× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στο κόκκινο η ρευστότητα των τουριστικών πρακτορείων»

Ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου το Σαββατοκύριακο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2021

«Στο κόκκινο η ρευστότητα των τουριστικών πρακτορείων»
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανησυχία τους για την τουριστική σεζόν που ξεκινάει στο νησί της Λέσβου σε λίγες μέρες, εκφράζει η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί, στον αριθμό των τσάρτερ και στις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν καθώς και στην οικονομική κατάσταση των τουριστικών πρακτορείων.

Όπως αναφέρουν  χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και ο Γενικός Γραμματέας Άρης Λαζαρής, που υπογράφουν την ανακοίνωση,  η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει φτάσει στο κόκκινο, αφού τα έσοδά τους εδώ και ένα χρόνο προέρχονται αποκλειστικά από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μετρώντας πλέον αντίστροφα για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με τον κλάδο να προετοιμάζεται για την υποδοχή των τουριστών και τις αεροπορικές εταιρίες να έχουν ήδη προγραμματίσει τα πτητικά τους πλάνα, όπως φαίνεται, η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη για όλες τις αγορές. Την Παρασκευή 14 Μάιου 2021 ξεκινάει η πρώτη πτήση charter για την Λέσβο, από Βρυξέλλες - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη - Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επίσης πιθανές ημερομηνίες έναρξης πτήσεων από Ολλανδία με πρώτη να ξεκινάει η Corendon 31 Μαΐου, αρχές Ιουνίου ξεκινάει η TUI και από μέσα Ιουλίου ξεκινάει η SUNWEB. Και οι τρεις εταιρίες θα πραγματοποιούν 2 πτήσεις την εβδομάδα (50% για Λέσβο - 50% για Σάμο)

Από Αγγλία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τρεις πτήσεις από την JET2, 24 Ιουνίου από Λονδίνο, 27 Ιουνίου από Μάντσεστερ και 04 Ιουλίου από Μπρίστολ.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και από Σκανδιναβία αναμένεται να πραγματοποιηθούν μία με τρεις πτήσεις την εβδομάδα.

Για το άνοιγμα της Τουρκικής αγοράς οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες λόγω covid-19, ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία πιθανή ημερομηνία ανοίγματος των συνόρων από και προς τα τουρκικά παράλια,

Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει και για την ελληνική αγορά.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Με βάση την παραπάνω εικόνα, και το γεγονός ότι και σε μείζονα θέματα, όπως λ.χ. το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, “πώς θα επισκεφθεί ο τουρίστας τη χώρα μας και πώς θα επιστρέψει στη χώρα του ασφαλής”, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις και παραμένει η αβεβαιότητα για το τι θα ισχύσει.  Η φετινή τουριστική σεζόν προδιαγράφεται δύσκολη και ότι,  γίνει θα γίνει  όπως διαφαίνεται με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ακόμη και από χώρες που παραδοσιακά οι πολίτες τους προγραμματίζουν τις διακοπές τους αρκετό καιρό πριν αναχωρήσουν.

 

Βρισκόμαστε λίγες  ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο.

Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν. Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους. Είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθούν τα τουριστικά γραφεία με κεφάλαιο κίνησης για τις ανάγκες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και για την συνολική μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας η παράταση για τα τουριστικά γραφεία, της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων τους τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ευελιξία να μπορεί να ανακαλείται ο εργαζόμενος από την αναστολή και να επανεντάσσεται σε αυτήν ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες της επιχείρησης», καταλήγει  στην ανακοίνωσή της η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου