× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δύο μέρες γιορτής για το περιβάλλον!

Στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγροτόπους της Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2021

Δύο μέρες γιορτής για το περιβάλλον!

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τo Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες περιήγηση και παρατήρηση πουλιών και της πλούσιας φύσης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους με τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Η παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους έγινε υπό ιδανικές συνθήκες και το δροσερό πρωινό μας έδωσε την ευκαιρία να εντοπίσουμε οικογενειακές ομάδες (γονείς με τους νεοσσούς τους που πρόσφατα έχουν επιτυχημένα φύγει από τη φωλιά) από Πέρδικα, Ασπροκωλίνα και Βραχοτσοπανάκο, τα πολύ ιδιαίτερα αναπαραγόμενα πουλιά της δυτικής Λέσβου: Σμυρνοτσίχλονο, Φρυγανοτσίχλονο και Αμμοπετροκλή αλλά και αρκετά άλλα είδη, επίσης αρπακτικών (Αετογερακίνα και Φιδαετό).

Ακόλουθα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε ειδική εκπαιδευτική δράση με θέμα το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πράσινο Μουσείο”, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των «πράσινων» κτηρίων. Ένα «πράσινο» κτήριο είναι ένα κτήριο που, στο σχεδιασμό, την κατασκευή ή τη λειτουργία του, μειώνει ή εξαλείφει τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να δημιουργήσει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον μας. Τα πράσινα κτήρια διατηρούν πολύτιμους φυσικούς πόρους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει μετατραπεί σε ένα «πράσινο μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ενεργειακής αναβάθμισής του που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Βόρειο Αιγαίο 2014-2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απόγευμα οι δράσεις μεταφέρθηκαν στον Κόλπο Καλλονής με ορνιθοπαρατήρηση στην Αλυκή Καλλονής. Η πρώτη ομάδα που συμμετείχε ήταν οι κριτές του διεθνούς διαγωνισμού ελαιόλαδου  Athena και ακόλουθα οικογένειες με μικρά παιδιά. Παρατηρήσαμε τις αναπαραγωγικές αποικίες (φωλιές με αυγά) της Αβοκέτας και του Καλαμοκανά, μάθαμε τα πάντα για τα Φλαμίνγκο και είχαμε την τύχη στο σημείο παρατήρησης να τρέφεται και ένας Αργυροπελεκάνος και μια οικογενειακή ομάδα από Καστανόπαπιες.

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από την Αλυκή Καλλονής με καθαρισμό της περιοχής επί της ΒΔ γωνίας της, όπου ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη με σκουπίδια. Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά – Lesvos Plastic Free» με συμμετοχή μικρών και μεγάλων και κίνητρο να απαλλάξουμε το χώρο που αποτελεί το συνηθισμένο σημείο όπου το ΚΠΕΝ οργανώνει εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης από τη σοβαρή πηγή ρύπανσης των πλαστικών. Συλλέχθηκαν περίπου 3.000 λίτρα σκουπιδιών, τα οποία δυστυχώς βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένη διάσπαση προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση του υγροτόπου με μικροπλαστικά (τα πολύ μικρά, μικρότερα των 5 χλστ., θραύσματα από πλαστικά).

Την ίδια ώρα, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής, στη Σκάλα Καλλονής οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γίνε και συ ένα φλαμίνγκο» με κινητικό παιχνίδι και πολλές χειροτεχνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας» και ακόλουθα εργαστήρι κατασκευών από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά από το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά – Lesvos Plastic Free».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το στολίδι της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών προς τιμή του Αγίου Θεράποντα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μάης δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπό του

Με καλό καιρό θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη Λέσβο και θερμοκρασίες κοντά στους 27 βαθμούς κελσίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανό για τις μάνες της Παλαιστίνης»

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καταγγέλλει την απομάκρυνση των πανό που τοποθέτησε στην αρχή του πεζόδρομου στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο