× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Χίο η δίκη για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου- 70 οργανώσεις ζητούν «δίκαιη δίκη»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2021

Στη Χίο η δίκη για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Στo Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου διεξάγεται την Παρασκευή 11 Ιουνίου η δίκη για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας, με κατηγορούμενους τέσσερις έφηβους μετανάστες. Άλλοι δύο, από τους 6 συνολικά κατηγορουμένους, ανήλικοι, έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

70 οργανώσεις και φορείς συνυπογράφουν διακήρυξη ζητώντας «δίκαιη και διάφανη δίκη», καθώς μέχρι τώρα διαπιστώνουν παρατυπίες και έλλειψη στοιχείων.

Ειδικότερα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές οργανώσεις τονίζουν ότι «το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις μετανάστες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Οι ομάδες επισημαίνουν ότι από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν από οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία νόμου, οι έξι έφηβοι μετανάστες έχουν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η διακήρυξη:

«Μετά τη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας: Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό !

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 11 Ιουνίου 2021, στο δικαστήριο της Χίου θα διεξαχθεί η δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους μετανάστες που κατηγορούνται ότι έκαψαν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) της Μόριας στη Λέσβο. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες.

 

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το διαβόητο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου κάηκε, μια μέρα που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Οι εκτεταμένες και μεγάλης διάρκειας πυρκαγιές, που μεταδόθηκαν σχεδόν απευθείας από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν και πάλι στο διεθνές προσκήνιο την συνεχιζόμενη πολιτική της αποτροπής της μετανάστευσης μέσω απάνθρωπων μεθόδων, που επικρατεί στο Αιγαίο.

 

Το ελληνικό κράτος, αντί να δει την πυρκαγιά ως αναπόφευκτη καταστροφή της -επικίνδυνης για τη ζωή- δομής στρατοπέδου, συνέλαβε έξι νεαρούς Αφγανούς μετανάστες και τους παρουσίασε ως ένοχους και μοναδικούς υπαίτιους της πυρκαγιάς, προσπαθώντας να αποσιωπήσει κάθε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο και τις πολιτικές ευθύνες του. Οι πυρκαγιές έγιναν σε μια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο είχε φτάσει τους 12.000, οι περιορισμοί κίνησης των μεταναστών ήταν σε ισχύ για σχεδόν έξι μήνες και ένας αυξανόμενος φόβος για το Covid-19 εξαπλώνοντας μέσα στο ΚΥΤ. Μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά, το πρώτο άτομο είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19. Αντί τα θετικά, στον covid-19, άτομα αν μεταφέρονται εκτός ΚΥΤ και να βελτιωθούν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε αυτό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να σφραγίσει εντελώς ολόκληρο το ΚΥΤ με έναν διπλό φράχτη υψηλής ασφάλειας του NATO ενώ κατέστελλε βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

 

Οι αρχές όχι μόνο αρνούνται κάθε ευθύνη, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Καθώς από τη στιγμή της σύλληψης τους, παρουσιάστηκαν από τις αρχές ως ένοχοι. Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε - μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά - ότι "το στρατόπεδο πυρπολήθηκε από έξι Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί" παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη υπό το τεκμήριο αθωότητας . Πέντε από τους έξι κατηγορούμενους ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, αλλά μόνο δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι από το ελληνικό κράτος και αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ανηλίκων.

 

Οι αρχικές ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν στη δίκη των δύο αναγνωρισμένων ανηλίκων, τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ανήλικοι έμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν έξι μήνες, τη νόμιμη μέγιστη περίοδο για τους ανηλίκους και, κατά συνέπεια, θα έπρεπε αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Σε μια βιαστικά συγκληθείσα δίκη που παραβίασε βασικούς δικαστικούς κανόνες απονομής δικαιοσύνης, κρίθηκαν ένοχοι παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών.

 

Η περίπτωση των 6 της Μόριας δεν είναι η πρώτη που οι μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν αυθαίρετα στην Ελλάδα (http://legalcentrelesvos.org/2018/11/29/the-case-of-the-moria-35-a-15-month-timeline-of-injustice-and-impunity/ Αυτή η πρακτική αποτελεί, καιρό τώρα, μέρος του απάνθρωπου καθεστώτος της ΕΕ στα σύνορα. Ωστόσο, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, όπως και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις αρχές.

 

Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη στις 11 Ιουνίου!

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

 

Καλούμε την ΕΕ και το ελληνικό κράτος να αναλάβουν την ευθύνη για τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών που σκοπίμως δημιούργησαν και για τα ανθρώπινα δεινά που προκλήθηκαν από αυτά!

- Σταματήστε τον περιορισμό των ανθρώπων στα όρια της ΕΕ!

- Τερματίστε το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας!

- Όχι άλλες «Μόριες»

- Ελευθερία στους 6 της Μόριας!

 

Μπορείτε να συμμετάσχετε, συνυπογράφοντας και διαδίδοντας τη δήλωση FreeTheMoria6 στο Change.org: https://www.change.org/FreeTheMoria6»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση