× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εκτός νυμφώνα πολλές επιχειρήσεις»

«Αναγκαιότητα το αναπτυξιακό σχέδιο» επισημαίνει η «Συμπαράταξη Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2021

«Εκτός νυμφώνα πολλές επιχειρήσεις»

«Οι επιχειρήσεις είναι πλέον ελεύθερες να λειτουργήσουν αλλά πολλές δεν μπορούν έχοντας συσσωρεύσει χρέη και μη έχοντας κεφάλαιο κίνησης. Η καθυστερημένη ενίσχυση από τη πλευρά της περιφέρειας αφήνει πολλές επιχειρήσεις εκτός νυμφώνα» διαπιστώνει η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών», με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη που επιμένει για ανάγκη σχεδίου επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση τα εξής:

«Πολλά παράπονα εκφράστηκαν είτε δημόσια (κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα), αλλά και σε κατ’ ιδίαν επαφές με επιχειρηματίες και εκπροσώπους διαφόρων κλάδων επιχειρήσεων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Συχνά τα παράπονα αφορούσαν συνολικά στη στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος που έχει κριθεί ως ανεπαρκής από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. 

Τα σημαντικότερα παράπονα για το πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν:

-          Η μη συμπερίληψη όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου που είχαν αποδεδειγμένα (με βάση τις δηλώσεις του 2019) πτώση τζίρου. Αντίθετα το παιχνίδι με το ποιοι είναι και ποιοί δεν είναι οι «πληττόμενοι κλάδοι», τελικά οδήγησε σε αυξημένη γραφειοκρατία και άφησε πολλές επιχειρήσεις εκτός ενίσχυσης.

-          Η μη διάκριση των ενισχυόμενων επιχειρήσεων κατά κλάδο ομοειδών επιχειρήσεων είναι άδικο γιατί ούτε τους ίδιους τζίρους έχουν, ούτε είχαν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιοι κλάδοι να επωφεληθούν ιδιαίτερα (πχ. ξενοδοχεία) και κάποιοι άλλοι (πχ. εστιατόρια) να βρεθούν εκτός των ενισχύσεων, ενώ προβάδισμα συνολικά είχαν οι μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών.

-          Η μη διάκριση των επιχειρήσεων με βάση το αν βαρύνονται με αγορές εμπορευμάτων ή όχι (πχ. ένα εμπορικό κατάστημα είχε στοκάρει εμπόρευμα που δεν πούλησε, ενώ ένα λογιστικό γραφείο όχι) και κατά πόσο τα εμπορεύματα που είχαν αγοραστεί «άντεχαν» στο χρόνο (πχ. εμπορεύματα εστιατορίων & εποχιακών καταστημάτων).

-          Το σχετικά περιορισμένο ποσό που δόθηκε για ενίσχυση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το υψηλό ανώτατο ποσό στις επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό, άφησε εντελώς εκτός επιδότησης μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία άλλη πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση (πχ. μικροπιστώσεις, δάνεια, επιστρεπτέες κλπ)

-          Η αρνητική προδιάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών να λάβουν υπόψη τους λάθη που έκαναν οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι τους κατά την ανάρτηση των δικαιολογητικών. Να σημειωθεί ότι οι διορθώσεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας μπορούν να γίνουν μέχρι Πέμπτη 6 Μαϊου.

-          Τη περιορισμένη ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενική στήριξη των εποχικών επιχειρήσεων που ειδικά στα νησιά είναι πάρα πολλές και σε όλους τους κλάδους λόγω τουρισμού.

 

Όταν έγινε η ανακοίνωση του μέτρου δηλώσαμε ότι πρέπει να αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση γιατί το ποσό των 20εκ που είχε δεσμευτεί για το σκοπό αυτό, παρ’ότι ήταν σχετικά υψηλό σε σχέση με αυτό των άλλων περιφερειών της χώρας, ήταν ανεπαρκές για τη κάλυψη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Αρχικά μας απάντησαν ότι λαϊκίζουμε. Στη συνέχεια βέβαια, ο Περιφερειάρχης, ευτυχώς «βρήκε» πόρους και διπλασίασε τους πόρους. Αυτοί όμως δεν έφτασαν και άρχισαν πάλι τα διαβήματα. Όμως χτυπούν σε λάθος πόρτα γιατί ο κ.Σταϊκούρας στον οποίο έστειλε πρόσφατα επιστολή ο Περιφερειάρχης για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, μαζεύει λεφτά και δεν μοιράζει!!!! Άλλος Υπουργός είναι αρμόδιος και όφειλε μετά από 20 μήνες στη Περιφερειακή Αρχή να το γνωρίζει.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ χαιρετίσαμε θετικά την έστω και καθυστερημένη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει στην επιδότηση των επιχειρήσεων που είχαν μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά αφού ακριβώς αυτό το μέτρο είχαμε εισηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο με ανακοίνωση μας. Βέβαια είχαμε εισηγηθεί και μια σειρά άλλα μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με δεδομένες τις διαχρονικές αδυναμίες της οικονομίας στο Β.Αιγαίο, αλλά ούτε η Περιφερειακή Αρχή, ούτε οι άλλες παρατάξεις, αλλά και οι φορείς ήθελαν να ανοίξει η συζήτηση. Προφανώς προτεραιότητα όλων τους ήταν και παραμένει να μην δυσαρεστήσουν τους κυβερνώντες και όχι να στηρίξουν τοις κοινωνίες των νησιών μας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα συνολικά το αναπτυξιακό πρόβλημα με δύο άξονες:

-          Την εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων ώστε να καλυφθούν όλες οι επιχειρήσεις βάζοντας ως μοχλό πίεση την ΕΝΠΕ δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις περιφέρειες. Η διεκδίκηση πρέπει να έχει απλό και ενιαίο στόχο: διορθωτική κίνηση για ενίσχυση ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου που δεν ενισχύθηκαν με άλλα προγράμματα για την απώλεια τζίρου για το 2020.

-          Τη διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων τόσο από το νέο ΕΣΠΑ (τα χρήματα που τελικά δόθηκαν στο Β.Αιγαίο είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχε ανακοινώσει προσωπικά ο κ.Τσίπρας στην κα Καλογήρου (370 αντί 660 εκ €) χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση), όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης με ειδική στήριξη της νησιωτικότητας και γενικότερα των τομέων που αφορούν τα νησιά (πχ. τουρισμός).

Η Περιφέρεια έχει ανάγκη από τεκμηριωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και διεκδίκηση περισσότερων πόρων για την υλοποίηση του. Αυτά επιτυγχάνονται με συστράτευση πολιτικών δυνάμεων και φορέων και συστηματική δουλειά και όχι με εφήμερα πυροτεχνήματα προς τέρψη των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

12 δαχτυλίδια σε νεογέννητους άσπρους πελαργούς

Όμορφη, ενδιαφέρουσα επιστημονικά, πρωτόγνωρη και πρωτότυπη δράση σε τέσσερις φωλιές πάνω σε στύλους της ΔΕΗ, σε χωριά του κόλπου Καλλονής
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Όχι άλλα χαράτσια στους πολίτες της Μυτιλήνης»

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καταγγέλλει τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της Μυτιλήνης από την απόφαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου να μετατρέψει τον Επιβατικό Λιμένα σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επαναφέρει η κυβέρνηση την Ανώνυμη Εταιρεία για τις ιαματικές πηγές»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο σχέδιο νόμου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στο Κάστρο Μυτιλήνης

Έσπευσε η πυροσβεστική, έληξε το συμβάν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο της Μυτιλήνης

Λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο διανομής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οι απινιδωτές σώζουν ζωές»

Πρόταση για την προμήθεια απιδινωτών για τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Μυτιλήνης, κατέθεσε ο δημοτικός Σύμβουλος της Πυξίδας Δημήτρης Μαλλιαρός
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάνε κι αυτά;

Η Διαχειριστική Αρχή διατύπωσε αρνητική γνώμη σε δυο έργα του Δήμου Μυτιλήνης προς ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

`Εφυγε ο Αριστείδης Κυριαζής ... ορφάνεψε η Καλλονή και η Λέσβος

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τρέχουν να προλάβουν το έργο του 6ου Δημοτικού Σχολείου

Η απόφαση της Διαχειριστικής αρχής που έθεσε «υπό επιτήρηση» το έργο ενεργοποίησε το Δήμο Μυτιλήνης. Δέσμευση Τζιμή για δημοπράτηση σε μια εβδομάδα και ολοκλήρωση του έργου το Σεπτέμβριο του 2023!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τον Ορειά στο ολόγιομο φεγγάρι

Πεζοπορία το Σάββατο στον κόλπο της Γέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες περίφραξης στο Σάρλιτζα

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των μελετών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κ. Γεωργιάδης να ζητήσει συγνώμη στους ασθενείς, όχι σε εμάς»

Εφ’ όλης της ύλης για τα έργα που έτρεξε, αυτά που χάνονται, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο π. βουλευτής Γιώργος Πάλλης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ