× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε... άγνωστα νερά

Αύξηση αριθμού εισακτέων φοιτητών από το Σεπτέμβριο, με τη χαμηλότερη δυνατή βάση εισαγωγής. Σχεδιάζεται να εισαχθούν 1185 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στα Τμήματα της Μυτιλήνης, αλλά πόσοι θα μείνουν;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2021

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε... άγνωστα νερά

Κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσουν οι ανακοινώσεις αργά χθες το απόγευμα από το υπουργείο Παιδείας για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, έτσι όπως αυτές θα βρουν εφαρμογή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδιαίτερα στα Τμήματα της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα χθες το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή ή Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπαίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή ή Τμήμα.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415. Η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

Έγινε επίσης στη βάση της απόφασης για στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών με αύξηση του αριθμού των εισακτέων (του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένων αυτών στα Πανεπιστημιακά τμήματα της Μυτιλήνης θα εισαχθούν στο Τμήμα Γεωγραφίας 219 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες, στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας 280, στο τμήμα Κοινωνιολογίας 235, στο Τμήμα Περιβάλλοντος 170, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας 153 και τέλος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών 128. Συνολικά δηλαδή στα Τμήματα της Μυτιλήνης προβλέπεται να εισαχθούν 1185 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες.


Οι συντελεστές τώρα, βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Μυτιλήνης είναι οι μικρότεροι δυνατοί. Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή ή Τμήμα.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 80% και 120%. Στην περίπτωση των Τμημάτων της Μυτιλήνης ο συντελεστής ορίσθηκε στο 80%. Δηλαδή αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στην περίπτωση των Τμημάτων της Μυτιλήνης η βάση εισαγωγής θα είναι στο 80% του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο όπου υπάγεται το κάθε τμήμα.

Το πώς όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αν θα ανακόψουν τη φθίνουσα αριθμητικά τουλάχιστον πορεία τους είναι ένα ερώτημα. Αν βέβαια θεωρήσουμε ότι τα όσα ανακοινώθηκαν από μόνα τους μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή