× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μόνο τα προαναχωρησιακά κέντρα θα είναι κλειστά»

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβας Γιόχανσον στην επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2021

«Μόνο τα προαναχωρησιακά κέντρα θα είναι κλειστά»
' χρόνος ανάγνωσης

Απαντητική επιστολή προς τον Βουλευτή Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, απέστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων,  Ίλβα Γιόχανσον.

Ο Γιάννης Μπουρνούς είχε αποστείλει επιστολή στην Ίλβα Γιόχανσον στις 28 Μαρτίου, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο, σχετικά με την κατάσταση στο προσφυγικο, αλλά και το υπό διαπραγμάτευση νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και  Ασύλου, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τα αδιέξοδα που μονιμοποιεί το Σύμφωνο για τα ελληνικά νησιά,αλλά και την αντίθεσή του στην κατασκευή νέων υπερδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή της η κ. Γιόχανσον ευχαριστεί τον Γιάννη Μπουρνού για τον διάλογο που άνοιξε για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της άφιξης αιτούντων άσυλο και μεταναστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

«Η Ευρωπαία Επίτροπος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς,  υπερασπίζεται το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, το οποίο διακηρυκτικά αναφέρει ότι κανένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ δεν θα έπρεπε να επωμίζεται δυσανάλογες υποχρεώσεις και ότι η συνεισφορά στα μέτρα αλληλεγγύης είναι υποχρεωτική. Ξεχνά βέβαια να αναφέρει ότι το υπό συζήτηση σχέδιο του Συμφώνου προβλέπει εθελοντική αλληλεγγύη, δίνοντας τη δυνατότητα σε κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν μετεγκαταστάσεις, να "εξοφλήσουν" τις υποχρεώσεις τους μέσω οικονομικής  και τεχνικής συνδρομής στα κράτη πρώτης εισόδου... 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Γιόχανσον κάνει επίσης αναφορές στο Μνημόνιο Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, στις πρωτοβουλίες μετεγκατάστασης ευάλωτων ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στις προβλέψεις του νέου Συμφωνου για τη διαδικασία Ασύλου.

Τέλος, η κ. Γιόχανσον στην επιστολή της, επισημαίνει ο Γιάννης Μπουρνούς,  αποδομεί πλήρως το αφήγημα των κ.κ. Μητσοτάκη και Μηταράκη καθώς και των τοπικών απολογητών τους στα νησιά περί κατασκευής "κλειστών ΚΥΤ", αναφέροντας επί λέξει ότι "οι Ελληνικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι διαμένοντες στα νέα κέντρα θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται κατά βούληση" κάνοντας χρήση ειδικής κάρτας. "Μόνο τα προαναχωρησιακά κέντρα, για όσους έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής, θα είναι κλειστά". 

Ο Γιάννης Μπουρνούς, σε δήλωσή του  ευχαριστεί  την Επίτροπο Γιόχανσον για την αναλυτική απάντησή της στην επιστολή του και σημειώνει:

«Δυστυχώς το υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου χρειάζεται ριζικές αλλαγές, για να αποβεί δίκαιο για τις χώρες πρώτης υποδοχής και να οδηγήσει σε αποφασιστική ελάφρυνση των νησιών μας και -πάλι δυστυχώς- η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τέτοιες αλλαγές, αφού έχει αποδεχθεί για τη χώρα μας το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης. Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και συγχρόνως τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των νησιωτών: την αποφασιστική αποσυμφόρηση των νησιών και την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω μηχανισμών υποχρεωτικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς