× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το τζαμί που έγινε αποθήκη γεωργικών ειδών

Μια παρανομία διάρκειας 16 ετών!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/1/2019

Το τζαμί που έγινε αποθήκη γεωργικών ειδών

Ας υποθέσουμε ότι μια εκκλησία εγκαταλειμμένη από το 1922 στις απέναντι Μικρασιατικές ακτές μετατρέπονταν σε μαγαζί με βολβούς και γεωργικά εργαλεία. Το γεγονός θα προκαλούσε θόρυβο. Θα καταθέτονταν ερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και φυσικά χίλιες μύριες καταγγελίες σε παγκόσμιους οργανισμούς. Για να μην πω τι θα γινόταν στα κανάλια και ιδιαίτερα σε αυτά που εξειδικεύονται σε… τουρκικές προκλήσεις.
Στην Ευρωπαϊκή και πολιτισμένη Μυτιλήνη του 2003, πριν από 16 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, ένα παλιό τζαμί μετατράπηκε σε μαγαζί γεωργικών ειδών κόντρα στη νομοθεσία και φυσικά σε κανόνες ηθικής και πολιτισμού. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε ο δε νόμος που προστατεύει το χώρο έκτοτε… απλώς υπάρχει. Λίγες δεκάδες μέτρα από το γραφείο του Εισαγγελέα!
Το ιστορικό «Γιαλί τζαμί» ή «ντενίζ τζαμί» στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης εδώ και 16 ολόκληρα λειτουργεί ενάντια στην κείμενη νομοθεσία ως κατάστημα αποθήκευση και πώλησης κάθε είδους γεωργικών ειδών.
Να αναφέρουμε πως από το 1998 το τζαμί που εκείνη την εποχή λειτουργούσε ως …μονάδα επεξεργασίας κρέατος κηρύχθηκε διατηρητέο ως προς τη χρήση του. Συγκεκριμένα το Ελληνικό κράτος με απόφαση της τότε Υπουργού Αιγαίου κ. Ελισάβετ Παπαζώη που δημοσιεύθηκε και στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 611/Δ/98) κηρύχθηκε διατηρητέο ως προς τη χρήση του. Συγκεκριμένα επιτρέπεται έκτοτε σε αυτό μόνο η χρήση του κτηρίου ως χώρος πολιτισμού αποκλειομένης κάθε άλλης χρήσης.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2002 κι ενώ ο χώρος είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται από το 2000, ιδιώτης προχώρησε σε μια σειρά παράνομες οικοδομικές εργασίες ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί το πάλαι ποτέ μουσουλμανικό τέμενος ως αποθήκη και χώρος πώλησης γεωργικών ειδών. Το αρμόδιο Υπουργείο Αιγαίου έσπευσε τότε να ζητήσει τον έλεγχο των παράνομων ενεργειών από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η οποία και με έκθεση αυτοψίας της διαπίστωσε σειρά παράνομων ενεργειών. Μεταξύ των οποίων και την παράνομη χρήση του χώρου. Επέβαλε μάλιστα πρόστιμο 1.131 Ευρώ ενώ με σήμα της στην Αστυνομία ζήτησε την άμεση διακοπή κάθε παράνομης χρήσης, στο χώρο αυτό θρησκευτικής λατρείας.
Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι το κράτος θα συνέχιζε να λειτουργεί και η απαράδεκτη «για Θεό και ανθρώπους» χρήση του μνημείου θα διακόπτονταν, το κατάστημα γεωργικών ειδών συνεχίζει να λειτουργεί έως τις μέρες μας. Επί 16 δηλαδή ολόκληρα χρόνια!!!
Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης (ο δοκιμαζόμενος στις μέρες μας Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και επί τη ευκαιρία περαστικά του) είχε σπεύσει τότε να δηλώσει: «Τα μνημεία πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όποιον και να ανήκουν. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για θρησκευτικά μνημεία και μάλιστα για τέτοια που το Ελληνικό κράτος έχει σπεύσει να τα προστατεύσει και μάλιστα με νόμους».
Αλλά ποιος τον άκουγε τότε το Δεσπότη. Και που ξέρει αυτός από τέτοια; Ορθόν. Που ξέρει ο Δεσπότης, αλλά και εμείς από τέτοια….

Υ.Γ Μην τρομάζετε. Η φωτογραφία είναι των πρώτων χρόνων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν είναι πάει να πει σημερινοί. Οι γύρω από το «Γιαλί τζαμί» χώροι ήταν άχτιστοι ο δε μιναρές πλέον δεν υπάρχει…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ