× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ΝΔ έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/6/2021

«Η ΝΔ έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία»
' χρόνος ανάγνωσης

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για το νομοσχέδιο Βορίδη που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη ΝΔ και χτυπά ολομέτωπα τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Oι αλλαγές του κ. Βορίδη στην αυτοδιοίκηση "με τη σφραγίδα της οπισθοδρομικότητας και του αυταρχισμού, με όχημα τα γνωστά και βαρετά προσχήματα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη: τη δήθεν «κανονικότητα» και τη δήθεν «κυβερνησιμότητα»", συνέχισε ο Γιάννης Μπουρνούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθιερώνουν μονοπρόσωπα όργανα με σχετική πλειοψηφία, αλλά με απόλυτη κυριαρχία στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Τα τοπικά προβλήματα απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και οι πολώσεις είναι βλαπτικές, ιδίως σε πόλεις και χωριά. Το κίνητρό της ΝΔ είναι να δίνεται το ελευθέρας σε τοπικούς άρχοντες για εξυπηρέτηση συμφερόντων χωρίς τον "ενοχλητικό" έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι μόνο η πρόβλεψη υπερπλειοψηφιών (εκλογή με 43% από τον α' γύρο με το 60% των εδρών) καλπονοθευτική, αλλά και το κατώφλι του 3% για τους συνδυασμούς. Σ’ όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπονται αναλογικά συστήματα που εξασφαλίζουν τη γνήσια εκπροσώπηση κάθε μειοψηφίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταργούν με το άρθρο 15 την αυτονομία των Κοινοτήτων με την κατάργηση της τρίτης κάλπης, των αυτόνομων ψηφοδελτίων και τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων δημάρχων. Είχαμε ζήσει μια αυτοδιοικητική άνοιξη στην επαρχία, είχαμε δει με χαρά την ανάδειξη αυτοδιοικητικών στελεχών σε μικρές κοινότητες και κυρίως την ενασχόληση των νέων με τα κοινά.

Νέοι, γυναίκες και άνδρες με όρεξη για δραστηριοποίηση, ανεξάρτητοι από κόμματα μπόρεσαν να αναδειχτούν στην κοινότητά τους χωρίς να εξαρτώνται από τον δήμαρχο. Η ΝΔ καταπνίγει αυτή την άνθιση της τοπικής πολιτικής γιατί την χάλαγε τις ισορροπίες και αποδυνάμωνε τον κομματικό έλεγχο των ανθρώπων της στην επαρχία. Με το ζόρι υποχρεώνει τους υποψηφίους για τα συμβούλια κοινοτήτων να χωθούν κάτω-κάτω στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου.

Ποια ανάγκη τελικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρετείται από τέτοιες στρεβλώσεις και νοθεύσεις της λαϊκής ετυμηγορίας; Στόχος του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης είναι η αυταρχική διακυβέρνηση χωρίς διαφάνεια, χωρίς περισπασμούς από προοδευτικές παρατάξεις και κομματικά ανεξέλεγκτους συνδυασμούς και συμβούλους. Η δημοκρατία τους φοβίζει.

Μαζί με τις τοπικές κοινότητες της Λέσβου της Λήμνου και όλης της Ελλάδας, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για ισχυρές και αυτόνομες κοινότητες, για την απλή αναλογική, για την αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών