× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις αλυκές του Κόλπου Καλλονής

Ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2021

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις αλυκές του Κόλπου Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Άλλο ένα διήμερο πρωινών εξορμήσεων παρατήρησης πουλιών ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε   στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους συμμετέχοντες.

Στις Αλυκές Πολυχνίτου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε τα   πρώτα θαλασσοπούλια του κόλπου και στη συνέχεια η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε τρείς άλλες θέσεις γύρω από τις αλυκές. Εκεί παρακολούθησαν  τις φωλιές από Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες (που και πως ήταν κατασκευασμένες), πως οι γονείς άλλαζαν βάρδιες στο κλώσσημα και πως απωθούσαν πιθανούς θηρευτές (Γλάρους και Κουρούνες) που πλησίαζαν. Έντονη η δραστηριότητα στη νησίδα όπου τα Ποταμογλάρονα φώλιαζαν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, με πουλιά συνεχώς να φέρνουν ψαράκια που κυνηγούσαν στη θάλασσα. Η παρατήρηση έγινε από την κατάλληλη απόσταση και προφυλάξεις ώστε να μην ενοχληθούν τα πουλιά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη φάση του βιολογικού τους κύκλου. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε Φλαμίνγκο από πολύ κοντινές αποστάσεις, Νανογλάρονα και Βαρβάρες, Μαυροπελαργό, Σταχτάρες, Μαυρολαίμη, κ.ά. καθώς και  τρία είδη χελιδονιών που  έρχονταν στον υγρότοπο για να πάρουν τη λάσπη που χρειάζονται για τις φωλιές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις Αλυκές Καλλονής οι επισκέπτες είχαν  την ευκαιρία να παρατηρήσουν  ακόμη περισσότερα είδη σε τέσσερεις διαφορετικές θέσεις στη δυτική και νότια πλευρά της. Εδώ Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες φώλιαζαν το καθένα στη δική του μεγάλη αποικία με τους Καλαμοκανάδες να δίνουν τις καλύτερες ευκαιρίες για παρατήρηση. Οι συμμετέχοντες προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Μέσα στην εβδομάδα το ΚΠΕΝ Καλλονής θα δεχθεί τις πρώτες φετινές επισκέψεις από σχολεία, στα πλαίσια του εορτασμού την Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 (5η Ιουνίου). Συμμετοχή έχουν δηλώσει μέχρι τώρα το Νηπιαγωγείο Σκάλας Καλλονής και Παρακοίλων και τα Δημοτικά Κεραμίου και Δαφίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαθητές θα κάνουν παρατήρηση πουλιών σε γειτονικούς υγροτόπους (Έλος Παρακοίλων, Εννιά Καμάρες και ποταμό Τσικνιά) και στη συνέχεια εκπαιδευτικές δραστηριότητες προγράμματα με θέμα τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν κάτω από τα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφορούν τους μουσειακούς χώρους και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε βιοτόπους.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στις ομάδες παρατήρησης πουλιών, τον καθαρισμό και την παρουσίαση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν  τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης