ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Το τσουρέκι, η πιο γλυκιά συντροφιά στις χαρές και στις γιορτές μας»
Το μυστικό της επιτυχίας για το καλό τσουρέκι αναφέρει ο γνωστός ζαχαροπλάστης της πόλης μας Βασίλης Πανταζής, είναι η αγάπη και η υπομονή
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2021
Το τσουρέκι, ως παράδοση, είναι συνδεδεμένο με όλες τις οικογενειακές χαρές και τις γιορτές στο νησί μας, δήλωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο γνωστός ζαχαροπλάστης Βασίλης Πανταζής.
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Πανταζής, στη Λέσβο φτιάχνουμε τσουρέκια σε όλες τις χαρμόσυνες στιγμές μας όπως ο αραββώνας, ο γάμος, τα πρώτα δόντια των νεογέννητων, το Πάσχα, την Πρωτοχρονιά κ.λπ. Με νοσταλγία εξάλλου, ο Βασίλης Πανταζής θυμάται το τσουρέκι γίγας 76 μέτρων που στήθηκε στην αγορά της Μυτιλήνης το 2013 και το οποίο μοιράστηκε στους πολίτες.
«Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα – αρτοσκεύασμα το οποίο αν και φτιάχνεται από καθημερινά και απλά υλικά, όπως το αλεύρι, η μαγιά, το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι και τα αυγά, εντούτοις για να πετύχει χρειάζεται μεράκι, εμπειρία και πολύ αγάπη. Το ζαχαροπλαστείο Πανταζής, με ιστορία 100 ετών έχει παράδοση στο καλό τσουρέκι το οποίο είναι ξακουστό σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά του γλικού και στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας, ο Βασίλης Πανταζής, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κρίση του κορονοϊού και όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στις ζωές μας, έχουν επιρεάσει σημαντικά και το τζίρο των ζαχαροπλαστείων παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα αυτά παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lock down.
«Πολλοί παράγοντες, επηρέασαν την αγορά του γλυκού και την κίνηση στα ζαχαροπλαστεία. Μέσα στο lock down, μειώθηκε η κινητικότητα των συμπολιτών μας, οι επισκέψεις στα σπίτια και υπήρξε γενικά μια εσωστρέφεια η οποία είχε αντίκτυπο σε όλα τα είδη ακόμη στα γλυκά. Η παραμονή στο σπίτι, η μείωση των εισοδημάτων, οι αναστολές εργασίας και η γενικότερη ανασφάλεια που επικρατούσε έκανε τους συμπολίτες πιο φειδωλούς. Ακόμη και σήμερα, που πλησιάζουμε στο Πάσχα, οι καταναλωτές είναι μουδιασμένοι και η αγορά δεν έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς».
Αναφερόμενος ο Βασίλης Πανταζής, στις τάσεις που επικρατούν σήμερα στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πλέον οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις αγνές πρώτες ύλες και στην παραγωγή φρέσκων γλυκών απομακρυνόμενοι από την αντίληψη της βιομηχανοποιημένης ζαχαροπλαστικής. «Οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, σημείωσε μεταξύ άλλων αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Επιστρέφουμε στις ρίζες μας και εξελίσσουμε τα γλυκά του τόπου μας με νέες τεχνικές, διατηρώντας όμως το χαρακτήρα και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους».