× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν το απαιτήσουμε»

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Λέσβου καλεί όλους τους εργαζομένους του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 6 Μαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2021

«Τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν το απαιτήσουμε»

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την απεργία στις 6 Μαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ανεβάζουν τους ρυθμούς για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού καλεί όλους τους εργαζομένους του κλάδου στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στις 10 και 30 το πρωί της Πέμπτης 6 Μαίου 2021 στην Πλατεία Σαπφούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-κάλεσμα του Συνδικάτου αναφέρει:

«Ένα χρόνο ζούμε με επιδόματα πείνας που προήλθαν από την φορολογία μας. Απ ‘την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε ένα «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα από την προηγούμενη κυβέρνηση με το οποίο δεν έχει σκοπό να εκπληρώσει τα δίκαια αιτήματά μας για εργασία με δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αντ’ αυτού, δίνει απλόχερα εκατομμύρια σε μεγαλοξενοδόχους και αεροπορικές εταιρίες για να καλυφθεί η πτώση του τζίρου τους αφήνοντας χιλιάδες εργαζομένους του τουρισμού στην ανέχεια! Είναι γνωστό πως για όλους το μέλλον της εργασίας μας είναι αβέβαιο ,με αποκορύφωμα να μας αποκλείουν από την υγεία και από την περίθαλψη οι πολιτικές και τα μέτρα των κυβερνήσεων.


Δεκάδες συνάδελφοι ντελιβεράδες, καλέστηκαν εν μέσω πανδημίας να σηκώσουν το βάρος της εντατικοποίησης της εργασίας με αντάλλαγμα μισθούς ψίχουλα και βάζοντας καθημερινά την ζωή τους σε κίνδυνο και από ατύχημα αλλά και από τον κορονοϊό. Συνάδελφοι μάγειρες και σερβιτόροι μαστίζονται από κακώσεις στο σώμα τους λόγω των αντίξοων συνθηκών που δουλεύουν.

Απαιτήσαμε την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά από τις κυβερνήσεις αλλά μας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια αφού είναι γνωστό ότι γι’αυτούς είμαστε κόστος που μπαίνουμε εμπόδιο στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Από την άλλη, τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορονοϊό δεν εφαρμόζονται βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται στο προσκήνιο επίσης τα self-tests όπου δεν λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα της υγείας στις επιχειρήσεις, καθώς έτσι «πετάνε» την ευθύνη στον εργαζόμενο κινδυνεύοντας να χάσει αποδοχές ή ακόμα και την δουλειά του σε περίπτωση που νοσεί.

Σαν να μην έφταναν αυτά, έρχονται να μας επιβάλουν νέους νόμους-εκτρώματα, όπως η κατάργηση του 8ώρου και η θέσπιση του 10ώρου με τις απλήρωτες υπερωρίες μας να μας δίνονται κάποια στιγμή...με ρεπό! Την στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία μαστίζει τον κλάδο μας, η ασφάλιση μας γίνεται ολοένα πιο μεγάλη προσωπική μας ευθύνη βάζοντας και εκεί βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
● Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
● Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα . Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία
● Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
● Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι δεν επαναπροσληφθούν όταν ανοίξει η εστίαση.
● Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς .
● Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για διανομείς, μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μονόδρομος η οργάνωση και η διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν το απαιτήσουμε. Καλούμε να δυναμώσουν περισσότερο οι αγώνες μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς με ξεκίνημα την εργατική πρωτομαγιά στις 6 Μάη στις 10.30 π.μ στην Πλατεία Σαπφούς με 24ωρη απεργία»!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση