× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απαξιώνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο»

Καταγγελία της «Συμπαράταξης Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2021

«Απαξιώνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο»

Για πλήρη απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη.

Ειδικότερα για σήμερα, Τετάρτη το μεσημέρι η «Συμπαράταξη» αναφέρει ότι  η Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με 45 θέματα στην ημερήσια διάταξη πολλά των οποίων είναι πολύ σοβαρά για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Και προσθέτει:

«Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) Βορείου Αιγαίου με τρία θέματα στην ημερήσια διάταξή του, τα δύο εκ των οποίων είναι  εντελώς τυπικά και το τρίτο τρέχουσας διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει 2-3 φορές το μήνα και το ΠΣ μόλις μία.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Πολίτες του Βορείου Αιγαίου

Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο έχει, δυστυχώς, απαξιωθεί πλήρως.

Ο νόμος για την Αυτοδιοίκηση που ψήφισε αμέσως μετά την άνοδό της στην εξουσία η Κυβέρνηση της Ν. Δ., παραχαράσσοντας την νωπή  τότε  λαϊκή  ετυμηγορία, έδωσε την δυνατότητα στην κάθε Περιφερειακή Αρχή, ακόμα κι αν είναι μειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να παρακάμπτει ευτελίζοντας το κυρίαρχο, θεσμικά, όργανο που είναι η ολομέλεια του Σώματος. Μεταφέρονται έτσι πολλές κρίσιμα για το μέλλον των νησιών μας θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία, ελέω του νόμου, διαθέτει, μακριά από κάθε λογική και κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση, απόλυτη  πλειοψηφία.  

Αυτή είναι η δημοκρατία στην οποία πιστεύει η Ν. Δ. και με την οποία διοικείται η Αυτοδιοίκηση στις μέρες της. Έτσι επέλεξε οι μειοψηφίες να διαχειρίζονται τα  πράγματα και να διοικούν ανενδοίαστα και αναποτελεσματικά ανά την Ελλάδα προκαλώντας το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας υπονομεύοντας και εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια για προγραμματικές συγκλίσεις, βάσει αρχών. Πιστεύουν με περισσή δόση αλαζονείας ότι δεν τις έχουν ανάγκη και ότι η  λαϊκή εντολή  για την κάθε  εξουσία  αποτελεί  παραταξιακό τιμάριο και όχι τράπεζα διαλόγου.   

Όμως στον αντιδημοκρατικό αυτό χορό, η Κυβέρνηση βρήκε ευήκοα ώτα και από τη πλευρά μεγάλης μερίδας των αιρετών που είναι συνηθισμένοι στην απόλυτη πλειοψηφία που χάριζε ο προηγούμενος νόμος -και όπως φαίνεται θα χαρίζει και ο επόμενος- εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος που παραμόρφωνε το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας στον πρώτο του 2ου γύρου το 60% των συμβούλων ανεξάρτητα αποτελέσματος. Η δικαιολογία είναι η κυβερνησιμότητα, έστω και με αντιδημοκρατικό τρόπο, ή αυτό που συνήθως λέγεται «να εφαρμόσει ο Περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος το πρόγραμμα του», που είναι συχνά ανύπαρκτος, όπως στη περίπτωση της ΠΒΑ. Εστω και αν αυτή η κυβερνησιμότητα που επικαλούνται συσσώρευσε στο παρελθόν χρέη, αδιαφάνεια, πελατειακές σχέσεις αλλά και μπόλικη αλαζονεία στην αυτοδιοίκηση, γεγονότα που οδήγησαν στον περιορισμό της δράσης της αυτοδιοίκησης με τους μνημονιακούς νόμους. Η στάση της Περιφερειακής Αρχής στη πρόσφατη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που επαναφέρει το πλειοψηφικό σύστημα, ήταν εύλογη.

Με αυτή τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα το δικό μας ΠΣ, ίσως να μην συνεδρίαζε ποτέ αν δεν έπρεπε εκ του νόμου να αποφασίζει για κάποια δευτερεύουσας σημασίας θέματα.

Όταν σε προηγούμενη συνεδρίαση αναφερθήκαμε στον θεσμικό εξευτελισμό του Οργάνου , ως συνέπεια και του επαίσχυντου και κατάπτυστου  νόμου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο  Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης μας απάντησε, νίπτων προφανώς τας χείρας του, ότι εφαρμόζει τον νόμο και ότι αυτές είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται και είναι καθ΄ όλα νόμιμες.

Η κατάσταση αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη αν η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά ήθελαν να λειτουργήσουν δημοκρατικά αφού τίποτα δεν τους εμποδίζει να φέρνουν στο ΠΣ και όχι στην ΟΕ όποια θέματα θεωρούν σημαντικά. Δεν το κάνουν όμως γιατί προτιμούν την «ασφάλεια» και την «αδιαφάνεια» που τους προσφέρει η απόλυτη πλειοψηφία την ΟΕ.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει πολλές φορές δημόσια καταγγείλει για αποφάσεις της ΟΕ που ακόμη και όταν είναι νόμιμες δεν είναι ούτε ηθικές, ούτε αποτελεσματικές. Αντίθετα έχουν έντονη οσμή πελατειακού κράτους με προσλήψεις φίλων και ψηφοφόρων, αναθέσεις έργων και προμηθειών σε ημετέρους. Και θα μπορούσε κανείς να κάνει τα «στραβά μάτια» στη διαδικασία, αν τελικά υπήρχε αποτέλεσμα υπέρ της ανάπτυξης των νησιών και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το αντίθετο όμως συμβαίνει και αυτό αποτυπώνεται από τη συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού, ειδικά των νέων, το κλείσιμο  επιχειρήσεων και γενικά την οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση της Περιφέρειας που κατατάσσεται στη τελευταία θέση της ΕΕ.

Όμως πέρα από τα θέματα με άμεσο οικονομικό (βλέπε χρηματικό) ενδιαφέρον, έχουν εξαφανιστεί από τη θεματολογία του ΠΣ και όλα τα θέματα με αναπτυξιακό ενδιαφέρον, θέματα που απαιτούν ένα σχεδιασμό. Ποτέ δεν ήρθε στο ΠΣ το θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας, δηλαδή του πολιτικού μπούσουλα με τον οποίο πορεύεται. Ουδείς γνωρίζει τι γίνεται τόσο με το παλιό όσο και με το νέο ΕΣΠΑ. Τι γίνεται με τα έργα του ειδικού Αναπτυξιακού Β.Αιγαίου, αν έχουν υποβληθεί προτάσεις στο πρόγραμμα Α.Τρίτσης, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται για την Αγροτική Ανάπτυξη, για το Περιβάλλον, για τη Πολιτική Προστασία, για την επιχειρηματικότητα, για τον τουρισμό. Επικρατεί μαύρο σκοτάδι, αφού κανένα τέτοιο θέμα δεν έρχεται στο ΠΣ και ότι μαθαίνουμε είναι από τα Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Αρχής.

Η αντιδημοκρατική λογική διαχέεται παντού και αντικαθίσταται από τις διαπρωσωπικές σχέσεις: συστάθηκε αλλά δεν λειτούργησε η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης που θα έπρεπε να συζητά τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της περιφέρειας, δεν συστήθηκε ποτέ επιτροπή τουρισμού, αλλά τα χρήματα μοιράζονται σε επισκέψεις κατ’ιδίαν, δεν συστάθηκε ποτέ Επιτροπή Αγροδιατροφικής Ανάπτυξης. Όλα γίνονται χέρι με χέρι.

Η Περιφερειακή μας Αρχή  δεν φαίνεται να διαθέτει το πολιτικό  σθένος και την  ευαισθησία  να συνταχθεί με τον σεβασμό της λαϊκής βούλησης που την εξέλεξε αλλά προτιμά να βολεύεται με την νόμιμη παραχάραξη και την ασύστολη νόθευση της λαϊκής εντολής για να διοικεί και να διαχειρίζεται τα πράγματα αμοραλιστικά και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Σε αυτή τη πρακτική φαίνεται ότι συναινούν δια της σιωπής τους και όσοι φορείς και πολίτες συναλλάσσονται ως πελάτες με τη Περιφερειακή Αρχή. Το τι λένε κατ’ ιδίαν για τα πρόσωπα και τις πρακτικές τους δεν έχει καμία σημασία.

Και όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης με τους πολίτες – και ειδικά τους νέους -  να μην πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και να γυρίζουν τη πλάτη. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσει να πιέζει προς τη κατεύθυνση της διαφάνειας και του σχεδιασμού ελπίζοντας στο τέλος να πείσει την ΠΑ. Αν πεισθούν μπράβο τους. Αν όχι ντροπή και κρίμα.»          

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα απολιθώματα ερμηνεύουν τις κλιματικές αλλαγές

Μεγάλη έκθεση απολιθωμάτων – προβολή της Λέσβου στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke στα σύνορα Αυστρίας με Σλοβενία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«...Για έναν κόσμο ελεύθερο από υλικά και κοινωνικά εμπόδια»

Συμβολική πορεία διαμαρτυρίας για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στους δρόμους των Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Yπέρ της επένδυσης στον Πολιχνίτο οι δημότες της Δυτικής Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόταση Κούσκου για τις ιαματικές πηγές με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από την περιοχή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς Πρύτανη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα έφερε ο νόμος Κεραμέως» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μειώθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση στους δήμους

Καταγγελία της Εριφύλης Χιωτέλλη επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο λαός να στοχεύσει τον μολυσματικό ιό της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία»

Oμιλία της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο «Ν»

Ο Patrick Paquet δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συμβουλές για γονείς αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ομιλία κλινικής ψυχολόγου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς στις Βρυξέλλες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Alley Dog» ανέλαβε δράση στήριξης στους μικρούς υπερήρωες του σήμερα!

Δίνουμε έξτρα 50 λεπτά και 1 ευρώ φτάνει στον Σύλλογο Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της μυτιληνιάς επιχείρησης, Στρατής Αλμπάνης
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολές ταινιών από την ΚΝΕ Λέσβου

Συνεχίζονται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο κτίριο με την ταινία «Δυστυχώς απουσιάζετε»