× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ελλείψεις και ανασφάλεια στο Κέντρο Υγείας Αντισσας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας από τη βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2021

«Ελλείψεις και ανασφάλεια στο Κέντρο Υγείας Αντισσας»

Στη βουλή φέρνει η Μαρία Κομνηνάκα το θέμα των ελλείψεων του προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, το οποίο έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ του «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ,  οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ερεσού- Αντίσσης, νιώθουν αγανάκτηση, αγωνία αλλά και ανασφάλεια λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στο ΚΥ Άντισσας, το οποίο εξυπηρετεί 5,5 χιλ. περίπου κατοίκους, που αυξάνονται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Χαρακτηριστικό είναι, αναφέρει στην ερώτησή της η Μαρία Κομνηνάκα,  ότι σήμερα υπηρετούν μόλις δύο ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας συμμετέχει μόνο στις εφημερίες όντας μάλιστα σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ οι εφημερίες για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία του, καλύπτονται και από δύο ειδικευμένους γιατρούς του Κ.Υ. Καλλονής. Επιπλέον, από τους τρεις αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εφτά χωριών, τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η θητεία των δύο εξ αυτών, αφήνοντας το ΚΥ με ένα μόνο αγροτικό γιατρό. Ορθοπεδικός έρχεται μόλις μία φορά το μήνα αλλά και η μαία, η οποία αποσπάστηκε τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, επισκέπτεται το ΚΥ δύο μέρες την εβδομάδα. Επίσης, ο οδοντίατρος του ΚΥ Άντισσας συμμετέχει στην τακτική λειτουργία και στις εφημερίες του οδοντιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου.

Στο ΚΥ εργάζονται μόνο δυο νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αδύνατον να καλύψουν την 24ωρη εφημερία, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες. Ελλείψεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού, όπως π.χ. στους οδηγούς ασθενοφόρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το Κέντρο Υγείας Άντισσας απέχει 74 χιλιόμετρα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά και στο προσωπικό καθαρισμού και τις παρασκευάστριες, οι οποίοι πολλές φορές εκτελούν και χρέη φύλακα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το ίδιο ελάχιστο και εξαντλημένο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα αυξημένα καθήκοντα που έχει επιφορτιστεί το ΚΥ, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Αφού σε αυτό λειτουργεί παράλληλα ειδικό ιατρείο για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19, ενώ από τις αρχές του Απριλίου ξεκίνησε η καθημερινή δωδεκάωρη λειτουργία του ως Εμβολιαστικό Κέντρο.

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Υγείας και της στήριξης των ομίλων στο χώρο της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, αποδεικνύεται η ανάγκη αλλά και επιβάλλεται η ενίσχυση του ΚΥ ως πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας».

Στο πλαίσιο της ερώτησης η Μαρία Κομνηνάκα ζητά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να εξασφαλισθεί η ασφαλής και με επάρκεια 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Άντισσας και του Εμβολιαστικού Κέντρου που λειτουργεί σε αυτό, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να στελεχωθεί το ΚΥ Άντισσας με όλο το αναγκαίο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό), καθώς και να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που εργάζεται ήδη σε αυτό, με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου