× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πριν 134 χρόνια στο Σικάγο κέρδισαν το οχτάωρο, μπορούμε κι εμείς»

Απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου αναφέρει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Θοδωρής Ασλανίδης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/5/2021

«Πριν 134 χρόνια στο Σικάγο  κέρδισαν το οχτάωρο, μπορούμε κι εμείς»

Στο  νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο βάζει στο στόχαστρο την οχτάωρη εργασία, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά όργανα και σωματεία της χώρας μας, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου Θοδωρής Ασλανίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο Θ. Ασλανίδης, τραγική ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε την παρούσα χρονική στιγμή, λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς να φέρει το νομοσχέδιο στη βουλή και μάλιστα να το παρουσιάσει ως νομοσχέδιο που προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση επί της ουσίας, προσπαθεί να βάλει χέρι στον εργασιακό χρόνο, στο οχτάωρο και να επιβάλει δεκάωρη ή και δωδεκάωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και με την υπόσχεση ότι ο εργαζόμενος θα παίρνει κάποιες μέρες ρεπό για να έχει χρόνο με την οικογένειά του.

Κανείς όμως δεν ρωτά αν μετά από ένα εξοντωτικό δεκάωρο ή δωδεκάωρο, ο άνθρωπος αυτός θα έχει αντοχές να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του την υπόλοιπη μέρα. Επιπλέον τι να το κάνει κανείς το ρεπό μία μέρας όταν θα έχει εξοντωθεί κυριολεκτικά με ατέλειωτα δωδεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση οι ελαστικές αυτές μορφές εργασίας, αποβαίνουν εις βάρος των εργαζομένων και ανατρέπουν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες  πριν από πολλά χρόνια».

Αναφερόμενος ο Θοδωρής Ασλανίδης στο ζήτημα της αντίδρασης από την πλευρά των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, σημείωσε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

«Κάθε χρόνο τιμούμε  τους αγώνες της εργατικής τάξης την Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι στο Σικάγο αλλά και όσοι αγωνίστηκαν στη συνέχεια για την καθιέρωση του οχταώρου και των εργασιών δικαιωμάτων, δεν είχαν κανένα δεδομένο στα χέρια τους, παρά μόνο την ανάγκη ότι έπρεπε να αγωνισθούν, να παλέψουν και να κερδίσουν. Την περίοδο εκείνη το οχτάωρο έμοιαζε άπιαστο όνειρο, το πέτυχαν όμως με αγώνες και θυσίες. Αν λοιπόν τα κατάφεραν εκείνοι, μπορούμε κι εμείς να τα καταφέρουμε και να κερδίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο εάν δεν αλλάξει κάτι θα έρθει προς ψήφιση μέσα στον Ιούνιο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκα οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα

Άλμα προς το μέλλον χαρακτηρίζει η διοίκηση του οργανισμού την αποτυχημένη πασχαλινή πληρωμή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό της ΔΥΠΑ

Έως τέλος Ιουνίου οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών