× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ελλάδα

Για τη σύλληψη εθελοντών που έσωζαν πρόσφυγες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/4/2019

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ελλάδα
7 Μαϊου 2018/Ανθή Παζιάνου/ AFP

Πρωτοφανή αίτηση για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτει εναντίον της Ελλάδας, ο Salam Aldeen, ιδρυτής της ΜΚΟ «Team Humanity».Εκπροσωπώντας το Παγκόσμιο Νομικό Δίκτυο Δράσης Global Legal Action Network, ο Salam Aldeen καταθέτει την αίτηση στι Στρασβούργο ώστε να καταστεί υπόλογη η ελληνική κυβέρνηση για τη νομική περιπέτεια που υπέστη από τις 14 Ιανουαρίου του 2016, όταν εκείνος και η ομάδα του κατηγορήθηκαν ψευδώς, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, για απόπειρα διακίνησης ανθρώπων (trafficking).

«Στην πραγματικότητα, βοηθήσαμε την Ελληνική Ακτοφυλακή να εντοπίσει και να επιχειρήσει σε τρία ναυάγια μεταναστών που βρίσκονταν σε κίνδυνο - όπως ακριβώς κάναμε και στο παρελθόν, διασώζοντας μέχρι και 200 ​​άτομα ημερησίως από τον Σεπτέμβριο του 2015. Παρόλο που οι λέμβοι είχαν ήδη αναχαιτιστεί από τις τουρκικές Αρχές, από τη στιγμή που φτάσαμε στα σύνορα των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι ελληνικές Αρχές μας συνέλαβαν, μας έθεσαν υπό κράτηση, κατέσχεσαν το σκάφος διάσωσης και μας επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα», εξηγεί ο ίδιος.

Το ιστορικό της Δίκης

Στις 7 Μαϊου 2018 εκδικάστηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Μυτιλήνη η δίκη πέντε ευρωπαίων εθελοντών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και παράνομη οπλοκατοχή.

Κατηγορούμενοι ήταν τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες της Proemaid και δύο Δανοί αραβικής καταγωγής της Team Humanity, μεταξύ των οποίων και ο Salam Aldeen που συνέβαλαν συχνά και με κίνδυνο της ζωής τους, στη διάσωση προσφύγων τον χειμώνα του 2015-16. Η υπόθεση είχε τραβήξει τα διεθνή βλέμματα με πλήθος δημοσιογράφων της Ευρώπης και των ΗΠΑ να παρευρίσκονται για να μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης τις εξελίξεις της δίκης.

Εκλεγμένοι αξιωματούχοι της περιοχής της Ανδαλουσίας με μεγάλη αντιπροσωπεία βρίσκονταν μαζί τους, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής «υπουργού δικαιοσύνης» Ρόζας Αγκουλάρ, με αντιπροσωπεία βουλευτών του περιφερειακού κοινοβουλίου και εκπροσώπους της πόλης της Σεβίλλης.

Και οι πέντε κατηγορούμενοι δικάστηκαν για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρώντας να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες. Δύο μάρτυρες κατηγορίας, ήταν άνδρες του Λιμενικού που κατέθεσαν ότι οι εθελοντές δεν είχαν ενημερώσει ότι θα προβούν σε περιστατικό διάσωσης.

Ο Salam Aldeen

O Salam Aldeen 36 ετών σήμερα, ετοιμάζονταν να φτιάξει μια κατασκευαστική εταιρεία στη Δανία, όταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 είδε ένα ρεπορτάζ από τη Σκάλα Συκαμιάς για όσα συνέβαιναν με τους πρόσφυγες. Χωρίς δεύτερη σκέψη όπως μας είπε, πήρε δύο αεροπλάνα και έφτασε στη Μυτιλήνη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015, ανήμερα των γενεθλίων του. Στη συνέχεια έφτιαξε τη ΜΚΟ Team Humanity, και την είχε δηλώσει στο Λιμεναρχείο. Έχει διασώσει εκατοντάδες κόσμου, επιχειρώντας στη θάλασσα νύχτα- μέρα, αλλά δυστυχώς όπως επισημαίνει είχε βρει και αρκετούς πνιγμένους.

Εδώ και έναν χρόνο η οργάνωσή του έχει φτιάξει τον παιδότοπο «Hope and Piece Center» (σ.σ. Κέντρο για την Ελπίδα και την Ειρήνη) που λειτουργεί πολύ κοντά στο ΚΥΤ Μόριας και σε αυτόν πηγαίνουν καθημερινά πάνω από 1000 προσφυγόπουλα.

Η πρωτοφανής αίτηση

«Πρόκειται πράγματι για μια άνευ προηγουμένου περίπτωση - η πρώτη του είδους της από την εμφάνιση της «προσφυγικής κρίσης». Επιχειρεί να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, ώστε τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να διακόψουν την ποινικοποίηση των δράσεων εντοπισμού και διάσωσης και να τερματίσουν την καταστολή των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βοηθούν τους μετανάστες» εξηγεί ο ίδιος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ