× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από το 2015»

Απάντηση της Ελλάδας σε επίμονες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2021

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από το 2015»
' χρόνος ανάγνωσης

«Βαθιά ανησυχία» για τις επίμονες καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επαναπροωθούν στην Τουρκία πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, εκφράζει η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η μόνη αντίδραση της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν «απλώς να απορρίψει (τους) ισχυρισμούς» παρά το «τεράστιο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων» που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Οι ισχυρισμοί κατά της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με τις αρχές λειτουργίας των Ελληνικών Αρχών. Οι Ελληνικές Αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από το 2015 και συνεχίζουν να σώζουν ζωές στο Αιγαίο ” απαντούν στην κοινή τους επιστολή οι  Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Οι καταγγελίες 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή Μιγιάτοβιτς που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Μιγιάτοβιτς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να θέσει τέρμα σε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων και αποτελεσματικών ερευνών».

Επικαλούμενοι μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Αθήνα ότι συμμετέχει στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις - όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα ανθρώπων που ζητούν άσυλο, καθώς και να επιστρέψουν με τη βία στην Τουρκία ατόμων που εισήλθαν στη χώρα παράνομα.

Η Αθήνα αρνείται τους ισχυρισμούς, και στην απάντησή τους προς την Μιγιάτοβιτς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί «σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ανεξάρτητη έρευνα στην Ελλάδα διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να δώσουν αιτιολογημένες απαντήσεις στις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων.

Στην επιστολή της με ημερομηνία 3 Μαΐου, η Μιγιάτοβιτς ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε αύξηση των «αναφερόμενων περιπτώσεων στις οποίες πρόσφυγες - μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και κάποιοι μάλιστα ενεγράφησαν ως αιτούντες άσυλο, εξαναγκάστηκαν με τη βία να επιβιβαστούν σε λέμβους οι οποίες σπρώχθηκαν πίσω στα τουρκικά ύδατα».

Η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν - κυρίως με πλοία διακινητών από την Τουρκία – με τελικό προορισμό τις πιο ευημερούσες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε οι ροές μειώθηκαν δραστικά, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Αλλά πέρυσι, οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία αυξήθηκαν αφού οι τουρκικές αρχές άνοιξαν τα χερσαία σύνορα σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα. Η Αθήνα έκλεισε τα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία και έκανε αυστηρότερες τις περιπολίες στη θάλασσα, με τη βοήθεια του οργανισμού συνόρων Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ο οποίος έχει επίσης επικριθεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε., η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέπει τους πρόσφυγες – μετανάστες από το να εγκαταλείψουν τις ακτές της για τα ελληνικά νησιά, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

Η Μιγιάτοβιτς κάλεσε επίσης την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής των αιτούντων άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία υποδέχονται τις περισσότερες αφίξεις από την Τουρκία.

Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Dunja Mijatovic. 

“Οι ισχυρισμοί κατά της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με τις αρχές λειτουργίας των Ελληνικών Αρχών. Οι Ελληνικές Αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από το 2015 και συνεχίζουν να σώζουν ζωές στο Αιγαίο ” απαντούν στην κοινή τους επιστολή οι  Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης 

Κοινή επιστολή στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης  κ. Dunja Mijatovic, με την οποία απαντούν στους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων (pushbacks) αλλά και σε μία σειρά ζητημάτων διαχείρισης του μεταναστευτικού, απέστειλαν οι  Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης. 

Οι τρεις Έλληνες Υπουργοί διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων, σημειώνουν ότι οι Ελληνικές Αρχές λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά, όπως προβλέπονται από την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, τη Διεθνή Σύμβαση για την Θαλάσσια Αναζήτηση και Διάσωση αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού 656/2014.

Υπενθυμίζουν ότι αποδεικνύεται με τεκμηριωμένα στοιχεία η συμβολή των τουρκικών αρχών στην ξαφνική και οργανωμένη προσπάθεια χιλιάδων ατόμων να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια στις αρχές του 2020 και ότι αυτή η ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την ΕΕ αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις Ελληνικές Αρχές.  

“Σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, οφείλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα,  την αμετάβλητη ανθρωπιστική δέσμευση των Ελληνικών Αρχών που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ζωών μεταναστών, από το 2015. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί και κατέστη εφικτό χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του ελληνικού προσωπικού, που υποστηρίζεται από τον FRONTEX και επιχειρεί πολύ συχνά σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον” υπογραμμίζουν στην κοινή τους επιστολή οι κ.κ. Χρυσοχοίδης, Πλακιωτάκης και Μηταράκης, εξηγώντας ότι μόνο μέσα στο 2020 σημειώθηκαν 800 περιστατικά στο Αιγαίο, δεν υπήρξε κανένα θύμα, αντιθέτως διασώθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να σταματήσει το Αιγαίο να είναι θάλασσα νεκρών»

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης και ζητά να πάψει η Λέσβος να είναι «φυλακή ψυχών»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη γίνεται μάθημα στο Μουσείο Tériade

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα χνάρια του Tériade» ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε αναμονή λύσης για την πολεοδόμηση Βαρειάς – Ακρωτηρίου

Σε συνάντηση ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς, ο Γεν. Γραμματέας Π. Βαρελίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Σ. Μανωλακέλλης και ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μοναδικό φύλλο της «Völkischer Beobachter» στο Μουσείο Τύπου

Στην ΕΣΗΕΠΗΝ το μοναδικό σωζόμενο φύλλο που καταγράφει την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εντυπωσιασμένοι οι εντομολόγοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ανακάλυψαν τη γεωλογική και οικολογική αξία του νησιού, σε μια επίσκεψη που άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης τίμησε τους ήρωες του ’40

Με συγκίνηση και σεβασμό κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο Παναγιώτη Λύμπου στο Ηρώο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά, όπλα και ανιχνευτές μετάλλων

Η υπόθεση συνδέεται με τη νομοθεσία για την προστασία αρχαιοτήτων
ΑΓΟΡΑ

Γλυκός τρόμος και χαμόγελα στο Halloween party του Ζαχαροπλαστείου Πανταζής

Το ζαχαροπλαστείο της Χρυσομαλλούσας πλημμύρισε από φαντασία, μουσική και... σοκολάτα, σε μια αποκριάτικη βραδιά γεμάτη χαρά για μικρούς και μεγάλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τιμητική βράβευση μαθητών και σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην αίθουσα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενεργή δράση για το περιβάλλον στη Λέσβο από τον Ερυθρό Σταυρό

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση για τον καθαρισμό τμήματος του δρόμου από Κεραμειά έως Αγιάσο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αλληλεγγύη μέσω κινηματογράφου από τη Συνύπαρξη

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «A State of Passion» στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη