× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δύο μέρες γιορτής για το περιβάλλον!

Στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγροτόπους της Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2021

Δύο μέρες γιορτής για το περιβάλλον!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τo Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες περιήγηση και παρατήρηση πουλιών και της πλούσιας φύσης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους με τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους έγινε υπό ιδανικές συνθήκες και το δροσερό πρωινό μας έδωσε την ευκαιρία να εντοπίσουμε οικογενειακές ομάδες (γονείς με τους νεοσσούς τους που πρόσφατα έχουν επιτυχημένα φύγει από τη φωλιά) από Πέρδικα, Ασπροκωλίνα και Βραχοτσοπανάκο, τα πολύ ιδιαίτερα αναπαραγόμενα πουλιά της δυτικής Λέσβου: Σμυρνοτσίχλονο, Φρυγανοτσίχλονο και Αμμοπετροκλή αλλά και αρκετά άλλα είδη, επίσης αρπακτικών (Αετογερακίνα και Φιδαετό).

Ακόλουθα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε ειδική εκπαιδευτική δράση με θέμα το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πράσινο Μουσείο”, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των «πράσινων» κτηρίων. Ένα «πράσινο» κτήριο είναι ένα κτήριο που, στο σχεδιασμό, την κατασκευή ή τη λειτουργία του, μειώνει ή εξαλείφει τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να δημιουργήσει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον μας. Τα πράσινα κτήρια διατηρούν πολύτιμους φυσικούς πόρους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει μετατραπεί σε ένα «πράσινο μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ενεργειακής αναβάθμισής του που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Βόρειο Αιγαίο 2014-2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απόγευμα οι δράσεις μεταφέρθηκαν στον Κόλπο Καλλονής με ορνιθοπαρατήρηση στην Αλυκή Καλλονής. Η πρώτη ομάδα που συμμετείχε ήταν οι κριτές του διεθνούς διαγωνισμού ελαιόλαδου  Athena και ακόλουθα οικογένειες με μικρά παιδιά. Παρατηρήσαμε τις αναπαραγωγικές αποικίες (φωλιές με αυγά) της Αβοκέτας και του Καλαμοκανά, μάθαμε τα πάντα για τα Φλαμίνγκο και είχαμε την τύχη στο σημείο παρατήρησης να τρέφεται και ένας Αργυροπελεκάνος και μια οικογενειακή ομάδα από Καστανόπαπιες.

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από την Αλυκή Καλλονής με καθαρισμό της περιοχής επί της ΒΔ γωνίας της, όπου ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη με σκουπίδια. Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά – Lesvos Plastic Free» με συμμετοχή μικρών και μεγάλων και κίνητρο να απαλλάξουμε το χώρο που αποτελεί το συνηθισμένο σημείο όπου το ΚΠΕΝ οργανώνει εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης από τη σοβαρή πηγή ρύπανσης των πλαστικών. Συλλέχθηκαν περίπου 3.000 λίτρα σκουπιδιών, τα οποία δυστυχώς βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένη διάσπαση προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση του υγροτόπου με μικροπλαστικά (τα πολύ μικρά, μικρότερα των 5 χλστ., θραύσματα από πλαστικά).

Την ίδια ώρα, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής, στη Σκάλα Καλλονής οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γίνε και συ ένα φλαμίνγκο» με κινητικό παιχνίδι και πολλές χειροτεχνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας» και ακόλουθα εργαστήρι κατασκευών από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά από το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά – Lesvos Plastic Free».

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα

Δέσποινα Φραντζή, Θράσος Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου σχολίασαν ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM το δημογραφικό, την ερήμωση των χωριών, τον αφθώδη πυρετό και την ανάγκη για απινιδωτές
«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού