× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη βουλή τα προβλήματα στις δομές Υγείας της Λήμνου

Ερώτηση της βουλευτή ν.Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2021

Στη βουλή τα προβλήματα στις δομές Υγείας της Λήμνου

Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και των άλλων δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας του νησιού ζητά με ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

«Συμπληρώνεται πάνω από ένας χρόνος πανδημίας και η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας όπως φωνάζουν όλο αυτό το διάστημα οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία των υγειονομικών, των εργαζομένων γενικότερα, συντηρεί την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και συνεχίζει να τους ενθαρρύνει να κερδοσκοπούν σε βάρος της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας.

Παρόμοια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και για το νοσοκομείο και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Λήμνου. Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων και την Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και σε ειδικότητες όπως αυτές του αναισθησιολόγου, του παθολόγου, του νεφρολόγου, του ογκολόγου, του ουρολόγου, καθώς και σε μόνιμο τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που τώρα καλύπτεται, όπως λένε, με επικουρικούς, συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και άλλα είδη συμβάσεων που αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού συνολικά του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει προβλήματα με την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ακόμα κι αν καλυφθούν οι κενές θέσεις, θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των νέων συμβασιούχων.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται ακόμα περισσότερο, τώρα που λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα στο νησί, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία του, ενώ δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι το ΠΕΔΥ Μύρινας εξακολουθούν να είναι χωρίς ούτε ένα γιατρό!

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του προέδρου της Κοινότητας Καλλιθέας Λήμνου για τη μετακίνηση της ιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου Πορτιανού στο Ιατρείο του Μούδρου (προφανώς για τις ανάγκες του εκεί εμβολιαστικού κέντρου). Αντί να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με διορισμό επιπλέον ιατρού, ακολουθείται η τακτική της κάλυψης ενός κενού με τη δημιουργία ενός άλλου κενού (προσφιλής τακτική όλων των κυβερνήσεων), με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης τα σωματεία αναφέρουν την ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την ανάγκη επισκευής του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Λήμνου, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Λήμνου, τόσο σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό (σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου χρειάζονται δύο μόνιμοι νεφρολόγοι), όσο και στην αναγκαία ανανέωση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, που αφορά τις ανάγκες τόσο των 18 μόνιμα αιμοκαθαιρόμενων κατοίκων του νησιού, όσο και του μεγάλου αριθμού νεφροπαθών που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το νησί.

Επίσης, πάγιο αίτημα των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του νησιού είναι η δημιουργία και λειτουργία μονάδας ΜΕΘ και ΜΑΦ, αίτημα που έγινε ακόμα πιο αναγκαίο μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όπου οι διακομιδές, λαμβάνοντας υπόψη και τις ελλείψεις σε πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ, δεν είναι αρκετές για να διαφυλάξουν τη ζωή και την υγεία αυτών που χρειάζονται τη νοσηλεία σε αυτές τις μονάδες.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποιες ενέργειες θα κάνει για:

  • Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τον υπάρχοντα (ελλιπή) Οργανισμό του νοσοκομείου.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ και άλλων μορφών συμβάσεων στο νοσοκομείο του νησιού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
  • Τη στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με δύο μόνιμους νεφρολόγους και ανανέωση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
  • Την άμεση στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Πορτιανού με μόνιμο ιατρό.
  • Τη δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.
  • Τον άμεσο διορισμό 2 ιατρών στο ΠΕΔΥ Μύρινας (πρώην ΙΚΑ)».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στα Ψαρά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίου

Θα συγκληθεί την Δευτέρα 20 Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το δικό μας μέλλον – Ο δικός μας αγώνας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μεγάλα μυαλά στη Λέσβο και στην Πληροφορική

Ο μαθητής του 4ου Γυμνασίου Χρήστος Ψυρούκης διακρίθηκε στην 3η φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορική
ΥΓΕΙΑ

Σε Πολιχνίτο και Πλωμάρι εξόρμηση για τεστ ΠΑΠ

Σαν... χτες γεννήθηκε το 1883 ο άνθρωπος που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο με το τεστ που ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο του τραχήλου.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Μουτζούρη με Στασινό

Στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 30 Μαΐου η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος τoυ Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος ενώ θα χαιρετίσει ο Μυτιληνιός υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Κατσακούλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα στη Λήμνο

Περιοδεία της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέλος του Μάη η απελευθέρωση των θέσεων πάρκινγκ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ και ακαδημαϊκών

Εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας ήταν η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν τα έργα που υλοπιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΤΕΕ στην περιοχή. Τον Στασινό συνόδευαν στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών