× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων

Ο πρωινός μπουφές, η απόσταση μεταξύ κλινών και η θερμομέτρηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/5/2021

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων
' χρόνος ανάγνωσης

Ευελιξία και λειτουργικότητα χαρακτηρίζουν τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ισχύουν ήδη την τρέχουσα τουριστική χρονιά, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνοντας ότι πλέον βρέθηκε η λύση για το σοβαρό θέμα του μπουφέ που πέρυσι δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία κυρίως των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειδικότερα, από φέτος οι πελάτες των ξενοδοχείων θα μπορούν να σερβίρονται μόνοι τους στο μπουφέ και όχι με τη βοήθεια του προσωπικού του ξενοδοχείου, όπως γινόταν πέρυσι που δημιουργούσε προβλήματα καθυστερήσεων στη διάρκεια της εξυπηρέτησης των πελατών. Έτσι τα ξενοδοχεία που διαθέτουν μπουφέ, υποχρεούνται με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολα να παρέχουν απολυμαντικό χεριών στην είσοδο του μπουφέ, αλλά και ταυτόχρονος έλεγχος ότι αυτό γίνεται από τους πελάτες. Την ίδια στιγμή, υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού στα φαγητά κλπ, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα οι πελάτες να προμηθεύνται γάντια μιας χρήσης προκειμένου να πιάσουν τη λαβίδα κλπ. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η λειτουργία του καθιστικού - χώρου τραπεζαρίας για άλλες δραστηριότητες, εκτός αυτής της εστίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταχυολογώντας τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι στα υπνοδωμάτια - κοιτώνες, η δυναμικότητά τους περιορίζεται στο 50% και τηρείται υποχρεωτικά απόσταση 1,5μ μεταξύ των κλινών. Μάλιστα, κατά την είσοδο των πελατών θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας. Να σημειωθεί ότι τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, η μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη),τα γάντια μιας χρήσης είναι πλέον στην καθημερινότητα τους. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου, όπως τονίζεται.

Παράλληλα για τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού Θερμαλισμού ισχύουν τα εξής μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελάττωση του αριθμού των προσερχομένων στο 50% της προβλεπόμενης δυναμικότητας της μονάδας. Υποχρεωτική αυξημένη παρουσία ιατρικού προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας. Κατά την προσέλευση, πραγματοποιείται θερμομέτρηση και συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας. Συνιστάται η πραγματοποίηση μοριακού τεστ (τις τελευταίες 72 ώρες), ενώ η η χρήση των εγκαταστάσεων ιαματικής θεραπείας γίνεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Σε κάθε περίπτωση τα τουριστικά καταλύματα προαιρετικά μπορούν και φέτος να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ζωτικής σημασίας για τον πελάτη, αποτελεί η θέσπιση του σήματος Πιστοποίησης "Health First", το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα. Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για τον αφθώδη πυρετό στη Γέρα

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι και ομιλητής θα είναι ο κτηνίατρος Ιωάννης Τσακίρης
Ενημερωτική εκδήλωση για τον αφθώδη πυρετό στη Γέρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέσσερα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Ταχύτατη η εξάπλωση της ζωονόσου στο νησί. Έχει χαθεί η μάχη της εκρίζωσης απολύτως αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής και ο καθολικός εμβολιασμό των ζώων
Τέσσερα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Κουτσούμπα με αγρότες και κτηνοτρόφους στην Καλλονή

Επι τάπητος τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου
Συνάντηση Κουτσούμπα με αγρότες και κτηνοτρόφους στην Καλλονή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται συνοδός ξενάγησης

Από αποστακτήριο του Πλωμαρίου
Ζητείται συνοδός ξενάγησης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αιχμές της «Νέας Δυναμικής» για τη διαχείριση της κρίσης στη Λέσβο

Eρωτήματα και τοποθετήσεις από την εκπαίδευση και τις υποδομές έως την κτηνοτροφία της Λέσβου
Αιχμές της «Νέας Δυναμικής» για τη διαχείριση της κρίσης στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

De minimis και «κατεστραμμένο γάλα» τινάζουν στον αέρα την ΚΥΑ

Το όριο των 300.000 ευρώ αφήνει εκτός τα περισσότερα τυροκομεία, εξηγεί ο Αντώνης Καλδέλλης
De minimis και «κατεστραμμένο γάλα» τινάζουν στον αέρα την ΚΥΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η Κτηνοτροφία στο απόσπασμα» στο επίκεντρο της Ερεσού

Εκδήλωση ενημέρωσης και στήριξης του αγώνα των κτηνοτρόφων την Κυριακή 26 Απρίλη -Ομιλητές οι Χρήστος Μόσχος, Θωμάς Μόσχος και Πανάγος Σπυρόπουλος στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ερεσού Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
«Η Κτηνοτροφία στο απόσπασμα» στο επίκεντρο της Ερεσού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κραυγή αγωνίας από συνεταιρισμούς και κτηνοτρόφους της Λέσβου

Ζητούν άμεση αναστολή των μαζικών θανατώσεων και επανεξέταση των μέτρων
Κραυγή αγωνίας από συνεταιρισμούς και κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Αγία Παρασκευή

15 αρνητικά με ELISA και 8 αρνητικά με PCR σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Αγία Παρασκευή
ΑΓΡΟΤΕΣ

1.000.000 ευρώ για ζωοτροφές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη
1.000.000 ευρώ  για ζωοτροφές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Προσωρινή αναστολή του μπλόκου στο λιμάνι αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι

Νέα μεγάλη συνέλευση την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής για να επανεξεταστεί η κατάσταση και αν απαιτείται να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα
Προσωρινή αναστολή του μπλόκου στο λιμάνι αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Στο κατώφλι κοινωνικής έκρηξης η Λέσβος»

Βέρρος και Καμμένος περιγράφουν δραματική κατάσταση στην κτηνοτροφία με φόντο την επίσκεψη Ανδρουλάκη
«Στο κατώφλι κοινωνικής έκρηξης η Λέσβος»