× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πότε θα ξεκινήσουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών με την Τουρκία;»

Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού και δύο ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ναυτιλίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2021

«Πότε θα ξεκινήσουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών με την Τουρκία;»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσαν ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουρνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερώτηση αφορά στην ανάγκη επανέναρξης, με σεβασμό όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια.

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναφέρουν στην ερώτησή τους οι Γιάννης Μπουρνούς,  Νεκτάριος Σαντορινιός και Ανδρέας Μιχαηλίδης,  υποδέχονταν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών μέσω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα τουρκικά παράλια, πριν προκύψει η πανδημία του Covid-19. Ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα το 2019 με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Τούρκους. Για τα δε νησιά που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών συνεισέφεραν ζωτικής σημασίας έσοδα στην τοπική τουριστική αγορά, που υπέστη σημαντικές μειώσεις αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και το άνοιγμα του τουρισμού, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει επιτρέψει την είσοδο τουριστών από ένα σημαντικό αριθμό τρίτων χωρών από την Ευρώπη και την Ασία, ακόμα και την Αφρική, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, ο Καναδάς, η Ρουάντα, το Κατάρ, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη. Εξαιρείται ωστόσο η Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που συνιστούν ζωτικής σημασίας πηγή τουριστικού εισοδήματος, έχουν διακοπεί. Σημειώνεται δε, πως η Τουρκία έχει έναν υψηλό απόλυτο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, καθώς το ποσοστό τους επί του τουρκικού πληθυσμού αγγίζει το 14%, όταν στην Ελλάδα είναι 15% (σύμφωνα με στοιχεία της 18ης Μαΐου 2021).

Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να συμπεριλάβουν την Τουρκία στις χώρες επιτρεπόμενης προέλευσης τουριστών με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για άλλες τρίτες χώρες και ζητούν να ενημερωθούν αν υπάρχει κάποια διαδικασία διαλόγου με την τουρκική πλευρά και κάποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των τουρκικών παραλίων με τα ελληνικά νησιά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ