× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διασώζοντας την άγρια ζωή

Περιστατικά διάσωσης βραχοκιρκίνεζου και γραικοχελώνας από τους Προσκόπους της Λέσβου μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2021

Διασώζοντας την άγρια ζωή

Σε δυο ακόμα περιπτώσεις διάσωσης, επενέβησαν οι διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Πέμπτη ενημερώθηκαν για μικρό γεράκι (βραχοκιρκίνεζο) τραυματισμένο κάτω από την αριστερή φτερούγα στους Λάμπου Μύλους. Η διασώστης που έσπευσε στο σημείο έγκαιρα, του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και μετέφερε το μικρό αρπακτικό στην εστία των προσκόπων στο Μόλυβο, όπου του προσφέρθηκαν τροφή, νερό και ασφάλεια.
Το πρωί της Παρασκευής κάτοικος από το χωριό του Βαφειού βρήκε μία χελώνα (γραικοχελώνα) χτυπημένη από όχημα (!!!) στην άκρη της επαρχιακής οδού με σπασμένο κέλυφος. Διασώστης που ειδοποιήθηκε, έσπευσε στο σημείο, περιμάζεψε το ζώο μεταφέροντας στην εστία των Προσκόπων όπου του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Και τα δύο ζώα τοποθετήθηκαν σε ειδικά κουτιά για αποστολή και παραδόθηκαν στο καράβι από Μυτιλήνη για Πειραιά χθες Παρασκευή το απόγευμα, απ’ όπου σήμερα Σαββάτο το πρωί τα παρέλαβαν μέλη του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) προκειμένου να τους παράσχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελεί μια πρωτοβουλία και μια προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς του στην προστασία της ελληνικής φύσης, μέσω της περισυλλογής των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων ζώων κλπ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.


Το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας αλλά και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Μιας παρέας νέων εθελοντών με περισσότερα από 270 ενήλικα στελέχη σε 100 σημεία της χώρας.

Όλοι τους δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παραστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν φτάνουν έγκαιρα στο κτηνιατρείο.

Το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη