× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε Μαύρο Φόντο με την Ελένη Γαληνού

Συνέντευξη της συγγραφέως στην Αθανασία Δαφιώτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2021

Σε Μαύρο Φόντο με την Ελένη Γαληνού

Αγαπητή αναγνώστες και αναγνώστριες σήμερα, παραμονή της γιορτής της μητέρας, έχω την χαρά να σας γνωρίσω και να σας προτείνω το βιβλίο μιας συγγραφέως με καταγωγή από την Μυτιλήνη, της κ.Γαληνού μέσα από την ακόλουθη συνέντευξη.


Σε Μαύρο Φόντο με την Ελένη Γαληνού

  • κ. Ελένη Γαληνού, είστε μια πολυγραφότατη συγγραφέας, με αγάπη στα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στον χρόνο! Αυτή τη φορά το νέο σας μυθιστόρημα, σύγχρονο και επίκαιρο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, μας ταξιδεύει με έναν διαφορετικό τρόπο στον χρόνο, με έναν τρόπο μεταφυσικό, γεμάτο μυστήριο, σε ένα παράξενο παιχνίδι με τον θάνατο, στα όρια του θρίλερ!Ένα παιχνίδι με τις δύο όψεις του νομίσματος! Με τις δυνάμεις του μυαλού που δεν χρησιμοποιούμε, γιατί δεν τις γνωρίζουμε. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η πραγματικότητα από τη φαντασία ενός συγγραφέα;

Υπάρχουν φορές που εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως τελικά η φαντασία ενός συγγραφέα βρίσκεται πολύ κοντά με την πραγματικότητα. Συνήθως, τα περισσότερα απ’ όσα γράφουμε είναι δανεισμένα απ’ τη ζωή. Προσωπικά, θέλω οι ιστορίες μου να δείχνουν όσο πιο αληθινές γίνεται και οι ήρωές μου άνθρωποι που συναντάμε συχνά στη ζωή μας. Όμως, η φαντασία ενός συγγραφέα παίρνει μεγαλύτερη αξία όταν εκείνος δανείζεται πραγματικά στοιχεία και, με αφορμή αυτά, φτιάχνει ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι αλήθεια.

Και στο συγκεκριμένο βιβλίο επιλέγω με προσοχή ορισμένα στοιχεία από μια πολύ σημαντική θεωρία, με την οποία κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί πολλά και διαφορετικά φιλοσοφικά ρεύματα, την κάθοδο του πνεύματος στην ύλη, και προσπαθώ με τον δικό μου τρόπο να δώσω μια δυνατή ιστορία που να την περιγράφει και να την αναδεικνύει χωρίς όμως να κουράζει με λεπτομέρειες. Γιατί το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα και σκοπό έχει να κάνει τον αναγνώστη να περάσει όμορφα, να ταξιδέψει και να αφεθεί σε μια συναρπαστική ιστορία, κι αν το επιθυμεί, να βρει σημεία που θα του δώσουν τροφή για σκέψη.

  • Ο έρωτας και η αγάπη έχουν καταλυτική δύναμη τελικά;

Τι να πει κανείς για τον έρωτα… Ποιος δεν έχει νιώσει πως φόρεσε φτερά όταν ερωτεύτηκε; Ποιος δεν γέμισε ζωή και δύναμη σαν να του χάρισαν ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει σε τούτο τον κόσμο; Ο έρωτας, όπως έχουμε δει πολλές φορές, μπορεί να γκρεμίσει ή να χτίσει ακόμα και αυτοκρατορίες. Κάθε μεγάλο γεγονός μέσα από τους έρωτες περιγράφεται.

Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη σε όλο το σύμπαν. Η πιο φωτεινή πηγή από την οποία μπορεί η κάθε ύπαρξη να αντλήσει φως και ελπίδα. Έχει μεγαλείο ψυχής όταν είναι αληθινή και μπορεί να ζήσει αιώνια. Μέσα από την ιστορία που περιγράφω σε αυτό το βιβλίο, προσπαθώ με πολλή ευαισθησία να της δώσω τη μορφή που αξίζει να έχει, έξω απ’ τα συνηθισμένα κλισέ. Η Δάφνη και ο Νικόλας μοιάζουν με δυο γνώριμες ψυχές που επιτέλους συναντήθηκαν… Γιατί άραγε;

  • Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και χωρίς φυσικά να αποκαλύψουμε τίποτα για το τέλος του!


Η Δάφνη Μελίτη είναι ζωγράφος και στην επόμενη έκθεσή της αποφασίζει να ζωγραφίσει πορτρέτα σε μαύρο φόντο, όλα φιλοτεχνημένα από τη φαντασία της. Όσο όμως τα ζωγραφίζει, κάτι ανεξήγητο την ωθεί να φτιάξει και μια δεύτερη εκδοχή τους και να εντάξει σε αυτά και τον εαυτό της.

Μετά την έκθεση, μέσα από περίεργες συμπτώσεις, διαπιστώνει έκπληκτη πως αυτά τα πορτρέτα είναι υπαρκτά πρόσωπα. Συγκλονισμένη, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, και τότε έρχεται κάτι ακόμα να την κλονίσει. Οι άνθρωποι αυτοί που ζούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον. Και μέσα σε αυτή την ακατανόητη κατάσταση, συναντά τον Νικόλα και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Μοιάζουν με δυο ψυχές που καρτερούσαν η μια την άλλη και επιτέλους συναντήθηκαν...

Η Μοίρα, πιο αληθινή από ποτέ, ξεδιπλώνει τα σημάδια της, αλλά η Δάφνη δεν είναι έτοιμη να τα δει…

Ακολουθεί ένα δύσκολο ταξίδι φυγής και εσωτερικής αναζήτησης. Κάιρο, Πράγα, Παρίσι, Αμοργός. Πλησιάζοντας στη λύση του μυστηρίου, η Δάφνη αρχίζει να καταλαβαίνει γιατί δημιούργησε τους πίνακες και έβαλε σ’ αυτούς και τον εαυτό της.
Σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου, βλέπουμε τη δύσκολη σχέση της ηρωίδας με τον αδελφό της Ερρίκο και την ύπαρξη του κοινού παιδικού τους φίλου, του Εμμανουήλ, που συχνά μεσολαβεί για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δυο αδέλφια και όχι μόνο…

Παράλληλα, ακολουθούμε μια μυστική αδελφότητα που υφίσταται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, προστατεύοντας με απόλυτη μυστικότητα πανάρχαια κειμήλια που μιλούν για το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας και το θαύμα της ζωής…

  • Η καταγωγή σας είναι από την όμορφη Μυτιλήνη μας. Σας έχει επηρεάσει το νησί αυτό με τα μαγικά και ξεχωριστά του χρώματα, με τη διαφορετικότητα στο φως και στα τοπία του;

Σας ρωτώ μιας και έχετε ασχοληθεί και εσείς, όπως και η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου σας, με τη ζωγραφική. Εκείνη όμως ζωγραφίζει σε μαύρο φόντο.
Δεν με έχει επηρεάσει απλώς αυτό το νησί, με έχει μαγέψει.

Τόσο η Μυτιλήνη όσο και ολόκληρη η Λέσβος έχουν κάτι συναρπαστικό, κάτι μοναδικό, που με έχουν κάνει να τις λατρέψω. Μπορεί να μη γεννήθηκα εκεί, όμως και οι δυο μου γονείς με έμαθαν από παιδί να αγαπώ αυτό το νησί. Το νιώθω σαν τον τόπο μου, σαν ένα πολύ αγαπημένο προορισμό που θέλω να επισκέπτομαι χειμώνα καλοκαίρι και να απολαμβάνω τις ομορφιές του. Φως, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες…

Έχω το σπίτι μου, τους φίλους μου, πολλούς αγαπημένους συγγενείς, δικούς μου ανθρώπους που χαίρομαι κάθε φορά που τους ξανασυναντώ, και όμορφα μέρη, σημεία αναφοράς που επανέρχομαι με χαρά για να τα περπατήσω, να τα ζήσω ξανά, να τα απολαύσω και να αφεθώ στη μαγεία τους. Είναι πλέον μια συνήθεια που έχει γίνει ανάγκη και δεν την αλλάζω.

Επόμενο είναι λοιπόν αυτό να βγαίνει τόσο στους πίνακές μου όσο και στα γραπτά μου. Με επηρεάζει άμεσα γεννώντας ασταμάτητα εμπνεύσεις, σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, ομορφιά… Και δεν είμαι μόνον εγώ που έχω νιώσει όλα ετούτα τα υπέροχα πράγματα γι’ αυτό το νησί. Αυτός ο τόπος έχει γεννήσει και εμπνεύσει τόσες λαμπρές προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, που θα χρειαζόμουν σελίδες για να τις αναφέρω.

  • Αλήθεια, υπάρχει σε κάποιο βιβλίο σας σαν φυσικό σκηνικό ή σαν απόηχός του το νησί της Λέσβου;

Φυσικά. Στο πρώτο μου βιβλίο, το 2013, το Όταν Στέρεψε η Αντοχή, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μου διαδραματίζεται στην πόλη της Μυτιλήνης και λίγο πιο έξω. Όπως και στο Όσα Δεν Έγιναν Λέξεις, που κυκλοφόρησε το 2016. Εκεί περιγράφω μια Μυτιλήνη του 1960 και λίγο αργότερα. Όταν το έγραφα, έβαλα κάτω τις μαμάδες των φιλενάδων μου να μου μιλήσουν για τα μέρη που πήγαιναν στα νιάτα τους, τα ζαχαροπλαστεία, τον τρόπο που διασκέδαζαν, το πώς ήταν γενικά η Μυτιλήνη εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η αναφορά στον όμορφο τόπο μου γίνεται συχνά στα βιβλία μου γιατί το νιώθω σαν ένα μυστικό μπαχαρικό που όταν το βάζω νοστιμεύει τις ιστορίες μου.
Έτσι και στο τελευταίο βιβλίο μου, Σε Μαύρο Φόντο, η γιαγιά Δάφνη ζούσε στη Μυτιλήνη.

Η ηρωίδα μου και ο αδελφός της το αναφέρουν με νοσταλγία σε ένα δυο σημεία, δείχνοντας την αγάπη τους γι’ αυτό το όμορφος μέρος. Και εδώ θα σας αποκαλύψω πως υπάρχει ένα ακόμα μυθιστόρημα όπου ένα μεγάλο μέρος του διαδραματίζεται στην Ερεσό και που δεν το έχω εκδώσει ακόμα. Θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα έρθει και η δική του σειρά, και τότε θα έχουμε να πούμε πολύ περισσότερα και ομορφότερα πράγματα για την Ερεσό και τη Λέσβο.

Μετά χαράς, με το καλό να έρθει και εκείνο με την σειρά του και να μιλήσουμε και γι αυτό!Για την ώρα να ευχηθώ, καλοτάξιδο να είναι το καινούριο βιβλίο σας! Όπως και η πρωταγωνίστριά του, σε τόπους, σε χρόνους, στο μυαλό και στην ψυχή των αναγνωστών σας.Σας ευχαριστώ από καρδιάς.


Μια ακόμη πρόταση σας έχω λόγω της ημέρας της αυριανής!
Ένα βιβλιαράκι μικρό αλλά πολύ συγκινητικό!
Από αυτά που δεν έχουν λόγια πολλά , αλλά έχουν πολλά να που, και που μιλούν στην καρδία! Στην καρδιά κάθε μητέρας! Όποια ηλικία και αν έχει!
Ένα βιβλίο που μιλά για την αιώνια σχέση μάνας –κόρης, μα και για τον κύκλο της ζωής!
Διαβάστε το μια μέρα με την μητέρα σας, διαβάστε το μια μέρα στην κόρη σας! Ή και με τις δύο μαζί , αν είστε από τις τυχερές!
Τίτλος του : Μια μέρα
Συγγραφείς: Άλισον ΜακΓκι &Πίτερ Χ.Ρέινολτς
Εκδόσεις: mamaya

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες βιολογικές και μη!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολογος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

40 κεραμίστες από Ελλάδα και Ευρώπη στην 25η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ΦΕΜ εκθέτει στην πλατεία Σαπφούς και μέσα στην πόλη

Από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Δυνατό πολιτιστικό καλοκαίρι στη Δυτική Λέσβο

Ανεβαίνουν οι πολιτιστικοί και τουριστικοί ρυθμοί στον «άλλο» δήμο του νησιού μας, ο οποίος διοργανώνει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων σε 24 χωριά σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αφροδίτη Βατή
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προσδεθείτε για θερινό σινεμά σε Αγία Παρασκευή, Συκαμνιά, Μόλυβο και Σίγρι

Το «Film Project Lesvos» ενώνει τέσσερις σύγχρονους χώρους τέχνης με δωρεάν προβολές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Έκλαψα όταν διάβασα το σενάριο»

Ο Μπουράκ Χακί για τον ρόλο του στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για γονείς και παιδία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ερεσός με τα πινέλα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

15 πρωτοετείς στο πρώτο τους ταξίδι στη Λέσβο εκθέτουν τα έργα τους σήμερα, Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test οι «Μέλισσες» στον Οινοφόρο

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος την Τετάρτη 21 Ιουλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι «Melisses» ξανά στο «Κτήμα Οινοφόρος»!

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου σε ένα μοναδικό live
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Η Γέρα της τέχνης και του πολιτισμού»

Οι Πολιτιστικές δράσεις του καλοκαιριού από τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο
ΘΕΑΤΡΟ

«Όπους παλιά» επιθεώρηση σε λεσβιακή ντοπιολαλιά

Δύο παράστασεις από την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» σε Πέτρα και Αγία Παρασκευή, 17 και 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μακρόπουλος και Ιακωβίδης τον Αύγουστο στον «Οινοφόρο»

Ενώ τον Ιούλιο έρχονται οι «Μέλισσες» και Χρήστος Νικολόπουλος με Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιο Διονυσίου, Ασπασία Στρατηγού