× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση»

Συνεργασία Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με UNICEF για την ομαλή είσοδο των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο της γνώσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2021

«Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση»
' χρόνος ανάγνωσης

Με σύνθημα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» η UNICEF και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσαν τα χέρια και μπαίνουν μαζί στη μάχη για την ομαλή και αποτελεσματική είσοδο των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο της γνώσης, εξασφαλίζοντας το πανανθρώπινο, αυτό δικαίωμα, για κάθε παιδί. 

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την  Ένταξη κ. Σοφία Βούλτεψη και ο Εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini, έβαλαν τις υπογραφές τους σε ένα καινοτόμο Μνημόνιο Συνεργασίας, που θα αποτελέσει το πλαίσιο για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος – γέφυρα και θα συνδέσει την άτυπη με την τυπική εκπαίδευση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εγχείρημα που φιλοδοξεί να ανοίξει μια λεωφόρο εκπαίδευσης για όλους, προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τελικός σταθμός αυτής της κοινής διαδρομής, ένα σχολείο που θα περιλαμβάνει όλους και θα ανήκει σε όλους. 

«Η πρωτοβουλία μας είναι αποτέλεσμα μακράς εμπειρίας επί του πεδίου και αποσκοπεί σε μια πραγματική και όχι κατ’ επίφασιν εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον ισότητας και ίσων ευκαιριών», δήλωσε η κ. Σοφία Βούλτεψη. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε όλα τα παιδιά να ξεκινούν από το ίδιο σημείο εκκίνησης, την ίδια αφετηρία, γιατί αυτό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του αγώνα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι μια πρωτοπόρα ιδέα την οποία δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε με αφοσίωση». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με πάνω από 26.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Οργανισμού κάθε ένα από αυτά τα παιδιά να ενταχθεί όσο πιο άμεσα και όσο πιο ουσιαστικά στο σχολικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την προετοιμασία τόσο την δική τους, όσο και του εκπαιδευτικού συστήματος» δήλωσε ο κ. Luciano Calestini, προσθέτοντας: «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει συνεργασίες και συζητήσεις με εταίρους όπως τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) και την πρωτοβουλία «Education Cannot Wait»για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μοναδικό τριετές πρόγραμμα θα έχει την στήριξη των 34 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται για να πετύχει».  

Κοινός στόχος και των δύο πλευρών είναι υποστήριξη της σχολικής ετοιμότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και η επιτυχημένη μετάβαση και ένταξη στο σχολείο. 

Όπως ανακοινώθηκε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο συντονισμός και η διαφάνεια στην υλοποίηση του ρηξικέλευθου αυτού προγράμματος, θα συσταθεί μία  συντονιστική επιτροπή υπό την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία θα συμπεριλάβει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εσωτερικών, το  Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), τη UNICEF, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ