Κόβρα – Θεοδοσίου Χαριτίνη.

48. Μικρή Αγορά - Καταχανάς Γιάννης.

49. Φαρμακείο – Σταυρούλα Κούκου.

50. Πορτοκάλι bar – Σακαλίδου Αλεξάνδρα.

51. Μεζεδοπωλείο Μαρμίτα – Μαρία Λάγου.

Οι αντιπροτάσεις της πρωτοβουλίας υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού σχετικά με το “Θεματικό πάρκο”.

Κατέθεσαν επίσης αντιπροτάσεις  για άλλα πιθανά μέρη δημιουργίας του Θεματικού πάρκου πολιτισμούιστορικής μνήμης, εκτός παραλίας. 

«Αναδεικνύουμε 5 σημεία σε Ερεσό, Κάμπο και Σκάλα Ερεσού συνολικά. Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε αναλυτική άποψη για το κάθε ένα σε μία σειρά από ζητήματα (ιδιοκτησιακό καθεστώς-αρχαιολογία-πολεοδομία) αλλά και ούτε είναι σκοπός της προσπάθειας αυτής καθώς πιστεύουμε ότι αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εμείς καταθέτουμε προτάσεις, ο Δήμος πρέπει κατά την γνώμη μας να τις αναγνώσει και να κινηθεί ανάλογα για το συγκεκριμένο προτεινόμενο έργο.

Αντιπρόταση νο1: Μεγάλος συκεών του δήμου. Πρόκειται για οικόπεδο που ανήκει στο δήμο, μεγέθους 40 τουλάχιστον στρεμμάτων. Βρίσκεται στην περιοχή του δρόμου που οδηγεί στο ελικοδρόμιο της περιοχής. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από τον δρόμο αυτό. Λειτουργικό και Χειμώνα.

Αντιπρόταση νο2: Μικρός συκεών του δήμου.

Πρόκειται για οικόπεδο που ανήκει στο δήμο, μεγέθους 12 στρεμμάτων. Βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Βίγλα στην Σκάλα Ερεσού. Υπάρχει πρόσβαση με δρόμο από την πίσω πλευρά του, ενώ υπάρχει και μονοπάτι που το συνδέει με το λιμάνι της Σκάλας Ερεσού. Το συγκεκριμένο μονοπάτι αν επιλεγεί τελικώς αυτή η τοποθεσία μπορεί κατά την γνώμη μας να αποτελέσει μονοπάτι Ιστορικής μνήμης καθώς σε όλη την διαδρομή του είναι σε κοντινή απόσταση από το αρχαίο τείχος της Βίγλας. Λειτουργικό και Χειμώνα.

Αντιπρόταση νο3: Οι ελιές της Παναγιάς.

Πρόκειται για οικόπεδο που ανήκει πιθανόν στην Εκκλησία. Είναι τουλάχιστον 5 στρέμματα. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Ερεσού - Σκάλας Ερεσού λίγο πριν την είσοδο στο χωριό. Ιδανικό αν θέλουμε να υλοποιηθεί κοντά στην Ερεσό. Λειτουργικό και Χειμώνα.

Αντιπρόταση νο4: Ιδιωτικό ακίνητο. Πρόκειται για οικόπεδο ιδιωτικό που πωλείται αυτή την στιγμή. Μέγεθος 10 στρέμματα. Βρίσκεται στην Σκάλα Ερεσού και συγκεκριμένα λίγο πριν το γεφυράκι όπως πάμε από την Σκάλα Ερεσού στο Aeolian. Ιδανικό για να γίνει στην Σκάλα Ερεσού, μόλις 200 μέτρα από την παραλία. Λειτουργικό και Χειμώνα.

Αντιπρόταση νο5: Πρώην εργοτάξιο φράγματος. Πρόκειται για τον χώρο του πρώην εργοταξίου ακριβώς κάτω από το φράγμα. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος του. Αυτή η πρόταση μπαίνει στην λογική της αποκέντρωσης, αλλά και σύνδεσης του με το Πιθάρι αλλά και την θέα του φράγματος. Λειτουργικό και Χειμώνα. Μαζί με το κείμενο των αντιπροτάσεων επισυνάπτονται και φωτογραφίες από κάθε τοποθεσία. Το κείμενο των αντιπροτάσεων μαζί με το κείμενο των υπογραφών των καταστημάτων, θα σταλθούν στο τοπικό συμβούλιο Ερεσού, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. ΥΓ Οι αντιπροτάσεις όπου δεν περιλαμβάνουν δημοτική ιδιοκτησία, εννοείται ότι προτείνονται με την λογική να δοθεί ένα μέρος των χρημάτων αγορά τους μέσα από το κονδύλι του έργου.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ γιορτάζει την ανεύρεση των λειψάνων του Αγίου

Η ανεύρεση του τάφου του Αγίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 1959.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας στο χάρτη βρίσκεται η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο με μποφόρια και υψηλές θερμοκρασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ακράσι

Δείτε εδώ το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου
ΧΩΡΙΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στη Λέσβο

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στην προκυμαία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη στο Κτήμα Οινοφόρος

Λόγω προσωπικών προβλημάτων του καλλιτέχνη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέες παιδικές χαρές σε Μόλυβο και Σκουτάρο

Έτοιμος προς παράδοση και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Κρεμαστής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από το γραφείο του Κύτελη το «δεξί του χέρι»

Στενή συνεργάτιδα και Ειδική Σύμβουλος του δημάρχου, επέλεξε να μετακινηθεί στην Τεχνική Υπηρεσία. Οργιάζουν οι φήμες περί σοβαρής ρήξης και έντονων διαφωνιών το τελευταίο διάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού

Στα επίπεδα του 2019 και ανεβαίνει η κίνηση λένε οι επιχειρηματίες στο «Ν» προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τις σεζόν της πανδημίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Πάλι προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

Νέα ανακοίνωση από τον πρόεδρο της περιοχής Κυριάκο Καραμιχαήλ ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο λόγος που συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας είναι λόγω του ζήλου που δείχνουν οι εργαζόμενοι του